Sprookjesstad Odense in Denemarken : een onvergetelijke stedentrip met kids!

door Karlijn Gabriels
Sprookjesstad Odense in Denemarken : een onvergetelijke stedentrip met kids!

Met vier kinderen zoeken we vooral de natuur op tijdens onze reizen. De meeste steden laten we links liggen. Maar als er één stad is waarvan we wel echt zouden aanraden om het met kinderen te bezoeken, dan is het absoluut Odense, in Denemarken! Benieuwd waarom? Ik deel het met je in dit blog artikel!

Sprookjesstad Odense

Odense is één van de grootste steden van Denemarken en ligt op het eiland Funen. Het is de geboortestad van Hans Christian Andersen en dat is in de hele stad terug te zien. De stad is goed te bezoeken per fiets of met het openbaar vervoer. Er is zoveel te doen met kinderen, dat we na twee keer een week Odense bezoeken nog steeds niet alles gezien en gedaan hebben!

Sprookjesstad Odense in Denemarken : een onvergetelijke stedentrip met kids!

Den Fynske Landsby

Aan de rand van de stad, niet heel ver buiten het centrum, ligt dit openluchtmuseum. Het museum is als een dorp op het platteland in de 19e eeuw. Er staan prachtige vakwerkhuizen, boerderijen, een schooltje, een kerkje, een smid, een molen en nog vele andere huizen en ambachten die in een dorp in die tijd aanwezig waren. Er zijn levende dieren aanwezig, er worden gewassen verbouwd en alle aanwezige ‘bewoners’ van het dorp lopen in klederdracht.

Je kan zien hoe de verschillende ambachten hun werk doen, maar er zijn ook veel plekken waar je zelf iets kan uitproberen zoals kaarsen maken of hout schaven. Bij het schooltje kunnen de kinderen zich verkleden en met oud speelgoed spelen. Je kan een rondje rijden met paard en wagen en afhankelijk van het seizoen helpen met werkzaamheden op het land.

Wij waren er in de herfst, precies toen de aardappelen gerooid werden met een paard en ploeg. De geraapte aardappelen mag je daarna mee naar huis nemen! Heel interactief dus en lekker buiten. Er is genoeg te doen voor een hele middag plezier!

Het Jernbane museum

Dit was een grote hit bij onze kinderen, we zijn er uren geweest. Het is een groot spoorwegmuseum waarbij je mee terug in de tijd wordt genomen naar de ontwikkeling van het spoor. In de grote hal staan vele eeuwenoude locomotieven uitgestald, alsof ze aan het perron staan, met wagons in verschillende klassen en van koninklijke wagons tot postwagons. Er is een zijspoor over de scheepvaart en een heel informatief stuk over de ontwikkeling van het spoorwegennet in Denemarken en Europa. Er is nog een aparte hal over interrailen met een slaaptrein waar je helemaal doorheen kan lopen.

Op de eerste verdieping is ruimte om even pauze te houden. Er is een uitgebreide speelplaats met treinbaan van duplo, vooral leuk voor de wat jongere kinderen. Buiten kunnen de kinderen meerijden in een miniatuurtrein of spelen in de avontuurlijke speeltuin. Echt een mooi opgezet museum!

Het Brandts museum

Midden in het centrum ligt dit kunstmuseum. Het grootste deel ervan is voor kinderen niet zo interessant, maar er is één verdieping die ont-zet-tend gaaf is! Ze hebben namelijk een permanente zintuigententoonstelling. De precieze invulling ervan wisselt per jaar maar in de basis blijft het hetzelfde. Het zijn kleurrijke en kunstig ingerichte ruimtes met verschillende thema’s. Alles is ontzettend interactief en gericht op een intense beleving van je zintuigen. De tentoonstelling is niet enorm groot maar we zijn er uren zoet geweest, er valt zoveel te spelen en te ervaren.

Tijdens de Deense vakanties kan het er heel druk zijn. Het is geschikt voor kinderen tussen de 2 en 10 jaar maar eerlijk gezegd vonden we het als volwassenen ook geweldig!

Het Hans Christian Andersen museum

Wij zijn er niet aan toegekomen, maar dit museum wordt zo enorm aangeraden dat ik hem toch wil noemen. In het oude stadscentrum van Odense, vlak naast de straat waar het geboortehuis van Hans Christian Andersen staat, is dit mooie museum. En zoals de naam al zegt staat het hele museum in teken van de sprookjes van Andersen. Je kan met een koptelefoon op, met uitleg in iedere taal, door het museum wandelen.

Je leert over het leven van Hans Christian Andersen en daarna wandel je door enkele van zijn sprookjes. Ook is er een plek waar kinderen zich kunnen verkleden. Hij staat zeker nog op ons lijstje om te bezoeken!

