Planteninkt (review & win!)

door Claire
Planteninkt review en win actie

Ben jij ook zo dol op lekker knutselen en de natuur in gaan met kids? Dan heb ik ontzettend leuk nieuws! Judith Rosema heeft deze maand namelijk een prachtig boek gelanceerd; Planteninkt. Hierin neemt ze ons mee op avontuur en laat ze ons zien hoe we onze eigen inkt kunnen maken van bloemen en planten. Ik stelde haar een paar vragen over Planteninkt maken met kids. En… Ik heb ook nog super leuk nieuws! Ik mag namelijk een exemplaar van Planteninkt weggeven! Misschien wel aan jou?

Over Planteninkt

Ga de tuin of de natuur in, verzamel planten en bloemen en maak daarmee je eigen inkten. Maak blauwe of oranje inkt van krokussen, rode of roze van dahlia’s, donkergroene van fluitenkruid en paarse van vlierbessen. Zelfs bomen zijn te gebruiken: van een berk maak je gele en van een kastanje oranje inkt.

Kunstenaar, illustrator en graficus Judith Rosema van het Inkt Atelier legt stap-voor-stap uit hoe je je eigen inkt kunt maken. Naast het basisrecept voor inkt, geeft ze aan welke planten je in elk seizoen het beste kunt gebruiken om inkt mee te maken en wat hun kleurresultaat is (de tuin in vier seizoenen dus). Ze geeft aan hoe je pigmenten uit planten kunt halen en wat je met de inkt kunt doen. Met haar inspirerende, praktische voorbeelden kun je meteen zelf aan de slag.

  • Uniek boek over het zelf maken van inkten
  • Heldere stap-voor-stap uitleg met inspirerende voorbeelden
  • Met een design van Jet van der Graaf, bekend van de specials van Happinez

Planteninkt maken met kids

Judith: ‘’Ik maak graag wandelingen door het bos of over de hei. Als mijn oog valt op een nieuwe bloem of blad dat ik nog niet eerder zag neem ik een handjevol mee. In een papieren zak. Thuis probeer ik of er kleur uit te halen valt voor het maken van planteninkt. Ik schrijf op waar ik het heb gevonden, welke maand en de naam van de plant. Als er kleur in zit schilder ik de kleur erbij. Zo maak ik een logboekje. Ik neem nooit veel materiaal mee. Een handje of twee is al voldoende.

Als je planteninkt wilt gaan maken met kids dan is het belangrijk om nooit giftige planten te gebruiken. In mijn boek beschrijf ik de liguster, maar die is giftig. Gebruik die niet met kinderen. Kokend water doe ik in de thermosfles en ik giet zelf wat water bij hun plantjes. het gebruik van soda en citroensap gaat met kleine theelepeltjes en de instructie dat dat niet is om in je mond te stoppen. Werk verder op lekkere grote vellen papier en met grote kwasten. Kleine handjes willen groot schilderen.’’

De eigen gemaakte inkt bewaren

Judith: ‘’Bewaar het met een kruidnageltje, als conserveringsmiddel, op een koele donkere plek. Mijn koelkast staat vol met flesjes inkt. Ik giet mijn inkt in donkere pipetflesjes, maar een glazen potje kan ook. Je kan je inkt best lang bewaren. Mits je gesteriliseerde flesjes/potjes gebruikt. Mocht er toch schimmelvorming ontstaan, schep die er dan af, giet over in een nieuw flesje, voeg een nieuwe kruidnagel toe, dan kun je het weer prima bewaren.’’

Nog een laatste tip

Judith: ‘’Ik vind het heerlijk om bladeren te schilderen. Mooie bladvormen aan een kronkelende steel.  Of bloemen in allerlei kleuren. laat de kleuren lekker door elkaar heen lopen, dan ontstaan de mooiste verrassingen. Neem eens een handje bladeren mee uit het bos. En schilder die vormen na. Super leuk en ook heel leerzaam om te doen!’’

Enthousiast geworden? Dan heb ik leuk nieuws!

Van Uitgeverij Terra Lannoo mag ik één lezer blij maken met een exemplaar van Planteninkt! Hoe tof is dat! Zien jij en je kids dit project wel zitten? Laat dan een reactie achter onder dit blog artikel met een geldig mailadres. Misschien dat je wilt delen wat jullie hopen te leren en/of jullie al eerder eigen gemaakte inkt hebben gecreëerd? Alles mag! Ook een ‘ik doe mee!’ telt.

