Zo maak je van kamperen een onvergetelijk avontuur voor kids!

door een gastblogger
samen avonturen maken tijdens kamperen - dirkje vantournhout

Een oud-collega vertelde vol enthousiasme over haar vakantie die echt als vakantie voelde. Want zij waren op de camping geweest. Ik geloofde er helemaal niets van dat haar kinderen (net zo oud als de mijne) haar het lezen van een boek gunde terwijl ze wakker waren! Totdat wijzelf gingen kamperen… In dit gastblog artikel deelt Dirkje Vantournhout hoe je van kamperen een onvergetelijk avontuur maakt voor kids!

Wij hadden nooit durven dromen dat onze kids kamperen een avontuur zouden vinden, laat staan leuk. Maar toch was het zo! Waarschijnlijk ook omdat wij het zelf erg leuk vinden. Direct zodra wij op een camping aankomen, vertrekken de kinderen voor hun eerste ontdekkingstocht. En terwijl wij dan een beetje geïnstalleerd zijn, weten zij ons de leuke plekjes te tonen.

Elke keer is kamperen voor ons weer een avontuur.

Want de kinderen zijn elk jaar een jaar ouder. En dus in een andere fase. Vinden andere dingen (opeens) leuk. Hoeven opeens geen bandjes meer om in het zwembad. En kunnen steeds meer zelf op avontuur gaan tijdens het kamperen. Zo ontstaan er bijvoorbeeld ook bijzondere situaties. Een voorbeeld; thuis willen ze echt niet meer in hun eigen zandbak spelen maar op de camping zijn ze er niet weg te slaan. Ook hierbij merk je dat de kinderen in een relaxte vakantie modus komen en ruimte in hun hoofd en dagindeling krijgen om op onderzoek uit te gaan.

olympisch thema op camping - dirkje vantournhout

Op een camping ben je veel meer buiten dan als je in een huisje zit. In Nederland dan.

Het weer maakt een kampeervakantie al avontuurlijk. Je weet van te voren vaak niet wat het weer gaat doen en wat voor effect dit op je kampeerplek heeft. Of het dan extra druk is op de camping of juist niet. Wij maken daarom van tevoren een lijstje met activiteiten die we in de omgeving kunnen doen bij slechter weer en we bezoeken altijd even de receptie. Vaak weten de medewerkers zoveel en ook liggen er altijd wel wat folders om ideeën op te doen.

Daarnaast merk ik ook dat onze kinderen sneller tevreden zijn. Regent het? Maakt niet uit. Is het kouder, maakt niet uit. Schijnt de zon, dan zien ze vooral papa en mama meer buiten 🙂 . En afgelopen zomer wisten ook de kinderen hoe het kan zijn om te kamperen met Zuid-Europese temperaturen!

Probeer regelmatig een andere camping uit.

Vaak horen we dat mensen regelmatig terug gaan naar die leuke camping. En dat snap ik. De kinderen weten de weg en als anderen ook weer terugkomen, heb je al een veilig concept van een leuke vakantie. Zelf ben ik altijd bang dat mijn verwachtingen te hoog liggen voor een volgende keer. Wij boeken daarom elke keer een andere camping.  En er zijn zoveel leuke campings en kindvriendelijke glampings! Alleen in Nederland al. Moet je nagaan hoe dat is als je buurlanden of heel Europa toevoegt aan je zoekgebied.

Kijk ook naar een ander type camping. Bijvoorbeeld met minder of juist meer animatie. Meer groen of een stadscamping. Een grotere of juist kleinere camping. Nu onze kinderen zichzelf steeds beter kunnen redden (8 en 6 jaar) vinden wij grotere campings minder erg. Vaak hebben deze campings ook meer voorzieningen, zoals een zwembad waar de kinderen dol op zijn.

Ondanks dat ik onze kinderen niet per se buitenkinderen vind, kunnen ook zij zich dagenlang vermaken als er niet meer is dan een grasveld, een bos of een zandbak. Er is genoeg te doen op de camping!

Een roadtrip maken langs verschillende campings.

Wij kamperen met onze caravan en ik moet bekennen dat ik het veel werk vind om tussendoor af te breken en weer ergens anders alles op te zetten. Zeker als je dat ook voor je kinderen moet doen. In de meivakantie hebben we het toch geprobeerd.

Wij vertrokken naar Parijs waar we op twee verschillende campings hebben gestaan. De eerste was een echte stadscamping, de tweede lag in het bos. Tijdens de eerste dagen waren we veel op pad, de tweede bestemming was voor het vakantiegevoel. De kinderen pasten zich prima aan en vonden het voor een keer erg leuk om eens wat anders te doen dan alleen kamperen.

Het voordeel van kamperen vind ik persoonlijk dat je niet maar één keer op vakantie kan gaan. De kosten liggen veel lager dan het huren van een huisje of een vliegvakantie. Zo durven wij ook meer te proberen in bijvoorbeeld de meivakantie omdat we altijd nog de grote vakantie hebben. 

Neem eens wat minder spullen mee.

Zolang er ruimte is, laten we het dan voor de zekerheid maar meenemen. En helemaal als het gaat om een schep en een zwemband. Maar teveel meenemen voor de kinderen betekent keuzestress en voor onze kinderen geldt dan; ze spelen met niets en vervelen zich.

