Emigreren naar Spanje met kids

door Maerle van Berkel
Emigreren naar Spanje met kids

Na onder meer twee wereldreizen volgden gastblogger Maerle en Sjoerd hun droom om in het buitenland te wonen en werken. In 2016 vertrokken zij naar Spanje, waar zij nu met hun twee kinderen genieten van het Spaanse leven. In dit interview lees je hun verhaal en geven ze tips om te emigreren naar Spanje met kids.

Bij ons was het geen liefde op het eerste gezicht verhaal

We wilden al wel langere tijd in het buitenland gaan wonen, omdat we na onze wereldreizen niet meer konden wennen in Nederland. Altijd bleef het buitenland lokken. We zijn toen gaan zoeken naar opties om te gaan emigreren. Ons hart lag eigenlijk in Zuidoost-Azië, maar we waren bang dat het lastig zou worden om daar volledig te integreren en altijd de “rijke buitenlanders” zouden blijven. Om deze reden zijn we verder gaan kijken.

Wij zijn ook altijd gek geweest op Spanje; de Spaanse cultuur, het klimaat en het eten. En zijn toen gaan zoeken naar werk in Spanje. Sjoerd, mijn man, had vrij snel sollicitatiegesprekken en kon toen een baan krijgen in zowel Barcelona als Palma de Mallorca. We waren in allebei de steden vrij recent nog geweest en vooral Barcelona vonden we echt fantastisch.

Als we er niet op stedentrip geweest waren dan weet ik niet of we voor Barcelona gekozen hadden. We wilden namelijk nooit naar Barcelona, omdat we hier een vrij negatief beeld van hadden. De stad heeft ons echter het tegendeel bewezen en dus dachten we: we gaan ervoor! En daar hebben we geen moment spijt van gehad.

We hebben een tijd lang vlak bij de Sagrada Familia gewoond en we vonden het wonen in Barcelona één groot feest. Het was zo bijzonder om op onze eigen fietsen door de stad te rijden en alle mooie plekken te leren kennen. Ook het hele gastronomische in een Spaanse stad vonden we echt geweldig. De verleiding om iedere dag uit eten te gaan en met een wijntje op het terras te zitten was wel erg groot. Maar dat kan natuurlijk niet meer als je er echt woont en werkt.

We hebben de knoop doorgehakt en hebben in Nederland allebei onze banen opgezegd

Sjoerd is toen al snel begonnen met werken in Barcelona voor een groot internationaal bedrijf, terwijl ik nog 2 maanden heb doorgewerkt in Nederland. Ondertussen ging hij op zoek naar woonruimte in Barcelona en was ik in Nederland alles aan het afronden. In augustus 2016 hebben we samen al onze spullen ingepakt en hiermee ben ik samen met mijn schoonouders naar Spanje gereden.

We hadden wel een buffer. We hadden namelijk best veel geld gespaard in de jaren na onze wereldreizen. Dit kon omdat wij allebei fulltime werkte en een vrij goedkope huurwoning hadden.

Ik werk nu volledig remote voor onze eigen website Zonnig op Reis. Dit is gemakkelijk omdat ik hierdoor erg flexibel ben en de kinderen kan opvangen als zij bijvoorbeeld zomervakantie hebben of ziek zijn.

Emigreren naar Spanje met kids

Het leven is hier goed! Het zonnetje doet echt zoveel goeds voor je hele lijf, je humeur etc. Je leeft veel meer buiten, omdat het gewoon vaak mooi weer is. We wonen bovendien op loopafstand van de zee en dat is echt zo fijn! Ga je een rondje wandelen of een stukje fietsen of hardlopen, dan kom je al snel langs het strand en dat is voor ons echt een van de mooiste dingen van het leven hier.

Verder gaan we hier in Spanje best wel vaak uit eten, dat is hier heel normaal en ook heel betaalbaar. De levenskosten liggen hier veel lager dan in Nederland, maar dat is dan ook wel weer terug te zien in de lokale salarissen. Als je rijk wilt worden dan is een stap zoals de onze dus geen slimme keuze, maar daar gaat het wat ons betreft ook niet om in het leven.

Spanje is daarnaast heel kindvriendelijk en alleen daarom al kunnen wij het enorm aanraden om te emigreren naar Spanje met kids! Je vindt hier overal speeltuinen en faciliteiten voor kinderen. In restaurants is het ook nooit een probleem dat er kinderen bij zijn, ze zijn hier ook vaak op voorbereid. Ook borstvoeding geven in het openbaar is hier heel normaal.

Onderwijs in Spanje

Onze kinderen (van 6 en 3 jaar) gaan allebei al naar school in Spanje. Hier beginnen kinderen na de zomervakantie met school in het kalenderjaar waarin ze 3 worden. Onze jongste, geboren in 2020, is dus afgelopen september begonnen op school. Hier in Spanje heb je de keuze uit openbare, semi-privéscholen en privéscholen. Wij kozen voor een openbare school op 5 minuten lopen van ons huis.

