Kikker in het Kinderboekenmuseum 2023 (review)

door Claire
Kikker in het Kinderboekenmuseum

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Max Velthuijs, de vader van Kikker, werd geboren. En dat viert het Kinderboekenmuseum tijdens de voorjaarsvakantie (18 t/m 5 maart 2023) met leuke Kikker-activiteiten (gratis voor bezoekers). Lana en ik waren samen van de partij en vertellen in dit blog artikel of wij een leuke dag hebben gehad met Kikker in het Kinderboekenmuseum. Heel veel leesplezier 😀 !

De tentoonstelling ‘Ik ben Kikker’

Lana is dol op Kikker en zijn vriendjes. Toen ik online zag dat er een speciale wereld is gecreëerd in het Kinderboekenmuseum waarin je samen met Kikker en zijn vriendjes op avontuur kunt gaan, kon ik dan ook niet wachten om samen met haar te gaan! Even wat mama en dochter quality time.

‘’In de tentoonstelling ‘Ik ben Kikker’ komen de geliefde boeken van Max Velthuijs tot leven. Er is van alles te ontdekken en doen: schatgraven met Beer, schaatsen met Eend, taarten maken met Varkentje en klussen met Rat en nog veel meer!

Net als in de boeken leren kinderen in deze vrolijke doe- en leertentoonstelling over grote emoties als liefde, angst en blijdschap.

Aanbevolen leeftijd: 0 t/m 6 jaar’’

Speciale Kikker-activiteiten tijdens de voorjaarsvakantie

Toen ik zag dat er van 18 februari t/m 5 maart heel veel leuke Kikker activiteiten, gratis voor bezoekers, georganiseerd zouden worden in het Kinderboekenmuseum heb ik direct kaartjes gekocht. Want hoe leuk! De keuze is ook echt reuze! Voor bijna iedere leeftijd is er wel een activiteit.

En dit zijn de Kikker in het Kinderboekenmuseum activiteiten;

Workshop Blij, boos of bang met Kikker.

Blij, boos of bang: hoe voelt Kikker zich? Max Velthuijs kon het met enkele simpele tekenlijnen laten zien! In deze workshop ontdek je zelf hoe je emoties tot uitdrukking kunt brengen door de mond en ogen van jouw verhaalfiguur aan te passen.

Vertelvoorstelling Kikker is Kikker.

Wat kunnen de andere dieren wat Kikker niet kan? En waar is Kikker juist goed in? Ontdek het met de Verhalendame. Kom naar het Verhalentheater en luister naar het verhaal Kikker is Kikker.

Vertelvoorstelling Velthuijs’ favorieten.

Vrijheid, vriendschap en je thuis voelen: het zijn thema’s die je terugvindt in het werk van Max Velthuijs. De Verhalendame vertelt een bijzonder verhaal waarin deze thema’s ook aan bod komen.

Masterclass Een heel bijzondere dag.

‘Kikker is kunst, Kunst met een grote K,’ zei illustrator Marije Tolman ooit. Dus laat je inspireren door originele Kikker-illustraties en maak vervolgens onder leiding van kunstenaar Anke van den Burg een bijzonder portret van Max Velthuijs.

Masterclass Kikker is Kikker, ik ben ik.

Ontdek tijdens deze masterclass van kunstenaar Anke van den Burg meer over het kleurgebruik en de tekenstijl van Max Velthuijs. Daarna vertel je in een collage wat jou zo uniek maakt.

En… Is Kikker in het Kinderboekenmuseum een aanrader?

Ik ben samen met Lana gegaan op donderdagochtend 23 februari om 10:30 uur. Direct bij opening van het Kikker in het Kinderboekenmuseum. Ondanks dat er toen al een lange rij stond met wachtende ouders en hun kindjes, was het in het museum zelf rustig genoeg om samen te kunnen spelen. De Kikker tentoonstelling is prachtig! Echt heel erg mooi gemaakt! Wel is het vrij klein. En dat is goed om te weten. Want rond 11:00 uur wordt het een stuk drukker. En als alle ouders gezellig bij gaan kletsen met elkaar, is het voor de kleintjes soms lastig om te spelen en de benodigde bewegingsruimte te krijgen.

Naast de prachtige tentoonstelling hebben wij een kijkje genomen bij de vertelvoorstelling Kikker is Kikker. En wauw! Wat is de Verhalendame betoverend! De kleintjes (en vooruit eerlijk is eerlijk, ook ouders, verzorgers en opa’s en oma’s) luisterde met open mond en zaten met grote ogen geboeid naar haar te kijken. Dit is echt een aanrader! Ook is het leuk dat ze het heel interactief maakt.

