Complimenten geven en ontvangen voor kinderen (incl. 5 super leuke oefeningen!)

door Claire
Complimenten geven en ontvangen voor kinderen (incl. 5 super leuke oefeningen!)

Wist je dat het vandaag de Nationale Complimentendag is? Een dag die wat ons betreft iedere dag mag zijn. En juist omdat complimenten geven en ontvangen zo’n groot goed is hebben wij er een heel blog artikel over geschreven. Gevuld met alle informatie die je als ouders wilt weten over complimenten geven en ontvangen voor kinderen en super leuke oefeningen die in het teken staan van elkaar waarderen.

Het belang van complimenten geven en ontvangen

‘’Wauw, wat ontzettend stoer dat je hierop durft te klimmen”, ‘’Wat knap dat je nu al tot 20 in het Engels kunt tellen!’’, ‘’Wat zie je er mooi uit!’’

Van een compliment worden we allemaal blij. Zowel wanneer we het ontvangen als dat we het geven (en het ook nog eens met liefde ontvangen wordt). En wist je dat complimenten ook een geweldige manier zijn om waardering te tonen en het zelfvertrouwen van je kind te vergroten? Door regelmatig complimentjes te geven, moedig je je kind aan om zichzelf positief te zien en hun capaciteiten te erkennen. Dit kan hen helpen bij het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld.

Bovendien kunnen complimenten ook de motivatie van je kind vergroten. Want hoe leuk is het wanneer er gezien wordt dat al het oefenen zijn vruchten afwerpt of wanneer je ergens heel erg goed in bent? Want zodra dit gezien wordt, is het nog leuker om meer te oefenen of om dingen vaker te doen.

En de allerbelangrijkste reden om met complimenten te strooien alsof het confetti is: het zorgt voor een heerlijke positieve sfeer, meer verbondenheid en de liefde tussen jullie samen kan alleen maar groeien en nog verder bloeien.

Een mooi compliment geven? Dat doe je zo!

Maar hoe geef je nu een mooi en waardevol compliment? Helemaal in een tijd waarin ook regelmatig geroepen wordt dat je niet moet belonen en straffen bijvoorbeeld. Maar wanneer het aankomt op complimenten geven, geloof ik er zelf enorm in dat je er niet zuinig genoeg mee kan zijn. En… Ik heb een paar tips voor je (hoe ik het zelf doe)!

Zo is het natuurlijk het allerbelangrijkste dat je het echt meent en dat het compliment recht uit je hart komt. Neem er daarom ook even de tijd voor. Kijk je kind recht in de ogen aan, of pak even een handje of de schouders liefdevol vast. Een fijn moment om te verbinden. En geef het cadeautje dan. Want dat is wat een compliment is.

En natuurlijk is afwisseling enorm belangrijk. Jij ziet je kind als geen ander. Dus bewonder inspanningen, persoonlijke groei, kwaliteiten, talenten en het uiterlijk. Maak er voor jullie samen een feestje van!

Complimenten leren ontvangen

‘’Wat een mooie trui.’’ – ‘’Dankjewel, die heb ik al jaren hoor.’’

Ik denk dat we dit soort antwoorden allemaal weleens gegeven of ontvangen hebben. En dat is eigenlijk super jammer omdat het de suggestie wekt dat je compliment niet waardevol is of oprecht overkomt.

Gelukkig hebben kinderen een enorme voorsprong omdat ze nog kunnen leren om complimenten te leren ontvangen. En aan ons de wonderlijke taak om dit tot een succes te maken 😀 !

En niets is zo fijn als gewoon even de tijd nemen. Het compliment op je in te laten werken en vervolgens dankjewel te zeggen. En misschien wil je daar nog wel wat extra waardering bij uiten in de vorm van ‘’wat fijn om te horen!’’ of ‘’wat lief!’’. Dat geeft de ontvanger ook een fijn gevoel.

En om dit te leren, kunnen we maar één ding doen: zelf het beste voorbeeld geven!

