NEMO Science museum: een dag vol ontdekkingen

door Femke Berkvens-van Gulik
NEMO Science museum in Amsterdam review

Wij zijn op Hemelvaartsdag naar het NEMO Science Museum geweest in Amsterdam. Benieuwd wat er op dit moment allemaal te beleven is en/of wij het een aanrader vinden? Ik deel het met je in dit blog artikel 😀 !

NEMO Science museum in Amsterdam

De heenreis was voor mijn zoontje Kaya (5 jaar), dochter Ava (7 jaar) en neefjes Jan (3 jaar) en Joos (1 jaar) al een hele happening. De stad Amsterdam maakte indruk natuurlijk, de boten en bruggen waar we overheen mochten wandelen ook. Gezien de feestdag was het aardig druk in het NEMO Science museum. Wat dat betreft moesten we soms wat geduld hebben maar dat was absoluut geen probleem. Er is zoveel te zien en te doen namelijk dat het ondanks de drukte mee viel.

Proeven van de wetenschap

We zijn begonnen op de eerste verdieping in het NEMO Science museum; ‘Fenomena’. Hier konden de kinderen diverse proefjes doen om kennis te maken met de wetenschap en ontdekken hoe dat werkt. Ze keken ze vol verbazing naar de eerste animatiefilm waarbij stilstaande beelden snel ronddraaien en zo lijken te bewegen. Maar ook leerde ze hoe zwaartekracht werkt.

En bij de grote bol met elektriciteit keek Ava vol spanning naar de andere kinderen. Je zag haar zichzelf echt afvragen of het veilig was om zo’n elektrische bol aan te raken. Ook de kleinere kinderen vermaakte zich hier opperbest. Vooral de ruimte waar je schaduw op de muur bleef staan na een flits, zorgde voor veel pret (bij jong en oud).

Kettingreactie

Net op tijd waren we om aan te schuiven bij de demonstratie “actie en reactie”. Ik weet nog dat ik zelf als kind thuis regelmatig zo’n baan wilde maken. Je kent het vast wel: zo’n knikker die dan gaat rollen waardoor een ander voorwerp in beweging gezet wordt. En daarop weer tegen iets anders botst of los schiet waardoor een hele kettingreactie op gang komt.

Vallende dominostenen, een voetbal over een achtbaan, water wat gaat stromen en een ballon die lek geprikt wordt. De kettingreactie gaat maar door met als klap op de vuurpijl een raket die gelanceerd wordt tot grote hoogte. De kinderen (en ouders) keken hun ogen uit!

Water verveelt nooit

Op de tweede verdieping vonden we de kracht van het water. Hier konden de kinderen op een interactieve installatie dijken bouwen met kleine zakjes om het digitale water tegen te houden. Maar ook spelen met echt water zorgt altijd voor pret!

Emmertjes water halen, “echte” dijken bouwen en watermolens. Ze waren hier dan ook niet weg te slaan. Kaya bleef hier naar hartenlust experimenteren terwijl zijn zus en neefjes naar de ‘Wonder of wetenschap’ show gingen. Hier zagen ze allerlei wonderlijke experimenten in een spectaculaire demonstratie. Ondertussen ging ik met Kaya door naar de derde verdieping waar weer ontzettend veel te leren en beleven viel.

Op reis door de ruimte

Aangekomen bij Elementa in het NEMO Science museum was een groot interactief spel waar de kinderen meteorieten en ander ruimtevuil af moesten weren zodat deze niet op aarde terecht kwamen. Aangezien Kaya wel te porren is voor een game, konden wij ons hier helemaal uitleven. Maar ook sterren en de ruimte komen op deze etage aan bod. Ondertussen sloot de rest van de kids ook weer aan zodat ze verder samen op onderzoek konden gaan.

Wonderen van de mens

En wat is er nu leuker dan jezelf onderzoeken?! In Humania in het NEMO Science museum kom je van alles te weten over de mens. Je kunt er testjes uit voeren en spelletjes spelen. Voor jong en oud een hele interessante verdieping. Zo was iedereen erg onder de indruk van de ontwikkelingsfasen van een baby die je in diverse stadia op sterk water kunt bewonderen. Ook deed deze mama een testje om te zien hoe het gesteld was met haar zelfbeeld (laten we zeggen dat daar nog verbetering mogelijk is).

Ava onderzocht of ze aan een schematische weergave kon ontdekken welke houding van haar was, en dat kon ze. En we lachten op z’n hardst toen we door de spiegel zagen dat iedereen de bevelen uitvoerde die het beeldscherm ze opdroeg. Hier was zoveel te beleven dat we wat laat aankwamen op het dakterras.

Top dag en top dak!

Het dak van het NEMO Science museum is echt een dikke aanrader! Super jammer dat we nog maar 20 minuten tijd hadden daarvoor. Het was namelijk heerlijk zonnig weer en lekker qua temperatuur. Overal op het dak zijn watervalletjes en speelmogelijkheden voor de kinderen in het water. En natuurlijk kun je hier ook een terras vinden voor een lekker hapje en drankje.

Wij hebben ons zo lang vermaakt in het NEMO Science museum dat we voor dit niet zoveel tijd meer over hadden. Dus onze tip is echt om op tijd te gaan zodat je ook hier heerlijk lang van kunt genieten. Wij hebben echt een top dag gehad en komen zeker nog eens terug!

NEMO Science museum in Amsterdam review


Ben jij ook weleens in het NEMO Science museum in Amsterdam geweest? En zijn jouw kids ook fan? Wij zijn super benieuwd! 😀 Deel het gerust in een reactie onder dit blog artikel.


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

Laat een reactie achter