Pantropica – even in een andere wereld (review)

door Marieke Nijhof de Haan
Pantropica review


Misschien is het wel één van de meest bekende bloemenkwekerijen van Nederland, het familie bedrijf de Orchideeën Hoeve. Het is inmiddels zoveel meer dan een bloemenkwekerij dat het familiebedrijf de naam de orchideeën hoeve niet meer passend vond. Vandaag de dag kan je er namelijk genieten van diverse bloem-, plant- en diersoorten uit de tropen. Tevens kan je er klimmen, spelen, leren en/of tot rust komen op een van de terrasjes. De meerdere continenten brengen je steeds in een andere wereld. Welkom in de overdekte tropen van Nederland, welkom in Pantropica! Samen met Pipp (7 jaar), Milo (6 jaar) en oma trokken wij er op uit naar Luttelgeest om een bezoekje te brengen. Benieuwd hoe wij het ervaren hebben?

Entree

Als je Pantropica binnenkomt wandelen wordt je direct mee genomen naar een andere wereld. Vanaf het moment dat je binnen staat ben je in tropische sferen. Wat ons gelijk opvalt is dat de entree tevens een een verzamelruimte is waar zowel de ingang, de winkel, het restaurant en de toiletten samen komen. Het is overzichtelijk, ruim en tegelijkertijd heel gemoedelijk. De decoratie zorgt voor een gemoedelijke sfeer. Kortom; een warm welkom in de tropen van Pantropica!

Voedermuntjes en speurtocht

Bij de kassa’s kan je naast je entree tickets ook voedermuntjes kopen. Met deze muntjes kan je in de tropen voer voor bepaalde dieren halen. Op het muntje staat duidelijk vermeld voor welk dier het geschikt is. Wil je graag op avontuur? Dan kan je bij de kassa ook een speurtocht kopen. Ga in de tropen opzoek naar de antwoorden van de vragen en lever aan het eind van je avontuur je boekje in! Heb je alles goed? Dan krijg je een lekker prijsje 😉

Voor je de tropen in gaat willen we je nog een tip mee geven, hang je jas op in de garderobe, want in de tropen kan het immers warm worden!

Amazonia – op avontuur in de tropen

Via de kassa’s loop je het tropische Amazonia binnen. De mooie boomhut met schommel valt direct op. Die kunnen we dan ook niet overslaan. Vanaf daar nemen we via het stenen pad de avonturenroute. De kinderen vinden het erg leuk om af te dwalen van de hoofdroute van Pantropica. Oma pakt liever de hoofdroute. Zo gek is dat ook niet, want de andere routes zijn nogal avontuurlijk. Zo kwamen we over een touwbrug, beklommen we stenen in een riviertje, liepen we over smalle bruggetjes of vonden we weer een weg naar een boomhut.

Onderweg kwamen we naast de mooie planten en bloemen ook meerdere dieren tegen. Zo voerden we vanaf de touwbrug de vissen, liepen er aapjes boven ons langs en spotte we prachtige toekans. De wateren om ons heen waren gevuld met diverse vissoorten. De meerval was wel heel indrukwekkend.

Tropica – een overdekte jungle vol leven

Zodra je Tropica binnen wandelt weet je dat je in de jungle bent. Het is er dichtbegroeid, je ziet bijzondere planten, watervalletjes en prachtige bloemen. In de riviertjes vinden we naast vissen ook schildpadden en in de bomen zien we de kleurrijke vogel, Toerako. Ook in Tropica zien we hier en daar een aapje boven ons langs slingeren. We komen ogen te kort in dit mooie stukje aangelegde natuur in Pantropica.

Tijdens onze route over de brug stond er wel een hele vreemde vogel in ons gang pad. De Kroonduif. We moesten even wachten tot hij plaats maakte, maar gelukkig  ging de kroonduif op de brug reling zitten en konden wij de brug oversteken. De kroonduif was takjes aan het verzamelen. Even verderop zagen we meerdere kroonduiven in de boom die een nestje aan het maken waren. Wat een mooi gezicht! Heel even vergeten we dat we in Pantropica in Flevoland zijn.

LoriBush – kleurrijk leven

We vervolgen onze route in Pantropica en komen aan bij de Lori’s. Deze vrolijk gekleurde mini papegaaitjes zijn dol op zoete vogelranja. Wij hadden een Lori muntje en konden dus voer voor de Lori halen. Dit is overigens niet echt ranja, maar nectar. Pipp en oma wouden liever niet tussen de vogels lopen, zij maakte dan ook gebruik van de vogelvrije route. Deze loopt parallel aan de LoriBush route, waardoor het gezelschap die wel tussen de Lori‘s wil lopen, ze naar hartenlust kan bewonderen.

Samen met Milo gingen wij het vogelavontuur aan. Het duurde maar even voordat de eerste Lori’s op ons af kwamen. Je vindt de Lori‘s overal, in de bomen op de stenen of ze vliegen raak links langs je heen. In de het vogelverblijf vindt je ook schildpadden en vissen. De LoriBush is een kleurrijke en levendige ervaring!

