Winter wildplukken met kids: 5 tips!

door een gastblogger
Winter wildplukken met kids

Winter wildplukken met kids! Heb jij het al gedaan? Waarschijnlijk denk je ‘alles is kaal en grauw in de winter en als je het treft; bedolven met een laag witte sneeuw, hoe kun je hier nu een succes van maken?’. Daar weet Maria Speksnijder van Kijkje bij de Buuren alles vanaf. In dit gastblog artikel deelt zij alles wat je wilt weten over winter wildplukken met kids.

Slecht weer bestaat niet (slechte kleding wel)

Wie kinderen heeft, weet dat elke activiteit met bevroren kinderhanden gedoemd is te mislukken. Hoe tof het uitje ook is! Zorg dus te allen tijde voor goede, warme en ook regenbestendige kledij. Dan wordt het een echt winter wildplukken met kids feestje! Zoals dat Zweedse spreekwoord zegt: “Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” of in het Nederlands: “slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.” Niet voor niets zetten we dit advies bovenaan, anders is al het andere voor niets.

Tip: lees ook dit blog artikel over hoe je buitenspelen met kids in de regen leuk kunt maken!

De natuur is altijd dichtbij

Wie gaat winter wildplukken met kids hoeft geen lange reis te maken. Overal en altijd is natuur. Weliswaar is de natuur in de winter in rust, maar wie goed kijkt ziet leven en ziet verandering. Dus goed aankleden en de deur uit 😀 ! De straat in is in veel gevallen al voldoende om het winter wildplukken met kids avontuur te beginnen. Dat avontuur start al in de tuin en zet zich voort in de publieke ruimte: bermen, bosschages, het park of een bos(je). Maak van jouw kind een speurneus, want zeker in de winter en na de vorst behoeft het enig speurneuzenwerk.

Weet wat je eet en leer je kinderen determineren

Het vraagt toch een enigszins geoefend oog om in de winter te herkennen wat een plantje is of wordt. Leer je kinderen determineren. Pluk enkel waarvan je honderd proces zeker weet wat het is. Ik zeg dan wel pluk, maar eigenlijk bedoel ik net zo goed ‘oogst’ of ‘graaf op’.

Bij winter wildplukken met kids wordt vaak gedacht aan een mand vol groen blad (en bloemen in de zomer) maar niets is minder waar. Knollen, wortels en paddenstoelen behoren net zo goed tot de mogelijkheden van het winter wildplukken met kids avontuur. Maak het jezelf gemakkelijk en kies als beginner vooraf maximaal zes soorten waar jij naar op zoek gaat. Weet wat je zoekt, zodat je weet wat je eet. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Wat kan je voor eetbaars vinden in de wintermaanden?

Paardenbloemblad, kleefkruid, hondsdraf, weegbree, vogelmuur, look zonder look, bonte gele dovenetel, winterpostelein, veldkers, brandnetel, kraailook; paddenstoelen als de fluweelpoot en judasoor; jonge scheuten van lisdodde, hop, zeekool en knopkruid; de naalden van een den, spar, lariks of jeneverbes om thee te trekken; de laatste rozenbottels en wortels van wilde pastinaak, de grote klit. En dit geldt niet alleen voor kinderen, maar zeker net zo goed voor de grote mensen: pluk niet meer dan je gaat gebruiken en laat het staan bij twijfel.

Winter wildplukken met kids

Samen winter wildplukken met kids en samen eten

Eigenlijk is het winter wildplukken met kids één grote levensles voor kids. Van de voorbereiding tot het leren determineren met alle zintuigen tot vergroten van bewustzijn van het feit dat eten gewoon uit de natuur om de (straat)hoek kan komen. Wacht niet te lang met verwerken van het geplukte, want over het algemeen geldt: hoe verser, hoe smakelijker.

Wie de kinderen betrekt bij het bereiden van de maaltijd, weet dat het de kans op een succesvol leeggegeten bord vergroot. Het begint met wassen, want ook hondenpoep en -plas valt ook onder het fenomeen natuur en die willen we niet in de salade, smoothie of pesto. Samen (buiten) koken boven of rondom een heus vuurtje maakt dit winter wildplukken met kids avontuur af. Want zeg nou zelf, met de natuur als supermarkt is het een stuk spannender en leuker om boodschappen te doen dan in de supermarkt op het eind van de straat.


Zijn jullie ook zo dol op winter wildplukken met kids (of een ander seizoen)? En wat zijn jouw tips en tricks? Wij zijn super benieuwd! Laat het gerust weten in een reactie. Ook wanneer je vragen voor Maria van een Kijkje bij de Buuren hebt; stel ze gerust. Zij zal meelezen om eventuele vragen te beantwoorden.

You may also like

11 Reacties

Linda schrijft ' t op 25 januari 2023 - 10:26 am

Wat een goede tips, hier gaan we ook graag de natuur in met de kids

Reageren
Eva 25 januari 2023 - 11:38 am

Zonder kinderen lijkt me dat ook heel leuk. Tot nu toe nog niet echt van gekomen. Ik ga eens kijken op de website van kijkjebijdebuuren

Reageren
Tessa 25 januari 2023 - 4:18 pm

Dit heb ik nog nooit gedaan. Maar het lijkt me wel leuk om een keer te doen. Ik ben in de stad opgegroeid met maar weinig natuur in de directe omgeving

Reageren
Sanne 25 januari 2023 - 6:18 pm

Ik heb zoiets nog nooit gedaan. Maar wil het wel eens doen. Lijkt me erg leuk.

Reageren
Valerie 25 januari 2023 - 6:46 pm

Wat een goede tips allemaal, lijkt me erg leuk om te doen! Als gastouder ook leuk als uitje/bezigheid buiten.

Reageren
Nicole Orriëns 26 januari 2023 - 12:06 pm

Wat leuk dat je ook in de winter kunt gaan wildplukken! Dat wist ik niet. Mijn eerste gedachte was: ‘Dat kan alleen maar in de zomer zeker.’ Weer wat geleerd!

Reageren
Jouvence 27 januari 2023 - 4:50 pm

Dit lijkt me ontzettend leuk om te doen, wist niet dat het in de winter ook kon.

Reageren
Janet 27 januari 2023 - 7:57 pm

Wildplukken deed ik als kind wel eens met mijn moeder, maar verder echt nooit meer gedaan. Ik heb ook nog geweten dat je dat ook goed in de winter kunt doen.

Reageren
Wanda 30 januari 2023 - 10:07 am

Ik ben dol op wandelen in de natuur, maar heb mij nog nooit gewaagd aan wildplukken. Dat zou ik dan echt bij een pluktuin of onder begeleiding doen, want ik heb geen idee wat eetbaar is en wat niet in de natuur.

Reageren
Melanie Hoogvliet 30 januari 2023 - 12:36 pm

Ik ben dol op wandelen maar heb me nog nooit gewaagd aan het wildplukken misschien toch maar eens proberen!

Reageren
Kinderen en moestuin - Leyla Ummels 12 maart 2023 - 3:15 pm

[…] Bij collega blogger Opavontuurmetkids kwam ik een leuke tip tegen voor een winter activiteit:Wildplukken met kids in de winter. […]

Reageren

Laat een reactie achter