Recyclen met kinderen: 7 activiteiten voor het hele gezin!

door Claire
Recyclen met kinderen

Ben jij klaar voor een onwijs leuke activiteit om met het hele gezin te ondernemen waar de planeet ook heel blij van wordt? Dan heb ik iets ontzettend leuks voor je! In dit blog artikel deel ik namelijk alles wat je wilt weten over recyclen met kinderen inclusief tips en leuke activiteiten.

Waarom recyclen met kinderen een super goed idee is!

Als ouders hebben wij natuurlijk een voorbeeldrol voor onze kinderen. En we weten allemaal dat recyclen goed is voor de aarde. Want we besparen hiermee waardevolle grondstoffen, verminderen afval en het helpt zelfs bij het bestrijden van klimaatverandering.

En aangezien we allemaal willen dat onze kinderen opgroeien in een schone, gezonde wereld, is het hoog tijd om onze mouwen op te rollen en te gaan recyclen met kinderen 😀 ! Want door nu samen te recyclen met kinderen help je mee aan een betere toekomst waarin zij volop kunnen genieten van moeder natuur.

De eerste stap…

Kinderen zijn dol op leren en quality time met het gezin. Dus begin tijdens het diner aan tafel eens over recyclen en waarom het zo belangrijk is. En dat hoeft helemaal geen zwaar gesprek te zijn. Integendeel zelfs! Maak het leuk en luchtig. Deel jouw ideeën qua activiteiten voor recyclen met kinderen en vraag ook welke ideeën en wensen je kinderen hebben.

Verschillende activiteiten ter inspiratie

En om jullie direct op weg te helpen, hebben wij alvast een aantal recyclen met kinderen activiteiten ter inspiratie voor jullie bedacht.

Educatieve speurtochten

Wie houdt er niet van een goede speurtocht? Verander je huis of tuin in een recycle paradijs door verschillende soorten afval te verstoppen en laat je kids deze vinden. Bij elk gevonden item leg je uit waarom en hoe het gerecycled kan worden.

Een handig spiekbriefje:

  1. Papier en karton: ja graag!
  2. Glas: zeker weten!
  3. Plastic: check dit altijd even op de website van jouw gemeente.
  4. Batterijen: deze moeten speciaal worden ingeleverd.
  5. Elektronische apparaten: ook deze moeten vaak bij een speciaal punt worden ingeleverd.

En nog twee aanraders die educatief en enorm waardevol zijn bij recyclen met kinderen:

Knutselen

Niet is zo leuk als samen met knutselen! En als het aankomt op recyclen met kinderen, is er online heel wat inspiratie te vinden. Zo staat Pinterest vol met ideeën om van oud materiaal nieuwe schatten te maken en om milieubewust te knutselen. Denk aan papier-maché met oude kranten of sieraden maken van plastic flesdoppen. Ook zijn er kant-en-klare knutselpakketten te koop, waar instructies in staan.

Een paar voorbeelden en aanraders:

Eigen recycle bakken maken

Dit is niet alleen leuk maar ook super praktisch! Laat elk kind zijn of haar eigen recycle bak versieren voor papier, glas en plastic. Met stickers, verf of wat ze ook maar kunnen vinden (hergebruikt uiteraard). Zo wordt recyclen ineens onderdeel van hun dagelijkse routine.

Leerzame uitjes

Sommige recyclingcentra hebben ook een speciale recycle-educatieprogramma waarbij rondleidingen speciaal voor gezinnen tot de mogelijkheden behoort. Hierbij kun je een kijkje krijgen achter de schermen.

Plandelen

Ook een onwijs leuke activiteit om met het hele gezin te ondernemen is plandelen! Dit is wandelen maar dan met handschoenen, een prikstok en een vuilniszak. Lekker samen op avontuur terwijl jullie samen afval verzamelen.

Rollenspellen

En natuurlijk is het ook gewoon ontzettend leuk om recyclen met kinderen als een (rollen)spel aan te bieden. Zo zijn er legio mogelijkheden die je hierin kunnen ondersteunen. Een paar tips:

Lanceer een compostmissie

Start samen met je kids een composthoop in de tuin. Niet alleen leren ze over biologisch afbreekbaar materiaal, maar ze zien ook hoe etensrestjes kunnen transformeren tot voedsel voor plantjes. Ontzettend leuk en leerzaam!

Tot slot…

Recyclen met kinderen; zoals je ziet is het niet alleen super leerzaam maar ook onwijs leuk! Zo zijn er eindeloos veel mogelijkheden om nieuwe herinneringen te creëren. En vier ook vooral al jullie successen!  Zo zul je zien dat je kinderen binnen no time alles weten over het belang van milieu conservatie en onze rol in het beschermen van moeder natuur.

Dus trek die handschoenen alvast aan en duik samen die recycle bak in – wie weet welke schatten jullie gaan ontdekken! Ik wens jullie ontzettend veel plezier toe!


Recyclen met kinderen; doen jullie het al? En welke tips heb jij qua recyclen en afval verminderen in huis? Ik ben super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onder dit blog artikel zodat we van elkaar kunnen leren. 😀


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

5 Reacties

Linda schrijft 't op 4 maart 2024 - 3:53 pm

Wat een leuke ideeën, ik vind een wormenhotel een aanrader groenten en fruit afval wordt zo omgezet tot compost.

Reageren
Heleen Schrijvershof 5 maart 2024 - 7:38 am

Leuk! Vooral die over het compost, zo zien ze gelijk hoe dat proces werkt én zijn ze lekker buiten 🙂

Reageren
Eat Live Travel 5 maart 2024 - 1:05 pm

Jong geleerd is oud gedaan! Zo belangrijk om al met de paplepel in te gieten dat je zuinig moet zijn op moeder natuur. Super tips om dit in een gezin te introduceren.

Reageren
Tess 6 maart 2024 - 6:01 pm

Dit zijn echt super leuke en speelse manieren om kinderen het belang van recyclen te leren. IK recycle ook zo veel mogelijk

Reageren
Mirjam 26 maart 2024 - 3:39 pm

Yes, ik hou er zo van als we kinderen al vroeg betrekken bij het belang van duurzamer leven. Het kan al zo simpel beginnen als oud papier als knutsel- en tekenmateriaal te gebruiken. Plandelen is trouwens ook een leuke. Helaas is onze prikstok stukgegaan, dus we moeten snel weer even een nieuwe halen!

Reageren

Laat een reactie achter