National Geographic Junior helpt kinderen bij de terugkeer van de wolf (incl. WIN ACTIE)!

door Claire
Credits-Marielle-van-Uitert---Wolf-gespot-op-wildcamera-Veluwe

Na 150 jaar is de wolf definitief terug in Nederland en België. Best bijzonder, maar ook spannend. Zeker ook voor kinderen. Sinds zijn terugkeer wordt er veel over de wolf gesproken. De één juicht zijn aanwezigheid toe, anderen vinden het maar niks. National Geographic Junior vroeg lezers middels een digitale enquête hoe zij denken over de komst van de wolf. In dit blog artikel vertel ik daar alles over en ik heb leuk nieuws! Ik mag van National Geographic Junior een exemplaar van de Wolf special weggeven + het nieuwe vakantieboek. Hoe leuk! Mag ik jou hier blij mee maken?                              

Over het onderzoek van National Geographic Junior

Bijna 70 procent van de kinderen vindt het goed dat de wolf weer in ons land leeft. Dat blijkt uit onderzoek van National Geographic Junior onder ruim 700 Nederlandse en Vlaamse lezers (9-13 jaar). Wel vraagt twee derde zich af of er genoeg ruimte is voor zo’n groot roofdier in een drukbevolkt gebied. Om op alle vragen rondom de terugkeer van de wolf antwoord te kunnen geven, heeft National Geographic Junior een eenmalige special over dit veelbesproken roofdier gemaakt.

Leren samenleven met de wolf

De overgrote meerderheid (69 procent) geeft aan blij te zijn met de terugkeer van de wolf. De meest genoemde reden hiervoor is dat het goed is voor de natuur. “Het is een teken dat de natuur weer opleeft” reageert één van de lezers. De overige 31 procent juicht de komst van de wolf minder hard toe. Een kleine groep zegt bang te zijn dat het dier mensen aan zal vallen, maar de meest genoemde reden is dat de wolf volgens hen te veel andere dieren zal doodbijten, zoals schapen. “Er is te weinig ruimte in ons land om veilig te kunnen samenleven met de wolf” aldus één van de lezers.

Ook de kinderen die wel blij zijn met de terugkeer van de wolf, zijn bezig met de plek van dit roofdier. “Is er wel genoeg ruimte in ons drukbevolkte land?” vraagt twee derde zich af. Ze willen dan ook graag meer leren over hoe we kunnen samenleven met de wolf (68 procent). “Dan begrijpen we de wolf beter’’ zo reageert een kind. Dat niet alle boeren blij zijn met de wolf, beseffen bijna alle lezers (94 procent).

Ook al is de kans om een wolf in het wild tegen te komen heel klein, toch hoopt iets meer dan de helft (54 procent) hier wel ooit op. Al weten lang niet alle kinderen (52 procent) wat ze moeten doen als ze oog in oog staan met een wolf. Ruim 1 op de 3 kinderen geeft in de enquête aan bang te zijn voor de wolf.

Eerlijk verhaal

Renske Lamers, hoofdredacteur van National Geographic Junior: “Kinderen zijn vaak opgegroeid met verhalen waarin de wolf het imago van slechterik heeft. Ook is het roofdier nog steeds een beetje een ver-van-hun-bed-show, ondanks dat ze er bijna dagelijks uiteenlopende verhalen over horen in de media. Dit alles maakt dat de terugkeer van de wolf veel vragen oproept bij kinderen.” Om op alle vragen antwoord te kunnen geven, staat National Geographic Junior een maand lang in het teken van de wolf. Met een speciaal magazine en online (video) artikelen. Lamers: “National Geographic Junior vertelt het eerlijke verhaal van de wolf in Nederland en België. Met liefde voor het bijzondere, wilde dier en de natuur. Maar we laten ook zien dat het kan wringen, daar waar wilde dieren en mensen samenleven.

Cover-National-Geographic-Junior-wolf-special

Unieke zoektocht naar de wolf in Nederland

Voor deze special is National Geographic Junior een unieke samenwerking aangegaan met de prijswinnende fotograaf Marielle van Uitert. Na jarenlang oorlogsfotograaf te zijn geweest, reist ze nu de wereld over om wolven te fotograferen uit passie voor dit dier. Voor National Geographic Junior was ze het afgelopen jaar te vinden op de Nederlandse Veluwe, waar ze met hoge uitzondering een wolven vrouwtje mocht volgen. Ze zocht naar sporen, hing wildcamera’s op en lag bijna dagelijks met haar camera in de bosjes. Dit leidde tot spectaculaire wildcamera-beelden en een glimp van een nieuw wolvenpaar dat deze zomer mogelijk een nieuwe roedel met welpen vormt.

Op natgeojunior.nl/wolf worden de avonturen van fotograaf Marielle van Uitert op de voet gevolgd en lees je nog veel meer spectaculaire verhalen over de wolf.

Win een exemplaar van de National Geographic Junior wolf special + het nieuwste vakantieboek!

