Op fietsvakantie met het gezin in Nederland (tips & tricks)

door een gastblogger
Op fietsvakantie in Nederland met het hele gezin (tips & tricks)

Zijn jullie ook zo dol op fietsen? Misschien is een fietsvakantie met het gezin in Nederland voor jullie dan wel het ultieme avontuur deze zomer! In dit gastblog artikel deelt Elisabeth hoe zij, haar man en hun 3 dochters (van 3, 9 en 11 jaar) het ervaren. Inclusief heel veel tips & tricks voor het maken van een onvergetelijke fietsvakantie met het gezin in Nederland!

Het idee ontstond spontaan vorig jaar vlak voor de schoolvakantie

We zouden een week gaan zeilen met mijn ouderlijk gezin, daarna hadden we nog 2 weken leeg staan. Wat doen we daar mee? Ik ben van huis uit gewend aan het vrije gevoel van zeilvakanties en jezelf laten leiden door de wind. Dit vrije gevoel miste ik de laatste jaren in onze eigen vakanties. Ik weet niet meer wie van ons gezin het fietsen opperde, maar het idee viel bij ons allemaal wel in de smaak. Een vriend van mijn man was net overleden en dat zette ons aan het denken. Waarom dit soort ideeën uitstellen tot ooit als we het ook nu kunnen doen?

Aangezien ons idee spontaan ontstond, hebben we de hele fietsvakantie met het gezin ook zo aangepakt

Heerlijk onbevangen het avontuur ingestapt. We wilden vanuit huis (IJmuiden) starten, hebben een fietsroute kaart gekocht en zijn gaan kijken naar de mogelijkheden. We gingen uit van gemiddeld 30 kilometer per dag. Onze jongste dochter (inmiddels 3 jaar) zat bij mij in de bakfiets, onze andere dochters van nu 9 en 11 jaar fietsten zelf. De bagage ging in de bakfiets erbij en bij mijn man in een bagagekarretje.

Ik heb een vorm van reuma dus kamperen en fietsen leek ons niet zo’n strak plan. Bovendien hadden we nog niet voldoende kampeerspullen. En als dit wel al zo was; hoe krijg je dat dan allemaal mee op de fiets?? Daarom besloten we om van accommodatie naar accommodatie te fietsen. De eerste week hadden we vooruit geboekt en voor de tweede week zouden we dan tijdens het fietsen gaan zoeken. Dit was erg fijn, want we hebben halverwege de vakantie onze route aangepast.

We gingen van de Noordzeekust naar het IJsselmeer, maar merkten dat dit helemaal niet fijn fietsen was met 3 kinderen. Veel landbouw voertuigen, weinig stopplekken. Dus na de eerste week besloten we om weer terug naar de Noordzeekust te gaan.

Accommodaties vinden voor slechts één of twee nachten viel nog niet mee, aangezien we midden in het hoogseizoen zaten. Soms was het dan ook best spannend of we de vakantie konden voortzetten, maar uiteindelijk na ruim 2 weken gefietst te hebben, zijn we onze reis thuis weer geëindigd. Voor de zekerheid hadden we thuis de auto met aanhanger klaarstaan, zodat mijn man deze met het OV kon ophalen, maar dit was dus niet nodig.

Zo’n back-up plan gaf wel een fijn gevoel

We hebben in een pipowagen, een Stayokay hostel, een safaritent, een trekkershut en een B&B overnacht. De B&B was het meest luxe en vonden we allemaal het minst leuk. Iets dat ik totaal niet had verwacht van mijzelf.

Het is een intensieve vakantie omdat je als ouders continu aan staat maar dat weegt niet op tegen al het moois

Omdat je met elkaar fietst tijdens een fietsvakantie met het gezin, ben je continu aan het opletten op het verkeer. Helemaal omdat je ook een paar extra ogen voor je kind wilt zijn. Maar er zijn ook heel veel voordelen! Zo waren de kinderen na een dag fietsen ook echt moe, en wilde dus vroeg naar bed toe. Dat gold trouwens ook voor ons haha! Daarom is rust inbouwen, helemaal tijdens een fietsvakantie met het gezin, heel belangrijk.

