Het vernieuwde nijntje museum (review)

door Claire
review vernieuwde nijntje museum

Vorige week woensdag, op nijntjes verjaardag, opende het vernieuwde nijntje museum in Utrecht feestelijk haar deuren. Het vernieuwde museum is bijna verdubbeld in oppervlakte en beschikt over een nijntje museumcafé, een 360 graden projectie, nieuwe themaruimtes en nog veel meer. Wij konden dan ook niet wachten om het museum te gaan ontdekken. Benieuwd of het vernieuwde nijntje museum een aanrader is? We delen het met je in dit blog artikel 😀 !

Het nijntje museum is hét museum voor peuters en kleuters.

Wat het nijntje museum zo leuk maakt is dat het speciaal ontwikkeld is voor peuters en kleuters. Zo is alles gemaakt op basis van hun formaat en passend bij hun belevingswereld. En in het nijntje museum is van alles te beleven! Zo kunnen kinderen er spelenderwijs leren door middel van kunst, taal en beweging. En aan alle zintuigen is gedacht! Zo zijn er dingen om te zien, voelen en ruiken in de vorm van voelspellen, geurkastjes en beweegspellen. Zo is het museum dan ook ingericht; overal vindt je activiteiten op bais van thema’s en kun je hier spelenderwijze leren terwijl alle zintuigen geprikkeld worden. En is het even teveel geworden? Dan kun je ook ontprikkelen in een ontprikkel cabine.

Daarnaast zijn de voorleesmomenten (en de nijntje boekjes) er in verschillende talen en worden er rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal georganiseerd. Het museum is geheel rolstoelvriendelijk en er is rekening gehouden met kinderen met een visuele of auditieve beperking. Naast visuele spellen, zijn er spellen met reliëf en van verschillende tactiele materialen. Zo is het nijntje museum voor iedereen toegankelijk gemaakt!

Wat is er nieuw in het vernieuwde nijntje museum?

Het nijntje museum is vooral qua oppervlakte gegroeid. Zo is het museum nu verdubbeld en kun je er genieten van een uitgebreid en gevarieerd (gezond) menu in het nijntje museumcafé. Daarnaast zijn niet alleen de bestaande zalen vernieuwd, maar heeft het museum nu ook twee nieuwe themaruimtes: ‘de boerderij van jan’ en ‘de winkel van betje’. Speciaal voor voorscholen en primair onderwijs zijn hierbij speciale lesprogramma’s ontwikkeld.

Ook ‘de leeszaal van nina’ is nieuw, dit is een ruimte waar boekjes liggen om uit (voor) te lezen. Dit is ook de plek waar regelmatig voorleesmomenten georganiseerd worden. Op de route door het museum komen bezoekers vanzelf langs een 360 graden projectieruimte. Hier is een voorstelling te zien met boris beer in de hoofdrol.

En is het een aanrader?

Wij brachten afgelopen vrijdag voor de eerste keer een bezoek aan het nijntje museum. En WAUW wat is het er mooi! De grote entree, vriendelijke medewerkers (die bijna allemaal vrijwilligerswerk doen) en het uitzicht op het nijntje museumcafé geven je direct een blij en warm gevoel. Lana begon direct een dansje te doen en was niet te houden 😀 !

Na het ontvangst en het laten scannen van je toegangskaartjes, kan het avontuur beginnen. Wij gingen direct met de lift naar de hoogste verdieping toe en hebben ons laten meenemen van het ene thema naar het andere thema toe. Onze kleintjes gingen van de ene verwondering naar de andere toe, keken hun ogen uit en hebben ontzettend leuk en fijn gespeeld! Ondanks dat het erg druk was (alle toegangskaarten waren uitverkocht) was de sfeer heel zacht en gemoedelijk.

Wat wij als ouders enorm leuk vinden aan het nijntje museum is dat alle zintuigen worden geprikkeld en dat kinderen echt vrij zijn om hun eigen spel te spelen.

Wat dat betreft heeft het nijntje museum echt de gouden balans gevonden tussen een speeltuin en museum zijn; alle elementen zijn educatief maar tegelijkertijd enorm speels ontworpen. Een waar paradijs voor peuters en kleuters dus! Onze kindjes hebben zich hier enorm vermaakt!

En voordat ik het vergeet; ook het nijntje museumcafé is een aanrader! Het menu is enorm divers. Zo staat er een heerlijke vegan burger op het menu, een vegan kip broodje maar ook pannenkoekjes, broodjes en zelfs heerlijke poké bowls. En dat alles in nijntje vorm. Het is niet goedkoop, maar wel een echte aanrader! Het eten is namelijk heerlijk vers en smaakvol.

Eindconclusie.

Een bezoek aan het nijntje museum; onze kids vonden het een enorm feest! En ook wij hebben genoten. We gaan in het najaar zeker nog een keer terug.

Tot slot… 

Het nijntje museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. Kinderen tot 1 jaar zijn gratis, voor kinderen van 2 t/m 6 jaar betaal je €12 en voor kinderen vanaf 7 jaar t/m volwassenen betaal je €8. De tickets zijn verkrijgbaar via nijntjemuseum.nl (online reserveren is echt een aanrader!).


Hebben jullie al een bezoek gebracht aan het (vernieuwde) nijntje museum? En hoe hebben jullie het ervaren? Ik ben super benieuwd! Deel het gerust in een reactie.

You may also like

5 Reacties

Kijkje in huis en tuin 30 juni 2023 - 2:10 pm

Wat lijkt met dat leuk om met de kinderen naartoe te gaan. Nijntje is en blijft tijdloos

Reageren
Wanda 1 juli 2023 - 5:03 pm

Dit is wat mij betreft de ideale manier om kinderen enthousiast te krijgen voor een museumbezoek!

Reageren
Tessa 1 juli 2023 - 6:05 pm

Ik ben een paar keer naar het oude Nijntje museum geweest. Dat vond ik erg leuk om te zien

Reageren
Sandra 5 juli 2023 - 8:47 am

Wel een heel eind voor mij, maar daar moet ik met mijn kleinzoontje naartoe!

Reageren
Marian 13 juli 2023 - 3:14 am

Afgelopen week ben ik er met mijn kleinkinderen geweest. We hebben genoten, het is erg mooi geworden!
Wat ik wel jammer vind is dat we nu niet meer een eigen boterham mochten opeten maar gebruik moesten maken van het dure restaurant. Begrijpelijk uit commercieel oogpunt maar niet klant en milieu vriendelijk. Hopelijk vinden jullie een alternatief. Ook voor al het wegwerp materiaal.

Reageren

Laat een reactie achter