Voor onze oudste was het lastig om hier toegelaten te worden, er wordt namelijk op openbare scholen gewerkt met een lotingssysteem. Je krijgt allemaal een bepaald aantal punten toegewezen op basis van je adres, de samenstelling van je gezin, of er al broers/zussen op school zitten etc. Dat is dan best even spannend, maar gelukkig konden onze kinderen starten op de school van onze keuze.
En dat bevalt heel goed!

Voordat onze kinderen op school begonnen, gingen ze hier ook al naar een kinderdagverblijf, waardoor ze de Catalaanse en Spaanse taal al op jonge leeftijd hebben geleerd. Hierdoor kunnen ze goed met iedereen op school communiceren.

Cultuurverschillen

Voor de Spanjaarden is het sociale leven echt nummer 1 en als je kinderen hebt dan gaat dat gewoon door. Zo zie je om 23.00 – 00.00 uur nog kinderen buiten spelen of op het terras zitten (soms half in slaap), terwijl de ouders lekker kletsen met hun vrienden. Dat is hier heel gewoon.

Ook familie is hier heel belangrijk en de zondag is vaak gereserveerd om met de hele familie te zijn en samen uitgebreid te lunchen. Grootouders helpen ook enorm veel met de kinderen. Als ik onze kinderen ophaal van school dan zie ik meestal meer grootouders om de kinderen op te halen dan ouders. Ook die hulp van familie is vanzelfsprekend hier. Dit is ook wel nodig trouwens, want het parttime werken zoals we dat in Nederland kennen is hier niet veel voorkomend.

Emigreren naar Spanje met kids? Dit zijn onze tips!

Wil je gaan emigreren naar Spanje met kids? Dan kunnen wij alleen maar zeggen; doen! Je zal zeker geen spijt krijgen van emigreren naar Spanje met kids. En als dat wel zo is, dan kun je altijd weer terug, dus je hebt niks te verliezen. Je kunt beter iets proberen en erachter komen dat het niks voor je is, dan je altijd maar af blijven vragen hoe het zou zijn, toch?!

Voordat je de stap om te emigreren naar Spanje met kids waagt, zou ik wel zeker aanraden om de taal te leren. Dat maakt het leven hier zoveel makkelijker. Veel Spanjaarden spreken toch geen of beperkt Engels, waardoor je snel vastloopt als je geen Spaans spreekt. En als je, net als ons, naar Catalonië wilt verhuizen, bedenk dan goed dat hier de Catalaanse taal heel belangrijk is. Als je kinderen hier naar school gaan, dan is de voertaal en alle communicatie die je krijgt van school in het Catalaans. En dit is echt wel heel anders dan Spaans. Wij hebben dit vóór het emigreren naar Spanje met kids toch wel onderschat.

Nog een paar boekentips:

Of Spanje onze eindbestemming is?

Dat weten we echt nog niet. We zitten nu goed op onze plek hier en zijn zelfs op zoek om ons (koop) appartement in te ruilen voor een koophuis. Onze kinderen zitten hier nu op school en we willen hen ook een vaste plek geven. Maar wie weet in de toekomst, als de kinderen groot zijn dat we nog eens ergens anders belanden of dat we fulltime gaan reizen. We zien onszelf in ieder geval niet zo snel weer teruggaan naar Nederland.

PS: Geïnspireerd geraakt na het lezen van dit blog artikel? Lees dan ook dit blog artikel van Irene met daarin tips voor de mooiste plekken in Spanje.


Is emigreren naar Spanje met kids ook iets voor jou en je gezin? En/of heb je een vraag aan Maerle over bijvoorbeeld emigreren naar Spanje met kids? Stel het gerust in een reactie onder dit blog artikel! Maerle zal ook meelezen om eventuele vragen te beantwoorden.


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

3 Reacties

Malou 26 februari 2024 - 9:06 am

Het lijkt mij persoonlijk heel gaaf, maar helaas denkt mijn man er anders over. Ik vind onze kinderen nu ook te oud om te emigreren naar het buitenland, dat zou ik dan liever hebben gedaan toen ze jonger waren omdat ze dan veel makkelijker een nieuwe taal kunnen leren.

Reageren
Corrina 27 februari 2024 - 7:02 am

Bij emigreren komt sowieso wat kijken en inderdaad met kids nog meer
Wij willen over paar jaar ook Nederland achter ons laten en richting Tenerife gaan
Waardevolle blog

Reageren
Amina 28 februari 2024 - 7:19 pm

Zo leuk dit blog! Soms droom ik van een huisje op het platteland in Schotland of zo, in een cottage, Met een schaapje en kipjes en een hond en een kat. Lijkt me zo geweldig. Maar ja, durf ik daarvoor alles op te geven? Superleuk dat jullie je droom achterna zijn gegaan! Geniet er van Maerle!

Reageren

Laat een reactie achter