Ook stond de workshop Blij, boos of bang met Kikker op ons wensenlijstje. Maar dit bleek geen workshop te zijn maar een plekje in het LiteratuurLab waar je zelf aan de slag mag gaan met mooie Kikker kleurplaten en Kikker knutsels. Ook leuk!

Uiteraard hebben we ook een kijkje genomen in de rest van het Kinderboekenmuseum (inclusief het café). Alles is met liefde voor lezen gecreëerd en zit wonderschoon in elkaar. Wel zijn veel dingen ook aan onderhoud toe; meerdere knopjes en geluiden werken bijvoorbeeld niet meer. Maar al met al, hebben wij ons prima vermaakt!

De tentoonstelling ‘Ik ben Kikker’ inclusief de voorjaarsactiviteiten die je er tot en met 5 maart nog cadeau bij krijgt, zijn wat ons betreft dan ook zeker leuk om een keer te bezoeken! 😀

Tot slot…

Voor meer informatie kun je terecht op de website van het Kinderboekenmuseum. Daarnaast is het goed om te weten dat je voor sommige activiteiten moet reserveren (waaronder voor de masterclasses). Op de voorjaarsvakantie activiteiten pagina kun je alle informatie vinden.


Is jouw zoon of dochter ook fan van Kikker en zijn vriendjes? En hebben jullie weleens een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum en de tentoonstelling ‘Ik ben Kikker’? Ik ben super benieuwd! Laat je het weten in een reactie?

You may also like

13 Reacties

Kijkje in huis en tuin 26 februari 2023 - 10:27 am

Wat een leuk uitje, Alle bloeken van kikker zijn uniek. Welk kind wil er nou niet naar een leuk interactief museum?

Reageren
Sanne 26 februari 2023 - 8:09 pm

Lijkt me leuk voor de kids. Maar kan het voor een 8 jarige? Ik zoek nog een leuke activiteit voor het dochtertje van men zus.

Reageren
Claire 1 maart 2023 - 1:27 pm

Hi Sanne, ja zeker! Sommige masterclasses zijn zelfs voor kinderen t/m 12 jaar. Liefs!

Reageren
Linda Meester 27 februari 2023 - 12:17 pm

Ja, wij hadden veel boekjes van Kikker in bezit of te leen van de bieb en keken het programma op televisie

Reageren
Kijkje in huis en tuin 27 februari 2023 - 12:55 pm

Wat een leuke tentoonstelling van Kikker, en handig om te weten dat je sommige dingen moet reserveren.

Reageren
Nicole Orriëns 28 februari 2023 - 12:30 pm

Ik vind het echt geweldig dat er van een boek ook een museum is. Als kind en ouder kun je dan echt in de wereld van het boek stappen!

Reageren
Tessa 28 februari 2023 - 5:44 pm

Met mijn opleiding Museolgie/Cultureel Erfgoed ben ik hier jaren geleden geweest. Was erg interessant. Zijn jullie ook al eens in het Nijntje Museum geweest?

Reageren
Claire 1 maart 2023 - 1:27 pm

Wat leuk! En nee nog niet, het Nijntje Museum staat wel op ons wensenlijstje.

Reageren
Angelo 1 maart 2023 - 2:07 pm

Super gaaf dat ze nu ook een museum er van hebben, ontzettend leuk voor de kleintjes!

Reageren
Sherry 5 maart 2023 - 6:06 pm

Dit zal mijn nichtje zeker leuk vinden. Mooie review heb je geschreven erover.

Reageren
Renata Feyen 5 maart 2023 - 10:58 pm

Ik ben er zeker van dat mijn kleindochter, Lana, dit ook leuk zou vinden

Reageren
REVIEW: Kikker is verliefd de Musical - Op avontuur met kids 8 maart 2023 - 6:43 am

[…] Zijn jouw kids ook fan van Kikker? Stap dan ook in de wereld van Kikker en zijn vriendjes in het Kinderboekenmuseum! […]

Reageren
Lesley 26 maart 2023 - 8:09 pm

Mijn kindjes vonden dit echt geweldig! We hebben gelijk een museumkaart genomen en inmiddels al meerdere museums gedaan. Naturalis, spoorwegmuseum, omniversum, nijntje museum. Die laatste vonden wij als ouders nou niet heel boeiend maar de kinderen vonden dat ook een van hun favoriete museums!

Reageren

Laat een reactie achter