Het voelt voor mij een beetje ouderwets; tafelmanieren. Maar toch is het iets wat komt kijken bij de opvoeding van onze kinderen. Want smakken, niet weten hoe je bestek moet gebruiken of hoe je aan tafel moet zitten. Tafelmanieren voor kinderen komen nu eenmaal kijken bij de opvoeding. Maar gelukkig kunnen we ook hier een feestje van maken! Benieuwd hoe?
Het belang van tafelmanieren voor kinderen
Tafelmanieren spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind. Ze leren hen respect voor anderen, geduld, zelfbeheersing en het vermogen om zich aan regels te houden. Door goede tafelmanieren aan te leren, zullen kinderen beter kunnen communiceren, samenwerken en sociaal interactie hebben met anderen. Maar dit kan natuurlijk ook op een leuke manier! Hoe? Dat ga ik nu met je delen!
Kies voor meubels waar jullie allemaal blij van worden
Zodra je een gezin vormt is het wat mij betreft logisch om alle smaken in het interieur te verwerken en een soort fusion te creëren waarin iedereen zich thuis voelt. Zo hebben wij zelf een ronde eettafel met verschillende kleuren stoelen. Maar ook een hoge tafel met barkrukken kan een optie zijn. Zo zijn er barkrukken die een rugleuning en armleuningen hebben met een bijpassend en verstelbaar voetenbankje. En het grote voordeel van een barkruk is dat je kind om hulp moet vragen om van tafel te komen 😉 …
Maak de tafel aantrekkelijk
Een simpele manier om het eten aan tafel leuker te maken, is door de tafel aantrekkelijk te decoreren. Gebruik kleurrijke placemats, vrolijke borden en servetten met leuke patronen. Je kunt ook kaarsjes of bloemen op tafel zetten om een gezellige sfeer te creëren. Kinderen vinden het vaak leuk om mee te helpen bij het dekken van de tafel, dus betrek ze hierbij!
Betrek de kinderen bij het koken
Niets is zo leuk als samen koken met kinderen! Laat ze helpen bij het snijden van groenten, roeren in pannen of het maken van kleine gerechtjes. Dit vergroot hun betrokkenheid bij het eten en maakt ze enthousiast om aan tafel te gaan. Bovendien leren ze zo ook meer over verschillende ingrediënten en kooktechnieken.
Maak van eten een spelletje
Kinderen zijn vaak dol op spelletjes, dus waarom zou je eten niet in een spelvorm gieten? Je kunt bijvoorbeeld een “proefspel” spelen waarbij je kinderen verschillende smaken moeten raden. Of maak er een wedstrijdje van wie het snelst zijn bord leeg heeft. Op deze manier wordt het eten leuker en spannender voor kinderen.
Varieer in gerechten
Eten wordt al snel saai als je elke dag hetzelfde serveert. Probeer daarom te variëren in gerechten en introduceer regelmatig nieuwe smaken en texturen. Laat je kinderen meedenken over wat er op het menu komt te staan en geef ze de mogelijkheid om nieuwe gerechten uit te proberen. Zo blijft het eten interessant en ontdekken ze steeds weer iets nieuws.
Maak gebruik van kleurrijke ingrediënten
Kinderen worden vaak aangetrokken tot kleurrijke voeding. Maak hier gebruik van door kleurrijke groenten en fruit toe te voegen aan de maaltijden. Denk aan worteltjes, paprika, tomaatjes, blauwe bessen, aardbeien, enzovoort. Door het eten er aantrekkelijk uit te laten zien, zullen kinderen sneller geneigd zijn om ervan te proeven.
Maak tijd voor een gezellige sfeer
Eten aan tafel is niet alleen een gelegenheid om voeding binnen te krijgen, maar ook een moment om samen te zijn en met elkaar te praten. Zorg daarom voor een gezellige sfeer aan tafel. Praat met je kinderen over hun dag, stel vragen en luister naar wat ze te vertellen hebben. Zo wordt de maaltijd niet alleen lekker, maar ook waardevol in termen van quality time.
Geef het goede voorbeeld
Kinderen leren veel door het gedrag van hun ouders na te bootsen. Als jij zelf enthousiast bent over eten en geniet van de maaltijd aan tafel, zullen je kinderen dit waarschijnlijk ook oppikken. Probeer dus zelf positief en open-minded te zijn over verschillende soorten voedsel en moedig je kinderen aan om nieuwe gerechten uit te proberen.
Belangrijke tafelmanieren om te leren
En als jullie dan met elkaar genieten van het eten aan tafel, zijn er ook nog een aantal verschillende belangrijke tafelmanieren die je kinderen kunt aanleren:
- Niet met volle mond praten of smakken
- Niet slurpen tijdens het drinken
- De ellebogen niet op tafel laten rusten
- Servet gebruiken om mond af te vegen
- Bestek en servies correct gebruiken
En dan zijn er ook nog een aantal tafelmanieren voor kinderen die vooral buiten de deur belangrijk zijn, bijvoorbeeld wanneer jullie in een restaurant gaan eten of bij familie/vrienden.
- Laat je kinderen wachten tot iedereen zijn/haar eten heeft gekregen voordat ze beginnen met eten.
- Leer hen om ‘alstublieft’ en ‘dank u wel’ te zeggen tegen serveersters en gastheren/vrouwen.
- Moedig hen aan om rustig te praten en niet te schreeuwen of te rennen in het restaurant.
- Leer hen om hun servet op hun schoot te leggen en niet op tafel.
- Moedig hen aan om geduldig te wachten tot iedereen klaar is met eten voordat ze van tafel gaan.
Tot slot…
Het aanleren van goede tafelmanieren voor kinderen is een waardevolle vaardigheid die kinderen hun hele leven meenemen. Hoewel het niet perse leuk is, hoort het wel bij de opvoeding. Maar gelukkig zijn er ook heel veel manieren om het leuk te maken!
Door bijvoorbeeld meubels te kiezen waar het hele gezin blij van wordt, de tafel aantrekkelijk te maken, de kinderen bij het koken te betrekken, van eten een spelletje te maken, te variëren in gerechten, kleurrijke ingrediënten te gebruiken, tijd te nemen voor een gezellige sfeer, het goede voorbeeld te geven en goed eetgedrag te belonen, zorg je ervoor dat het eten aan tafel een plezierige ervaring wordt voor zowel jou als je kinderen.
Tafelmanieren voor kinderen, wat vindt jij belangrijk om mee te geven en wat niet? Ik ben super benieuwd! Ook hoe jullie er een feestje van maken. Laat je het weten in een reactie onder dit blog artikel?
3 Reacties
Goede tips, ik vind tafelmanieren zelf erg belangrijk. Ik kan er bijvoorbeeld echt niet tegen als kinderen (of mensen ni het algemeen) zitten te smakken aan tafel.
Ik vind goede tafelmanieren voor kinderen wel belangrijk, omdat ze daar later ook weer gemak van hebben. Dus eten met mes en vork en niet praten met volle mond.
Ik weet zeker dat veel ouders wat hebben aan dit handige overzicht boordevol praktische tips!