Het echt samen zijn met elkaar als gezin, elkaar oppeppen als je het even helemaal zat bent en je billen heel erg pijn doen ;-), elke keer weer een nieuwe plek ontdekken en alle mooie ontmoetingen en gesprekken die we hadden met mensen die we onderweg tegenkwamen. Dat zijn echt onvergetelijke herinneringen!

Ook om onze kinderen letterlijk te zien groeien is zo bijzonder. Bijvoorbeeld onze oudste was echt bang om over wildroosters te fietsen. We zijn de tel kwijtgeraakt over hoeveel we moesten fietsen en ze deed het! Zo vaak zelfs dat ze er aan het einde van de vakantie helemaal geen angst meer voor had. Een overwinning! En zo waren er nog veel meer momenten en overwinningen die we niet snel zullen vergeten.

Voor ons gezin smaakt het naar meer!

Het is zo goed bevallen dat we dit jaar weer gaan fietsen. Dit keer is ons doel om Vlieland te halen. Dus eerst omhoog langs de Noordzeekust, bij Den Helder de boot naar Texel en dan van Texel naar Vlieland. Het is een uitdaging met onze hele karavaan, of we het gaan halen geen idee, maar dit is ons plan.

Het enige verschil is wel dat we dit keer wel echt gaan kamperen, omdat we dan vrijer zijn in de plekken waar we overnachten. Ik heb ontdekt dat ik het lichamelijk goed aankan en we hebben goede matjes aangeschaft, een lichtgewicht tent etc. Dus ik, als kampeer leek, ga lichtgewicht kamperen. Soms moet ik daar erg om lachen, het andere moment denk ik HELP! Mijn man en kinderen zijn er dolgelukkig mee dat ze mij nu zover gekregen hebben.

Tot slot…

Lijkt het je ook leuk om op fietsvakantie met het gezin te gaan? Doe het! Ga op avontuur! Besef dat kinderen weinig nodig hebben om zich te vermaken, pas je aan aan het tempo van je kind, zorg voor voldoende ontspan momenten, neem een goed picknick kleed mee, geef je kind een fietscomputer om zelf te kunnen zien hoe hard ze fietsen en hoeveel kilometer er al op zit/nog moet en ga het ervaren! Ik beloof je; het is onvergetelijk.


Ben jij net zoals Elisabeth (Mamaz) en haar gezin ook dol op een fietsvakantie met het gezin? Of zou je dit ook graag willen beleven? En wat zijn jullie favorieten fietsroutes in Nederland? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie! Ook als je nog meer tips en tricks hebt of vragen.


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

6 Reacties

Linda schrijft 't op 22 juli 2023 - 9:07 am

Leuk om te lezen hoe de hele familie op fietsvakantie gaat.

Reageren
Wanda 23 juli 2023 - 5:31 pm

Leuk om te lezen hoe jullie het hebben ervaren! Ik ben zelf niet zo’n fietser, maar ik denk wel dat het een bepaald gevoel van vrijheid geeft als je de hele dag op die manier lekker buiten bent en van A naar B fietst.

Reageren
Joanne 25 juli 2023 - 6:33 am

Wat superleuk om te doen! Manlief is hier geen fietser, dus dat zie ik ons nog niet doen haha.

Reageren
Nicole 26 juli 2023 - 9:19 am

Wat gaaf zeg! Zou ik zo leuk vinden maar eerst eens een rolstoelfiets regelen dan kan het echt met ons zoontje…

Reageren
Tessa 1 augustus 2023 - 5:20 pm

Leuk om te lezen jullie dit organiseren. Het zou niets voor mij zijn: ik wil altijd te veel meenemen

Reageren
Yvonne 25 september 2023 - 6:32 am

Altijd respect wanneer ik een gezin op fietsvakantie zie. Soms, heel soms zou ik dat ook willen. Maar dan wel van hotel naar hotel… Iets met een rug en geode bedden…

Reageren

Laat een reactie achter