5 complimenten oefeningen

En je zult zien zodra jullie elkaar regelmatig complimenten geven, het nog eenvoudiger wordt om ook te ontvangen en jullie waardering ook met de buitenwereld te gaan delen. En omdat het toch officieel de Nationale Complimentendag is, heb ik ook nog 5 onwijs leuke oefeningen voor jullie.

Complimentenslinger maken

Dol op samen knutselen? Dan ga je super blij worden van deze activiteit! Jullie gaan namelijk aan de slag met het maken van een complimentenslinger!

Knip samen stroken gekleurd papier uit en schrijf op elke strook een compliment voor je kind (je kan je dochter of zoon ook aanmoedigen om hetzelfde voor papa en mama te doen). Bijvoorbeeld ‘’Ik vindt je mooi’’, ‘’Dankjewel dat je mij ziet’’ of ‘’Je kunt zo goed klimmen!’’. Hang de slinger op in zijn of haar kamer als herinnering aan alle mooie eigenschappen die hij of zij bezit.

Tijdens het maken van de complimentenslinger kun je ook praten over waarom deze eigenschappen speciaal zijn en hoe ze bijdragen aan het geluk van anderen. Dit zal je kind helpen begrijpen hoe waardevol complimenten zijn en hoe ze anderen kunnen laten stralen.

Complimentendobbelspel

Een speelse manier om complimentjes te oefenen, is door middel van een dobbelspel. Maak samen een dobbelsteen met zes verschillende complimentjes erop geschreven, zoals ‘Goed gedaan!’, ‘Je bent slim!’ en ‘Wat een fantastische inzet!’. Gooi om de beurt met de dobbelsteen en geef elkaar het compliment dat op de bovenkant van de dobbelsteen staat (misschien nog met wat toelichting).

Dit spel zorgt niet alleen voor plezier, maar leert je kind ook om spontaan complimenten te geven. Het helpt bij het ontwikkelen van empathie en waardering voor anderen. Bovendien zal je kind zich gewaardeerd voelen door de positieve woorden die hij of zij ontvangt.

Complimentenbingo

Maak een bingokaart met verschillende eigenschappen of prestaties waarvoor je je kind kunt complimenteren, zoals ‘Iemand helpen’, ‘Een moeilijke taak voltooien’ of ‘Een vriendelijk gebaar’. Geef elk gezinslid een bingokaart en laat ze rondom het huis complimenten verzamelen wanneer ze iemand iets zien doen wat op hun kaart staat.

Zodra iemand een rijtje heeft, kunnen ze “Bingo!” roepen en elkaar complimenteren voor hun prestatie. Dit spel stimuleert niet alleen het geven van complimentjes, maar ook het bewustzijn van positieve acties in de omgeving. Het creëert een sfeer van waardering binnen het gezin.

Complimentenschatkist

Maak samen met je kind een complimentenschatkist. Neem een lege schoenendoos en versier deze samen met stickers, verf of glitter. Knip kleine kaartjes uit en schrijf op elk kaartje een compliment voor je kind. Vouw de kaartjes op en stop ze in de schatkist.

Wanneer je kind een moeilijke dag heeft of zich wat minder voelt, kan hij of zij een kaartje uit de schatkist halen en het compliment lezen. Een mooie herinnering aan liefde, warmte en erkenning.

Complimentenmuur

Een andere leuke manier om complimenten te oefenen, is door een complimentenmuur te maken. Kies samen met je kind een muur in huis waarop jullie complimenten willen verzamelen. Hang hier kleine whiteboardjes of post-its op waarop iedereen in het gezin elkaar regelmatig complimentjes kan geven.

Deze visuele herinnering aan alle positieve woorden zal niet alleen het zelfvertrouwen van je kind vergroten, maar ook zorgen voor een positieve sfeer binnen het gezin. Het stimuleert iedereen om bewust te zijn van elkaars goede eigenschappen en prestaties.

Nog een paar leuke ideeën:

Boekentips:


Complimenten geven doen jullie het al regelmatig? En beheersen jullie ook al de kunst van complimenten ontvangen? Ik ben super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onder het blog artikel 😀 ! Ook je tips en toevoegingen zijn van harte welkom.


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

Laat een reactie achter