Alles wat je wilt weten over koken met kinderen

door Claire
Alles wat je wilt weten over koken met kinderen

Niet is zo leuk als samen met je kids culinaire avonturen te beleven. Maar hoe begin je hiermee, vanaf welke leeftijd kun je samen gaan koken met kinderen en hoe maak je er een feestje van? In dit blog artikel deel ik alles wat je wilt weten over koken met kinderen.  

Kook klusjes en vaardigheden per leeftijd

Yes! Op naar de keuken! Kun je niet wachten om samen te gaan koken met kinderen maar struggle je een beetje met wat je je kinderen vanaf welke leeftijd kunt laten doen? No worries! Ik heb een handig overzicht voor je gemaakt:

  • Peuters (2-3 jaar): Hoewel ze nog te jong zijn om zelfstandig met messen om te gaan, kunnen peuters wel helpen bij andere wat eenvoudigere taken. Zoals groenten wassen, ingrediënten in kommen doen of ergens in roeren (let op dat dit niet te heet is). En als je er helemaal een feestje van wil maken, dan doe je daarna verschillende kommetjes, bakjes en lepels in de gootsteen en vul je deze met een laagje lauw warm water. Zo kan je kindje ondertussen (of na afloop) ook heerlijk zorgeloos met water spelen. Bij ons is dat altijd een enorm succes!
  • Kleuters (4-5 jaar): Zodra je kindje een kleuter is, dan is het moment van meer verantwoordelijkheden aangebroken. Zo kunnen ze helpen met het snijden van zachte ingrediënten (je hebt hier speciale kindermessen en uitsteekvormpjes voor; een aanrader!), het mengen van beslag en het versieren van gerechten. Ook kun je je kindje al betrekken voorafgaand in de supermarkt door samen na te denken over de ingrediënten die nodig zijn om een gerecht te maken.
  • Oudere kinderen (6+ jaar): Wanneer kinderen 6 jaar en ouder zijn, dan is koken natuurlijk helemaal een feestje. Zo kun je ze echt in pannen laten roeren, pasta laten maken, veilig leren werken met scherpe messen, eenvoudige recepten laten volgen en zelfs hun eigen gerechtjes laten bereiden. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat kinderen koken vooral heel erg leuk vinden om te doen!
koken met peuters

Koken met kinderen leuk maken

Hierboven heb ik je per leeftijd al een paar tips gegeven hoe je koken met kinderen super leuk kunt maken. Maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen om er een feestje van te maken.

Zorg voor een veilige omgeving

Wij hebben voor allebei onze kinderen een Stokke Tripp Trapp stoel die wij eenvoudig naar de keuken toe kunnen schuiven zodat onze kindjes veilig bij het aanrecht kunnen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kijken naar een keukentoren waar je kindje op kan staan. Zorg er daarnaast voor dat de keuken veilig is voor kinderen. Bewaar scherpe messen buiten bereik, gebruik antislipmatten en zorg ervoor dat hete pannen buiten het bereik van kleine handjes zijn.

Wees mindful

Koken met kinderen kan wat langer duren dan wanneer je alleen in de keuken staat. Wees mindful, geniet van het moment en geef ze de tijd om te leren en te experimenteren.

Maak het leuk

Maak koken met kinderen een leuke activiteit door muziek aan te zetten, grapjes te maken en ze hun eigen creativiteit te laten uiten. Wie weet, misschien ontdek je wel een jonge chef-kok in de dop!

Geef complimenten

Moedig je kinderen aan tijdens het koken en geef ze complimenten voor hun inspanningen. Dit zal hun zelfvertrouwen vergroten en hen motiveren om meer betrokken te zijn bij het kookproces. En het maakt het ook leuk! Want complimenten laten kinderen groeien en zorgen ervoor dat ze zich gezien voelen.

Tot slot…

Dus daar heb je het! Alles wat je wilt weten over koken met kinderen. Het is niet alleen een geweldige manier om quality time door te brengen met je kids, maar het helpt hen ook belangrijke vaardigheden verder te ontwikkelen zoals samenwerking, creativiteit en het belang van gezonde voeding. Dus waar wacht je nog op? Haal die schorten uit de kast en begin heerlijk te koken samen met kinderen! Ik wens jullie onvergetelijke culinaire avonturen toe! 😀


Ben jij ook zo dol op samen koken met kinderen? En heb je nog meer tips of hebben jullie favoriete recepten om samen te maken? Ik ben super benieuwd! Deel het gerust hieronder in een reactie.


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

1 reageren

Linda schrijft 't op 23 oktober 2023 - 2:21 pm

Mijn kids hebben altijd enthousiast mee gedaan met koken, van mij hebben ze het niet 🙂

Reageren

Laat een reactie achter