De speciale editie van National Geographic Junior over de terugkeer van de wolf ligt van 15 juni t/m 12 juli in de winkels en is ook online te bestellen op blinkshop.nl. En ik heb leuk nieuws! Ik mag van National Geographic Junior, 1x de wolf special + het nieuwste vakantieboek weggeven! Mag ik jou hier blij mee maken? Laat dan een reactie achter onder dit blog artikel. Misschien dat je wilt delen wat de terugkeer van de wolf met jou doet? Wordt je er blij van of juist niet? Ik ben super benieuwd! Maar uiteraard telt een ‘ik doe mee!’ ook. De winnaar ontvangt volgende week woensdag een persoonlijke mail waarin ik vraag naar je adres zodat het pakket naar je toegestuurd kan worden.

Update 05-07-2023: Bedankt allemaal voor jullie openhartige en mooie reacties! De winnaar van de National Geographic Junior wolf special + vakantieboek heeft zojuist een mail ontvangen. Fijne dag!


Wat doet de terugkeer van de wolf met jou? Wordt je er blij van of juist niet? Ik ben super benieuwd! Deel het gerust in een reactie (hiermee maak je automatisch kans op een exemplaar van de National Geographic Junior wolf special + het nieuwste vakantieboek) 😀 .

You may also like

14 Reacties

Tessa 28 juni 2023 - 4:59 pm

Ik wist helemaal niet nat National Geographic ook een junior editie heeft. Als tiener als ik de NG altijd van mijn pap

Reageren
Eline 30 juni 2023 - 2:21 pm

Met 3 leergierige kindjes hier in huis zou dit een fantastisch cadeau zijn voor de vakantie. De vorige editie hebben zij met zijn drieën met heel veel plezier gelezen. En ze leren er ook zo ontzettend veel van!
Ze vinden wolven erg mooi, maar zouden het wel heel spannend vinden om er eentje tijdens een boswandeling tegen te komen.

Reageren
Linda schrijft 't op 3 juli 2023 - 1:34 pm

De wolf, een fascinerend beest, welke ik ook wel voor zo’n mooi blad zou willen fotograferen.

Reageren
Jolanda 4 juli 2023 - 7:37 am

Ik was in de dierentuin vorige week en vond het daar zelfs een beetje zielig dat de wolf in een ‘hok’ zat, nu z’n soortgenoten vrij rondlopen. (heb het nu alleen over de wolf 😉 ) Mixed feelings erbij wel hoor! Aan de ene kant de natuur z’n gang laten gaan, aan de andere kant schopt het ons zorgvuldig afgekaderde leventje in de war.

Reageren
Marianne 4 juli 2023 - 8:26 am

De terugkeer van de wolf zorgt vooral bij onze dochter voor spanning. Nu we binnenkort naar de Veluwe op vakantie gaan is ze wel heel benieuwd of we een wolf gaan zien, omdat ze er veel over gehoord heeft op tv. Spannend, maar ook erg leuk zegt ze 😉

Reageren
Marcia Kan 4 juli 2023 - 10:20 am

Superleuk, waag graag een kansje! Tja wat vind ik ervan dat de wolf terug is in onze natuur? Ik hoop dat er een bepaald evenwicht komt waarbij mens en wolf ‘vredig’ naast elkaar kunnen leven zonder overlast.

Reageren
Ineke 4 juli 2023 - 10:46 am

Ik doe mee, de wolf maakt ons bang. Dus hierover willen we zeker wel meer weten!

Reageren
Sirine 4 juli 2023 - 1:51 pm

Hier altijd veel plezier bij het lezen van deze boekjes! Wij houden van dieren en zouden het wel spannend vinden als we de wolf zien voorbijkomen. Wij doen mee.

Reageren
Peter Vizee 5 juli 2023 - 5:42 am

Op de valreep maak ik heel graag kans mijn zoontje Bart te mogen verrassen met deze superleuke en leerzame prijs! 🤩♥️🐺🎁🤞🏼🍀

Reageren
Heidie 5 juli 2023 - 6:45 am

Leuke actie mijn dochter vindt wolven fascinerende dieren dus die zou het spannend vinden om er een in de bos tegen te komen. Ik weet dat ze in principe geen mensen aanvallen dus zou niet bang zijn. Ik vind dat doodbijten van schapen zonder ze op te eten omdat ze voedsel nodig hebben wel heftig. Als er teveel bijkomen denk ik dat er maatregelen genomen moeten worden. Andere dieren verdienen ook bescherming.

Reageren
Lynn Mahieu 5 juli 2023 - 11:05 am

Mijn dochter speelt vaak d’r er wolven in de buurt zijn Mar wordt er toch steeds wat bang van. Ik denk dat ze zo haar angsten probeert te verwerken.

Reageren
Marian B 5 juli 2023 - 11:18 am

Ik doe mee., mijn kinderen hebben het best vaak over de wolf. Wij zijn niet zo blij met de wolf. Ze pakken schapen en andere dieren. Onze leefwereld is niet geschikt voor de wolf.

Reageren
melissa 5 juli 2023 - 2:20 pm

Gezien de activiteiten die wij met dieren opstarten is het niet gunstig voor ons omdat ze in de buurt al veel dieren hebben gepakt.

Reageren
Tineke 5 juli 2023 - 7:53 pm

Mijn dochter vindt wolven prachtig. Ze zijn ook prachtig. Maar toch liever niet in onze achtertuin.

Reageren

Laat een reactie achter