Pankong River – je raakt niet uitgekeken

Als je de LoriBush verlaat kom je weer in een hele andere wereld, namelijk in een onderwaterwereld. Het grote aquarium valt direct op. Wij lopen gelijk naar de glazen wand om al het leven in het water te bewonderen.

Zagen we dat nou goed? Één van de vissen lijkt wel een haai! Wat is die groot en wat komt hij dichtbij! Als we naar boven lopen hebben we zicht op het water. Al snel zien we de bordjes staan dat je niet met je handen in het water mag. Zullen we dan toch echt een haai hebben gezien? Als we de route bovenlangs vervolgen zien we op de informatie bordjes dat er in het water een zoerwaterhaai zwemt, dus toch! Naast de zoetwaterhaai vindt je in dit aquarium diverse roggen en andere grote en kleine vissoorten. Het leven in het aquarium staat nooit stil, kortom, je raakt er niet uitgekeken.

Citrus Lane – spelen, uitrusten en koffie

Als we de Citrus Lane binnen wandelen rennen de jongens gelijk naar de skelter baan. Een leuke uitvalbasis voor de kinderen om even te spelen, terwijl oma en ik een kopje koffie met wat lekkers haalden bij de Citrusbar. Van al dat spelen kregen de kinderen ook zin in iets lekkers. We namen plaats op het terras die omringt is met kleurrijke bloemen, dit is genieten.

De kinderen gingen daarna nog even naar de zandbak en wij namen de plattegrond door. Terwijl we op de achtergrond konden genieten van de klimkunsten van de Geelvleugelara’s. Ze waren zo actief dat het mij niet lukte om ze op de foto te zetten, maar ik kan je zeker zeggen dat het erg kleurrijke vogels zijn!

In de Citrus Lane zelf leerden we leuke weetjes over diverse fruitbomen en olijfbomen.

Oldtimer trekkers

Voordat je de Citrus Lane verlaat staan er meerdere oldtimer trekkers tentoongesteld. Je kan ze niet alleen bewonderen, maar je mag er ook op zitten. Tevens vindt je er meerdere werkmiddelen van het platteland van vroeger. Erg leuk en leerzaam!

Vlinderica – Europa’s grootste vlindertuin

We lopen door naar de grootste vlindertuin van Europa. Het is hier zeer tropisch, dus warm en waar je ook kijkt zul je vlinders zien rond fladderen. De blauwe Morpho is een vlinder die je veel voorbij ziet komen. Volgens Pantropica vindt je in Vlinderica meer dan 2000 vlinders! We hebben ze natuurlijk niet allemaal getelt, maar veel waren het er zeker.

De vlindertuin is prachtig en avontuurlijk aangelegd. Je kan naar boven klimmen om vervolgens een goed uitzicht te hebben over de vlindertuin. Daarnaast heeft Vlinderica ook een eigen rupsenkwekerij waarbij je de levenscyclus van de vlinder kan bewonderen.

Trouwen in de tropen

Als we naar boven lopen zien we een mooi kapelletje staan, het werd ons al snel duidelijk dat dit een officiële trouwlocatie in Pantropica is. Hoe gaaf! Wij kunnen ons voorstellen dat dit een prachtige locatie is om elkaar het ja-woord te geven.

Greenhouse – waar het ooit allemaal begon

Als je de route vervolgt loop je door naar de kassen. Greenhouse. Dit is de plek waar het allemaal begon, namelijk het kweken van orchideeën. De Orchideeën Hoeve is één van de grootste plantenfamilies van de wereld. In het Greenhouse deelt Pantropica haar passie met haar gasten. Aan de zijlijn van de route vindt je leuke spelletjes om te spelen met je kinderen.

Als we het Greenhouse verlaten passeren we een prachtige speeltuin. Hoe verleidelijk het ook is, we slaan hem eerst nog even over. De speeltuin ziet er zo mooi uit dat we daar even de tijd voor willen nemen. We staan immers een beetje op tijd, want we willen de show in het Jungle Theater niet missen.

Safrica – samen de woestijn in

De stokstaartjes begroeten ons al bij het binnen treden van Safrica. Safrica is een klein woestijnachtig themagebied binnen Pantropica. Daar waar de stokstaartjes erg actief rondrennen, zijn de andere bewoners van Safrica op een luie gemak wat heen en weer aan het schuiven. Ik heb het hier over de reuze schildpadden. Wat een indrukwekkende beesten zijn dit toch. Het contrast met de drukke stokstaartjes is groot en daarom erg leuk om naar te kijken. Tijdens het wachten voor de show lopen de kinderen heen en weer naar het Malawi Aquarium die zich naast de ingang van het theater bevindt.