Hans Christian Andersen standbeelden stadswandeling

Om in het thema van de sprookjes te blijven… Door de hele stad staan standbeelden met een verbeelding uit de verschillende sprookjes verspreid, zestien in totaal. Je kan een stadswandeling combineren met de uitdaging om alle standbeelden op te sporen! En als jullie kinderen net als de onze dol zijn op een beetje uitdaging en spel, kun je er een spel van maken om niet meteen op het bordje te kijken, maar proberen om eerst te raden uit welk sprookje het betreffende standbeeld komt!

Sprookjesstad Odense in Denemarken : een onvergetelijke stedentrip met kids!

De trollenwandeling

Door heel Denemarken staan de trollen van Thomas Dambo verspreid, een kunstenaar die prachtige houten trollen bouwt midden in de natuur, vaak gecombineerd met een mooie wandeling. Het is sowieso een tip om deze op te zoeken met kinderen! Net buiten Odense is één van deze trollen te vinden, Hans Hule Hand. Via een korte wandeling over een plankenpad kom je bij deze prachtige trol met speelhuisje uit. Erg leuk om een poosje te spelen!

Tot slot…

Naast deze tips zijn er nog veel meer dingen te doen in Odense. Door de hele stad zijn verschillende mooie parken verspreid met grote speeltuinen. Er is een kleine dierentuin, Odense Zoo en er zijn nog een paar andere kleinere musea. Vanuit Odense ben je zo bij de zee en op Funen zelf zijn nog heel veel andere toffe dingen te doen met kinderen. En wat wij zo heerlijk vinden aan Denemarken bezoeken met kinderen, is dat iedereen zo ontzettend lief en geduldig is met kinderen.

Overal zijn goede verschoon- en voedplekken, je mag altijd je eigen eten en drinken nuttigen en alles is kindvriendelijk ingericht. Door de vele binnenactiviteiten kun je ook zeker goed in het voorjaar of najaar een citytrip doen. Wij zijn er in de herfstvakantie en in de zomer geweest, beiden was heel leuk. Wat ons betreft is Odense dan ook echt een dikke aanrader met kinderen!

Sprookjesstad Odense in Denemarken : een onvergetelijke stedentrip met kids!


Ben jij ook weleens in Odense geweest? En ben je net zo fan als wij? Deel het gerust in een reactie onder dit blog artikel. Ook als je nog meer tips hebt 😀 !

You may also like

9 Reacties

Helen 29 april 2024 - 6:15 am

Ik ben nog nooit in Denemarken geweest, eigenlijk zouden we daar echt eens heen moeten gaan.. leuk artikel!

Reageren
Renata Feyen 29 april 2024 - 9:47 am

Ziet er super leuk uit. Dat wil al wat zeggen als je na 2 keer nog niet alles gezien hebt.

Reageren
Jouvence 29 april 2024 - 10:03 am

Wat zijn er zo te zien een hoop leuke dingen te doen voor kinderen daar! Ben zelf nog nooit in Denemarken geweest.

Reageren
Melanie Hoogvliet 30 april 2024 - 7:54 am

Ik ben nog nooit in Denemarken geweest maar het is zeker een land dat we graag zouden bezoeken. Maar ja dan moet mijn gezondheid wel wat beter worden. Er zijn wel super veel leuke dingen te doen met kinderen als ik het zo zie! P.s de foto’s in het brandts museum vind ik echt heel leuk geworden.

Reageren
corrina wassenaar 1 mei 2024 - 6:05 am

Hi ik ben in kopenhagen geweest paar jaar terug. vond het erg leuk daar. wat een leuk verslag heb je weer gemaakt. En een leuke reis met kinderen

Reageren
Eat Live Travel 1 mei 2024 - 11:36 am

Wat een droom om dit te kunnen doen. Het ziet er werkelijkwaar super leuk uit! Denemarken lijkt me ook een prachtig land om te ontdekken. Ik ben alleen ik Kopenhagen geweest.

Reageren
Tessa 1 mei 2024 - 2:57 pm

Ik ben er nog nooit geweest, sterker nog: ik ben nog nooit in Denemarken geweest. Al staat het wel op mijn lijstje

Reageren
Wanda 1 mei 2024 - 7:40 pm

Ik denk dat het wel al zo’n dertig jaar geleden is dat ik in Odense ben geweest met mijn ouders. Echt veel herinneringen heb ik er niet meer aan, dus ik zou zeker een keertje terug willen!

Reageren
Amina 3 mei 2024 - 12:08 am

Die allereerste foto van jou met je kids is zo leuk Karlijn! Mooie herinneringen hebben jullie gemaakt.

Reageren

Laat een reactie achter