Opruimen met kinderen leuk maken? Dat doe je zo (met deze 6 tips)!

door Claire
opruimen met kinderen leuk maken tips

Struggle jij ook met opruimen met kinderen leuk maken? Je bent niet alleen! Want wat is het lastig om ze soms gemotiveerd te krijgen. En juist voor die momenten heb ik dit blog artikel geschreven, gevuld met 6 tips om van samen opruimen een feestje te maken (en je kids te motiveren om gezellig mee te doen)!

Creëer een aantrekkelijke opbergplek

Kinderen vinden het vaak leuker om op te ruimen als ze weten waar hun spullen naartoe gaan. Maak daarom gebruik van kleurrijke opbergboxen of manden waarin ze hun speelgoed kunnen sorteren. Geef elke box een eigen label met een afbeelding, zodat je kinderen gemakkelijk kunnen zien waar alles hoort. Op deze manier wordt het opruimen niet alleen makkelijker, maar ook visueel aantrekkelijker.

Maak er een spel van

Een slimme manier om het opruimen met kinderen leuk te maken is door er een spel van te maken. Stel bijvoorbeeld een timer in en daag je kinderen uit om binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk speelgoed op te ruimen. Je kunt ook punten toekennen aan bepaalde taken, zoals het sorteren van knuffels of het opvouwen van kleding. Aan het einde kunnen de verdiende punten worden ingewisseld voor beloningen, zoals extra speeltijd of een speciale traktatie.

En als jullie klaar zijn, kunnen jullie natuurlijk ook nog een ander spel spelen zoals deze ( 😉 ):

Zorg voor muziek en dans

Wees creatief en maak van het opruimen met kinderen een feestje! Zet vrolijke muziek op waar jullie samen op kunnen dansen terwijl jullie de kamer aan het opruimen zijn. Dit zorgt niet alleen voor een leuke sfeer, maar maakt ook dat de tijd sneller lijkt te gaan. Bovendien kan dansen tijdens het opruimen met kinderen helpen om wat extra energie kwijt te raken!

Beloon en motiveer

Kinderen zijn vaak meer gemotiveerd om op te ruimen als er iets leuks tegenover staat. Maak gebruik van beloningen om hen extra te stimuleren. Dit hoeven geen grote cadeaus te zijn, maar kleine dingen zoals stickers verzamelen of punten sparen werken vaak al heel goed. Laat je kinderen zelf meedenken over mogelijke beloningen, zodat ze zich nog meer betrokken voelen bij het proces. Denk bijvoorbeeld aan een x aantal stickers in ruil voor een dagje uit.

Maak er een dagelijkse gewoonte van

Het is belangrijk om regelmatig op te ruimen, zodat het geen enorme klus wordt. Maak er daarom een dagelijkse gewoonte van om samen met je kinderen even de tijd te nemen voor het opruimen van bijvoorbeeld de speelhoek of de slaapkamer. Op deze manier wordt het een routine en zal het steeds minder weerstand oproepen bij je kinderen (wat opruimen met kinderen ook al snel veel leuker maakt!).

Geef zelf het goede voorbeeld

En natuurlijk hoort deze laatste tip eigenlijk op de eerste plaats te staan; geef zelf het goede voorbeeld! Ben je zelf een sloddervos maar verwacht je wel dat opruimen met kinderen gemakkelijk zou moeten gaan? Dan wordt het waarschijnlijk tijd om eerst iets te veranderen aan je eigen sloddervos eigenschappen.

Want kinderen leren veel door observatie, dus geef zelf het goede voorbeeld als het gaat om opruimen. Laat zien dat jij ook bereid bent om je eigen spullen op te ruimen en betrek je kinderen hierbij. Samen opruimen met kinderen kan super een gezellige activiteit zijn waarin jullie elkaar kunnen helpen en motiveren.

Opruimen met kinderen super leuk maken? Jij kan dat!

Opruimen met kinderen hoeft geen strijd te zijn. Door er een spel van te maken, aantrekkelijke opbergplekken te creëren, muziek en dans toe te voegen, beloningen en motivatie in te zetten, regelmatig op te ruimen en zelf het goede voorbeeld te geven, kun je ervoor zorgen dat opruimen niet alleen leuk is, maar ook een waardevolle levensles voor je kinderen. Ik wens jullie dan ook heel veel plezier met… Opruimen 😀 !


Opruimen met kinderen; hoe maak jij er een feestje van? Ik ben super benieuwd! Deel je tips gerust in een reactie onder dit blog artikel.


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

4 Reacties

Sandra 9 februari 2024 - 10:38 am

Ik laat hem opruimen vooraleer hij met iets anders begint en meestal lukt dat wel, maar niet altijd. Als het teveel rommel is, doen we het samen en dat vind hij leuk

Reageren
Elisabeth 11 februari 2024 - 10:01 am

Ik hoef gelukkig geen goed voorbeeld te zijn. Maar jij geeft goede tips.

Reageren
Eat Live Travel 16 februari 2024 - 8:43 am

Ik heb dan (nog) geen kids, maar jouw tips geven zelfs mezelf motivatie om op te ruimen. Ik zorg er ook voor dat ik het dagelijks bijhoudt en met een muziekje wordt alles leuker.

Reageren
Tess 16 februari 2024 - 6:42 pm

Wat een leuke tips om opruimen met kinderen een gezellige activteit van te maken

Reageren

Laat een reactie achter