Heel Utrecht Plandelt (een leuk uitje voor het hele gezin)!

door Claire
Plandelen in Utrecht

Vorig jaar zomer was de eerste Utrechtse Plandeldag, met 900 opgeruimde straten en 1000 deelnemers, een succes dat naar meer smaakte. Op zaterdag 26 augustus is de 2de Utrechtse Plandeldag en het belooft nog groter en grootser te worden. Het doel: in één dag 2000 straten, stoepen, steegjes, pleinen en paden zwerfafvalvrij. In heel Utrecht, van Lunetten en Lombok tot Leidsche Rijn, van Vleuten tot Veemarkt en van Kanaleneiland tot Overvecht gaan mensen plandelen. Het wordt een enorm groot feest waarbij opruimhelden de hele stad groen kleuren. Een geweldig initiatief en een leuk uitje voor het hele gezin! In dit blog artikel lees je er alles over.

Wat is plandelen?

Het werkwoord ‘plandelen’ (wandelen + plastic rapen) is inmiddels al een aardig ingeburgerd synoniem voor zwerfafval oprapen. Plandelen is gezellig én laagdrempelig. Van klein tot groot, van peuter tot pensionado: iedereen kan het en steeds meer Nederlanders doen het. Anton Damen promoot het sociale fenomeen met zijn alter-ego Plandelman: optimistischer dan Superman, vriendelijker dan Spider-Man en groener dan de Hulk. Zijn missie? De opruimheld in ieder van ons activeren. Vorig jaar deed hij dat onder meer met De 1ste Utrechtse Plandeldag en een speciale rap.

Dit jaar organiseert hij grootschalige clean-ups in o.a. Eindhoven en de zes dorpen van gemeente Renkum. Nu richt hij zijn vizier op de stad waar het plandelen allemaal begon, en waar al meer dan 8000 bewoners een afvalgrijper van de gemeente tot hun beschikking kregen: Utrecht.

Heel Utrecht Plandelt; doe je ook mee 😀 ?

Op zaterdag 26 augustus roept Plandelman Utrechtse plandelaars en ploggers op de krachten te bundelen en in één dag 2000 straten en stoepen, pleinen en paden zwerfafvalvrij te maken tijdens De 2de Utrechtse Plandeldag. Je eigen straatje, of dat van een ander; een kwartiertje of een uur, in de vroege of late uurtjes, dat maakt niet uit. Met een gelegenheidsgroepje of vriendenclub, solo of met de buren of het gezin, met de sportvereniging of schoolklas: alles kan en mag. Het motto: opgeruimd, straat netjes!

Tijdens De 2de Utrechtse Plandeldag zullen er stadsbreed diverse feestelijke activiteiten worden georganiseerd, waaronder speciale filmvertoningen, kinderactiviteiten, suppen op de gracht en bijzondere demonstraties. Ook zal er onder de plandelfanaten weer exclusieve merchandise verdeeld worden, waaronder het iconische P-shirt.

Woon je niet in Utrecht maar wil je wel graag plandelen?

Ook dan ben je van harte welkom om mee te doen; in Utrecht maar ook in je eigen woonplaats! Want plandelen is ook een ontzettend leuk en leerzaam uitje voor het hele gezin! En je hebt er maar een paar dingen voor nodig. Zoals een paar fijne tuinhandschoenen, een afvalgrijper (wist je dat deze er ook voor kids zijn?) en vuilniszakken (helemaal fijn als deze biologisch afbreekbaar zijn).

Stuk voor stuk items die je voor weinig geld zelf aan kunt schaffen maar vaak ook bij de gemeente gratis kunt ontvangen.

Tot slot…

Wil je meer te weten komen over de Plandelman, de Utrechtste plandeldag, zero waste Utrecht of misschien wel een kijkje nemen naar de merchandise? Neem dan een kijkje op plandelen.nl. Hier zullen ook de programma updates en dergelijke gedeeld worden. Ook kun je je aanmelden of vragen stellen door een mailtje te sturen naar info@plandelen.nl.


Plandelen met het gezin; hebben jullie het al eens gedaan? En hebben jullie al kennis gemaakt met de Plandelman? Ik ben super benieuwd! Deel het gerust in een reactie. Ook wanneer je naar de 2de Utrechtse Plandeldag gaat op zaterdag 26 augustus.


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

1 reageren

Tessa 12 juli 2023 - 5:10 pm

Ik had hier nog nooit van gehoord, maar wat een goed initiatief is dit!

Reageren

Laat een reactie achter