De winnaar ontvangt volgende week maandag een persoonlijke mail van mij waarin ik je vraag naar je adres zodat Uitgeverij Terra Lannoo het boek naar je toe kan sturen.

Update 28-11-2023: Bedankt voor jullie onwijs leuke en enthousiaste reacties 😀 ! De winnaar heeft zojuist een mail ontvangen.


Zijn jullie ook zo enthousiast geworden over Planteninkt en mag ik jullie blij maken met een exemplaar van het boek? Laat het dan weten in een reactie 😀 (hiermee maak je automatisch kans op een exemplaar)!


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

15 Reacties

Daniëlle 20 november 2023 - 7:04 am

Lijkt mij heel leuk om in de kerstvakantie of in een regenachtig weekend mee aan de slag te gaan! Ik doe dus graag mee.

Reageren
nicole orriens 20 november 2023 - 10:13 am

Wat leuk dat je zelf inkt kunt maken van planten zeg! Dat wist ik niet. Dit lijkt me echt een superleuke activiteit om met kinderen te doen.

Reageren
Jacqueline Schoonderbeek 20 november 2023 - 11:00 am

Lijkt me super leuk om te winnen. Ik kan dan aan d slag met mijn zoontje maar ook gebruiken tijdens gastlessen op scholen en in de moestuin 😍

Reageren
Ria Poirters 20 november 2023 - 11:19 am

onbekend bij ons dus zeer welkom om ook eens te proberen in de kerstvakantie met de kleinkinderen die supergraag tekenen… 😉

Reageren
Kijkje in huis en tuin 20 november 2023 - 11:39 am

Wat een leuk idee om op deze wijze met je kind bezig te zijn met de natuur.

Reageren
Eva de Man 20 november 2023 - 12:07 pm

Ontzettend fan van deze manier van werken.
Ik geef kinderen beeldende lessen en probeer ze te inspireren met de natuur. Dit zou heel welkom zijn en hoe leuk!

Reageren
Marieke Verlangen 20 november 2023 - 7:00 pm

Jaaaa dit boek! Ik heb met mijn zoontje geprobeerd natuurlijke verf te maken om mee te schilderen, maar nog niet met daverend succes haha. In plaats van zelf aanrommelen en recepten bedenken (zoals ik ook altijd in de keuken doe) zou Judith’s mooie boek ons precies leren hoe het wél moet.

Reageren
Renata Feyen 20 november 2023 - 8:12 pm

Ik ben ook best wel creatief, maar zelf inkt maken heb ik nog niet gedaan

Reageren
Marian B 21 november 2023 - 12:31 pm

Leuk om eens proberen te maken en daarna creatief bezig zijn.

Reageren
Tamara 21 november 2023 - 6:28 pm

Wat leuk om uit te proberen met mijn jongens! Ik doe graag mee.

Reageren
Jouvence - Amy 22 november 2023 - 3:39 pm

Wat ontzettend leuk dat je je eigen inkt kunt maken van planten!

Reageren
Willem de Wal 22 november 2023 - 4:35 pm

Ik doe mee voor mijn buurmeisje Mirthe die 5 jaar is en bijna elke dag aan het knutslen of tekenen is. Sinterklaas heeft het met een cadeautje voor Mirthe altijd gemakkelijk. Een knutseldoos of een tekenboek. Mirthe vindt het allemaal leuk. Deze winactie zal ze vast ook heel leuk vinden, want zelf inkt maken uit planten zou zomaar uit kunnen groeien in een nieuw knutselonderdeel.

Reageren
Sharondms 23 november 2023 - 10:58 pm

Lijkt mij ontzettend leuk! Voor met mijn dochters maar ook voor in het onderwijs.

Reageren
Jojanneke 24 november 2023 - 3:42 pm

Mijn bonusdochter en ik zijn dol op knutselen. En op tekenen. Een planteninkt-project zien wij dus zeker wel zitten! 🙂

Reageren
Suleika 25 november 2023 - 8:09 am

Oh dit lijkt mij erg leuk om te doen! Echt iets voor in het voorjaar. In de herfst knutselen we altijd al met kastanjes en eikels en drogen we bladeren. Er is zoveel moois uit de natuur te halen!

Reageren

Laat een reactie achter