In gesprek met reisblogger Tikva Looijen van Gezin op Reis over reizen met kinderen

door Claire
Gezin op Reis - boottocht Flores

Tikva is fulltime reisblogger op Gezin op Reis. Samen met haar dochter (en vaak ook man) is zij de meeste schoolvakanties op pad. Soms ver weg, soms dichterbij. Haar tien jaar oude dochter heeft inmiddels meer dan vijfendertig landen op zes continenten bezocht. Hoe gaaf is dat! Benieuwd naar haar tips voor reizen met kinderen en nog veel meer? Ze deelt het met ons in dit inspirerende interview.

Favorieten landen om naar toe te gaan met kinderen

Mijn dochter vond Indonesië echt een hele gave bestemming. Ik zou ook Thailand noemen, daar zijn we meerdere keren geweest met onze dochter. Het is een hele makkelijke verre bestemming en altijd prettig om te zijn. Dichterbij gaan we graag een weekendje naar Duitsland toe. Het is makkelijk, veel leuke dingen te doen voor gezinnen en wat betreft entree voor attractieparken, dierentuinen etc. goedkoper dan Nederland. Wij houden daarnaast ook van de bergen dus Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk zijn ook altijd leuk; zowel voor wintersport als om te wandelen in de zomer.

Onze 3 mooiste herinneringen

Vier dagen op een heel basic boot van Lombok naar Flores in Indonesië. Onderweg stopten we bij prachtige stranden en ook het Komodo eiland. Ze vond vooral ook het leven op een boot met allemaal andere reizigers en de Indonesische crew erg leuk. 

Vlak voor onze dochter vier werd zijn we 2 maanden met haar naar Zuid-Amerika geweest. Ook dat is een hele fijne herinnering. Zeker omdat ik bijvoorbeeld al eens lang in Peru was geweest net na mijn afstuderen. Om daar dan zoveel jaar later hand in hand te lopen met je kind is echt bijzonder. 

Gezin op Reis - Peru


Een andere fijne herinnering is een moeder-dochter trip met mijn dochter toen ze bijna 3 jaar was. We gingen toen samen 4 dagen naar Bologna. Die traditie hebben we erin gehouden en we gaan nu elk jaar wel één of meerdere keren met zijn tweetjes op reis. 

Landen die ik afraad om met kids te bezoeken

Los van de landen die nu voor niemand worden aangeraden zijn er weinig landen die ik helemaal zou afraden aan alle gezinnen. Ik kijk liever naar de leeftijd en interesses van een gezin. Wij hebben ervoor gekozen om malaria landen te vermijden toen onze dochter nog klein was, zeg tot een jaar of vier.

Kan je kind daarnaast nog niet goed communiceren (en dus aangeven wat hij/zij voelt) dan zou ik regio’s met risico op hoogteziekte en onhygiënische landen ook vermijden. Mijn dochter is nu bijna 11 jaar, hier is ze nog een kind, maar in sommige landen zou al van haar verwacht worden dat ze er bedekt bijloopt en trekt ze als jonge blonde ‘vrouw’ anders ongewenste aandacht. 

Verder is het ook vaak een persoonlijke ervaring die soms maakt dat een land minder leuk is. Wij waren niet zo weg van Colombia omdat onze dochter constant wagenziek was. Bahrein vonden we erg saai, maar doordat onze vluchttijden aangepast waren hadden we daar ook gewoon te veel tijd en niet het budget om veel dure dingen te doen. Ik ben persoonlijk geen fan van Japan want toen wij er waren was het heel koud en ik ben geen visliefhebber. Onze dochter lijkt dat dan weer geweldig, dus ik zeg niet dat we nooit teruggaan. 

Onze Gezin op Reis toekomstplannen

Lange reizen maken vinden we fantastisch. Lang reizen en fulltime werken in combinatie met een gezin? Echt niet. Dus ja een fijn huis, sport, school en vaste vrienden en vriendinnen is heel wat waard. Zeker voor onze dochter op de leeftijd die ze nu heeft.

Reisplannen hebben we wel genoeg. In de meivakantie ga ik interrailen met mijn dochter. Het nadeel van een man in loondienst is dat hij lang niet altijd mee kan. We hebben al eerder met zijn drietjes een interrail reis gemaakt, maar nu gaan we met zijn tweeën naar Engeland en Schotland. Tot 12 jaar is interrailen voor kinderen gratis dus dat was een extra motivator om juist nu te gaan.

In de zomer staat ook van alles op de Gezin op Reis planning, sowieso 3 weken Brazilië en verder een huttentocht in Zwitserland en nog een paar korte perssamenwerkingen. In tegenstelling tot wat sommige mensen wel eens denken betekend reisbloggers zijn niet dat je constant op persreis bent of overal gesponsord mag blijven. Het merendeel van de reizen die we doen betalen we en regelen we zelf. Voor de schoolvakanties plan ik meestal zo’n 10 maanden vooruit, dus we hebben ook net een beslissing gemaakt voor de kerstvakantie, dan gaan we rondtrekken door Turkije.


Heb jij een vraag aan reisblogger Tikva Looijen van Gezin op Reis? Stel het gerust hieronder in een reactie. Tikva zal ook meelezen om eventuele vragen te beantwoorden.

You may also like

2 Reacties

Wanda 3 maart 2024 - 5:24 pm

Hebben jullie ook overwogen om je dochter zelf les te gaan geven tijdens het reizen? Het lijkt mij als kind een hele bijzondere ervaring, maar ik kan mij ook voorstellen dat vriendschappen en contact met bv grootouders ook belangrijk is en dat is natuurlijk een stuk lastiger als je langdurig op reis bent.

Reageren
Eat Live Travel 3 maart 2024 - 7:16 pm

Wat ontzettend gaaf en zo leuk om te lezen. Ik vind de moeder-dochter trip ook heel erg mooi. Zo maak je samen prachtige herinneringen. Wat heeft jouw dochter al veel van de wereld gezien!

Reageren

Laat een reactie achter