De 5 leukste kids musea in Nederland

door Laura Collin-Smeets
Leukste kids musea in Nederland tips

Een museum saai? Niet volgens gastblogger Laura! Zij heeft nu voor de 2de keer een Museumjaarkaart voor het gezin gekocht en is super enthousiast! Benieuwd waarom en wat volgens haar de leukste kids musea in Nederland zijn? Lees dan snel verder, want in dit gastblog artikel deelt zij hun 5 favoriete kids musea in Nederland met ons.

Aviodrome

In Lelystad vind je Luchtvaartmuseum Aviodrome. Hier kun je alles leren en bekijken over de geschiedenis van de luchtvaart. Het leuke is dat kinderen hier lekker kunnen spelen, vliegtuigen van binnen kunnen bekijken en zelfs achter de stuurknuppel plaats kunnen nemen. Hier loop je makkelijk een dag rond met je gezin. Helemaal omdat er ook een grote speeltuin is die super leuk is voor kids van verschillende leeftijden.

En ben je klaar? Dan kun je altijd vliegtuigen gaan spotten op Airport Lelystad.

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum heeft een binnenmuseum en een buitenmuseum. Het leukste van alles is dat je met de boot naar het buitenmuseum gaat. Je vaart ongeveer 15 minuten en meert dan aan.

In het buitenmuseum vind je allerlei verschillende huisjes van vroeger. Je kunt zien hoe de mensen destijds leefden rondom het IJsselmeer. De kinderen kunnen spelletjes spelen en luisteren naar de verhalen van de vrijwilligers die er rondlopen. Ook hier hebben we met de kinderen bijna de hele dag rondgelopen.

Discovery Museum in Kerkrade

In het Zuid-Limburgse Kerkrade vind je het Discovery Museum. De thema`s die hier centraal staan zijn: aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Kinderen kunnen hier ontdekken hoe bijvoorbeeld een mens met de hedendaagse technieken geopereerd kan worden. Of hoeveel impact je voeding op de aarde heeft. Ook kun je 3D films bekijken en naar de wisselexpositie gaan. Deze verandert 2 keer per jaar waardoor het Discovery Museum nooit hoeft te vervelen!

Spoorwegmuseum in Utrecht

Tien jaar geleden bezochten we voor het laatst het Spoorwegmuseum, het museum dat draait om treinen! Toen we nu weer opnieuw de Museumjaarkaart besloten aan te schaffen was de oudste direct enthousiast. “We gaan toch zeker wel naar het Spoorwegmuseum, of niet?” vroeg hij. En dat staat zeker op de planning. Ook onze jongste wil graag naar dit museum toe.

Destijds zijn we er 2 keer geweest: een keertje in de zomer en een keertje in de winter wat extra leuk was omdat ze er een schaatsbaan hadden opgebouwd.

Openluchtmuseum in Arnhem

Ook het Openluchtmuseum staat deze keer op onze lijst. Dit is natuurlijk het beste te bezoeken als het goed weer is want, zoals de naam al doet vermoeden, is alles buiten. Hier vind je onder andere verschillende historische gebouwen uit heel Nederland.

Er zijn voorstellingen, je kunt workshops volgen, lekker spelen in de speeltuinen en nog veel meer.

Kleine kids musea in Nederland die ook een aanrader zijn

Wist je dat er ook kleinere kids musea In Nederland zijn (ook museums voor kleuters) waar je niet de hele dag kwijt bent? Zoals het Nijntje Museum, het Kinderboekenmuseum, het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en het Anton Pieck Museum.

Met een Museumjaarkaart is het natuurlijk ideaal om ook deze kleinere kids musea in Nederland te bezoeken. Zo bezochten wij onder andere het Bakkerijmuseum in Medemblik (Hier kunnen de kinderen koekjes versieren), het Missiemuseum Steijl (Voor de kleine Freek Vonkjes onder ons) en voor de autofanaten het Louwman museum in Den Haag.

En nog een laatste tip: neem ook een kijkje naar de gratis musea in Nederland.


Wat zijn jouw favoriete kids musea in Nederland en wat zijn jouw favoriete leuke uitjes in Nederland? En heb je nog meer tips? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust hieronder in een reactie.


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

4 Reacties

Tessa 26 augustus 2023 - 4:54 pm

Er zijn echt zo veel leuke musea in Nederland. Het openlucht museum in Enkhuizen is ook erg leuk

Reageren
Mitchel 27 augustus 2023 - 7:56 am

Als je bij een musea een kaartje komt, kan het zijn dat deze ook geldig is bij een ander musea. Zo kun je een hele dag volplannen!

Reageren
Frederique 5 september 2023 - 2:46 pm

De kinderen en ik waren constant in musea te vinden toen ze jonger waren. Ook musea ‘voor grote mensen’ kunnen erg leuk zijn voor kinderen zoals het Kattenkabinet in Amsterdam.

Reageren
Kijkje in huis en tuin 28 september 2023 - 10:17 am

Naturalis in Leiden vonden wij vroeger een erg leuk museum.

Reageren

Laat een reactie achter