Jungle theater – leuke weetjes over bijzondere dieren

In het jungle theater kom je oog in oog te staan met een slang , een vogelspin of een ander bijzonder dier. Tijdens de show leer je van alles over deze toch wel spannende dieren. Om het publiek nog meer bij de show te betrekken worden er vragen gesteld aan het publiek. Het zijn meerkeuze-vragen die je kan beantwoorden met een houten bordje die je omhoog moet houden . Dit bordje is voorzien van een rode en groene zijde. Nadat de vraag wordt gesteld steek jij de kleur in de lucht passend bij het antwoord waarvan jij denkt dat het de juiste is. Op deze manier leer je spelenderwijs nog meer over de dieren. 

Flamingo Lagoon

Na de spectaculaire show met o.a. een vogelspin hadden we het wel even warm gekregen. Gelukkig ging de route verder naar een buitenverblijf. Het verblijf van o.a. de flamingo’s, de alpaca’s en de ringstaart makis. De roze flamingo’s vallen gelijk op. Op de achtergrond zien we de makis rondslingeren. Als we de route vervolgen komen we langs een paar alpaca’s die op dat moment allemaal liggen te rusten. In de Flamingo Lagoon worden ook houtkunstwerken tentoongesteld welke je kan kopen. Net voordat we naar binnen gaan treffen we de mascotte Aard! Pipp en Milo willen gelijk met Aard op de foto!

Hanami Flowerpark – een prachtig fotodecor

Het is misschien wel het meest fleurige themagebied van Pantropica; Hanami Flowerpark. Omringt door vele bloemen, pitorekse zitjes, mooie prieeltjes, fonteinen en schommelbankjes zorgt het totaalplaatje voor een sprookjesachtige sfeer. Door de spiegelmuren lijkt het alsof de bloemen oneindig doorgaan. Wij kunnen ons voorstellen dat dit een aantrekkelijke fotodecor voor menig Instagrammer een feest is.

Wij nemen hier even een pauze en bestellen een ijsje voor de kinderen. Als het ijsje op is wil Pipp nog even een mooie foto maken met oma in het decor van het bloemenhart. En dan is het tijd om verder te gaan naar die oh zo mooie speeltuin!

Panavontura – spelen in de tropen

Nadat ik in het restaurant van het flowerpark nog even koffie had gehaald voor oma en mijzelf zijn we naar Panavontura gegaan. Wij namen plaats op een bankje terwijl de kinderen op avontuur gingen. Wat een leuke speeltuin! Je kan klimmen van speelhuis naar speelhuis om vervolgens met de glijbaan naar beneden te gaan. Ook is er een parcours die over water gaat.

Slingeren door de touwen, klimmen over de hangbrug, spelen met water en zand, hier hoeft jouw kind zich niet te vervelen!

Winkel en restaurant

Nadat de kinderen uitgespeeld zijn lopen we via het mooie flowerpark naar de uitgang. Via de winkel komen we weer aan bij de centrale entree van Pantropica. In de winkel vindt je hele mooie tropische accessoires voor thuis, maar uiteraard ook van alles wat met planten en bloemen te maken heeft.

Naast de winkel vindt je hier ook het restaurant. Je kan hier uitgebreid eten, of terecht voor een kopje koffie met wat lekkers. Het is tevens ook het punt waar je de boekjes van de speurtocht in kan leveren. Vol trots hebben onze kinderen dit gedaan en ontvingen beide een zakje snoep. Heerlijk voor op de terugreis!

Pantropica, een vermakelijk uitje voor het hele gezin!

Wij willen Pantropica bedanken; wij hebben echt een super mooie dag gehad! Het is echt een familie uitje die geschikt is voor jong en oud. Het is leerzaam, kleurrijk en avontuurlijk! Wij hebben ons er de hele dag prima kunnen vermaken. Wij hebben begrepen dat met de komst van de nieuwe naam er een begin is gelegd voor een mooie (nieuwe) toekomst. Wij zijn reuze benieuwd wat de toekomst van Pantropica in petto heeft. Wij komen er dan ook zeker nog een keer terug!


Ben jij al eens in Pantropica geweest met de kids? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onder dit blog artikel.

You may also like

5 Reacties

Melanie Hoogvliet 26 april 2024 - 9:30 am

oooh wauw dit ziet er echt prachig uit! Ook een mooie plek om een fotoshoot te doen.

Reageren
Kijkje in huis en tuin 27 april 2024 - 8:01 am

De Lori’ s het je ook in Avifauna, het zijn zo’ n leuke vogels om eten te geven.

Reageren
nicole orriens 27 april 2024 - 8:16 am

Oh wauw, wat ziet dat er mooi uit zeg! Ik kende dit helemaal niet. Dit lijkt me zeker een bezoekje waard.

Reageren
Corrina 28 april 2024 - 7:34 am

Ik ben altijd weer heel benieuwd welk uitje je in petto hebt met kids
Ik heb zelf geen kids maar volgens mij is dit uitje ook super leuk zonder kids
In iedergeval ga ik hem doorgeven aan mijn collega die 2 leuke kinderen heeft

Reageren
Eat Live Travel 28 april 2024 - 2:19 pm

Wat tof! Ik kende dit ook nog helemaal niet. Het ziet er super leuk uit voor kids. Ik ga het onthouden en met mijn neefjes heen.

Reageren

Laat een reactie achter