Ons basislijstje: hun fiets, twee ballen, vakantie spelletjes, tekenspullen, wat tijdschriften en zandbak gereedschap. Zo zien we dat de kinderen creatiever en avontuurlijker zijn dan we denken.

De tablet laten wij al een aantal vakanties thuis. Heerlijk, dan kunnen wij er ook niet aan toegeven. En wist je dat er ook handige kampeerspullen voor lichtgewicht kamperen zijn?

Een surprise speelmand is altijd een succes!

Voor de langere ritten die we ook naast het kamperen maken, gaat er een mand mee op de achterbank van de auto. In deze mand neem ik altijd weer wat anders mee en het leuke is; de kinderen spelen altijd met het speelgoed dat hierin zit (zelfs de items waar ze thuis niet naar om kijken). Zo had ik de overgebleven EK-tattoos van vorig jaar meegenomen. En blijkbaar was dat een schot in de roos tijdens de autorit naar Parijs. We hadden dan misschien volledig getatoeëerde kids bij ons, maar ze hebben daar wel paar uur veel plezier mee gehad 😀 . Of die keer dat ik oude washi tapes in de box had gedaan. De auto was mooi versierd, maar de tekeningen tijdens de vakantie ook. Kinderen blijven ons verbazen en zo is kamperen voor zowel de kids als ons iedere keer weer een mooi avontuur!

Tot slot: bewaar iedere herinnering!

Ik maak van elk jaar een fotoboek. Althans dat probeer ik (op dit moment loop ik twee jaar achter en  dat helpt niet echt om vakantie herinneringen levendig houden). Wel maak ik na iedere vakantie een placemat met de leukste foto’s daarop. Die ligt onder ons doorzichtig tafelzeil. Zo praten we nog veel over onze avonturen die we met de kids hebben beleefd tijdens het kamperen!

Je kan ook een kaart op groot formaat maken met meerdere foto’s. Zo kunnen de kinderen terugdenken, er over praten met vriendjes/familie en het een plekje geven in hun herinneringen.

Ik wens jullie een onvergetelijke avontuur en dat jullie samen met de kids net zo mogen genieten van kamperen als wij doen!


Zijn jullie ook zo dol op kamperen? En wat zijn jullie tips en tricks? Wij zijn super benieuwd! Laat het ons gerust weten in een reactie! Ook als je een vraag voor Dirkje Vantournhout hebt; stel het gerust. Dirkje zal ook meelezen om eventuele vragen te beantwoorden.

You may also like

10 Reacties

Nicole Orriëns 1 februari 2023 - 9:31 am

Kamperen is ook erg leuk heb ik altijd begrepen omdat kinderen heel makkelijk contact maken met andere kinderen. En het lijkt me ook een prachtige manier om te ontdekken hoe weinig een mens eigenlijk nodig heeft : )

Reageren
Valerie 12 februari 2023 - 11:19 am

Wat een leuk verhaal, je zou er zin in krijgen! Onze kinderen zijn al volwassen maar anders..

Reageren
Tania 1 februari 2023 - 11:48 am

Mijn vriend wil zo graag eens gaan kamperen met mijn zoontje en ik maar ik zie dit niet zo zitten. Mijn zoontje zou dit echt wel top vinden

Reageren
Jouvence 1 februari 2023 - 8:42 pm

Wij gingen vroeger altijd veel kamperen. Hadden altijd een voorseizoen op de Veluwe en in de zomervakantie gingen we vaak naar Frankrijk.

Reageren
Linda schrijft ' t op 3 februari 2023 - 12:59 pm

Camperen is als kind fantastisch, leven in de natuur, vaak aan/ bij water, zand en een kinderboerderij

Reageren
Tessa 2 februari 2023 - 3:55 pm

Ik ging altijd met mijn ouders naar Trekkershutten. Altijd erg leuk was dat. Kamperen met een tent was niet aan ons besteed

Reageren
Frederique 15 februari 2023 - 6:55 am

Met mijn ouders kampeerde ik heel veel en ik vond het altijd heerlijk zo lekker buiten leven. In een tentje, eten op de zelfgemaakte barbecue, zo’n soort van plastic waterkanding met een kraantje. Toen ik later trouwde had mijn man een hekel aan kamperen. Wel nog een paar keer met de kinderen in een stacaravan op de camping verbleven, ook wel leuk en veel buiten maar het is een andere ervaring dan zelf een tent opzetten etc…

Reageren
Melanie Hoogvliet 15 februari 2023 - 7:42 am

Als kind ging ik altijd graag camperen. En ook toen mijn zoon klein was vond ik dat erg leuk om te doen. Nu het vooral mijn partner en ik zelf zijn nemen we toch liever een hotelletje of huisje. Mijn lievelings camping was de schatberg die bestaat volgens mij nog.

Reageren
Mitchel 19 februari 2023 - 8:09 am

Ik hou van kamperen. Mede ook doordat mijn ouders ons altijd meenamen voor de zomervakantie. Daarom dat ik ook een eigen tent heb gekocht. Leuk artikel.

Reageren
Intuïtief reizen met kids; dat doe je zo! - Op avontuur met kids 22 februari 2023 - 6:14 am

[…] zo goed bevalt. Het gebeurt ook dat we soms pas laat in de avond realiseren dat er geen fijne wildkampeerplek is en dat we kiezen voor een parkeerplaats. Het geeft ons in ieder geval heel veel vrijheid. En […]

Reageren

Laat een reactie achter