Kikkertiendaagse 2024 – Leren met Kikker

door Claire
Kikkertiendaagse 2024

Wij houden van Kikker! En weet je wat nu zo leuk is? Van 20 t/m 29 maart 2024 vieren we de Kikkertiendaagse! Het thema is Leren met Kikker en daar horen de vrolijke boeken in de serie ‘Kikker leert’ bij. In dit blog artikel delen we deze leuke boeken met je en nog een paar onwijs leuke tips die deze Kikkertiendaagse 2024 extra feestelijk maken!

Kikkertiendaagse 2024

Vorig jaar vierde wij de Kikkertiendaagse in het Kinderboekenmuseum tijdens de tentoonstelling Ik ben Kikker. Een enorm feest! En ook dit jaar maken wij er een feestje van. Het thema van de Kikkertiendaagse 2024 is namelijk Leren met Kikker. En dat vieren wij met heel veel leuke boekjes voorlezen 😀 !

Kikker leert

De serie ‘Kikker leert’ bestaat uit vijf vrolijke kartonboekjes voor peuters en kleuters. En die staan tijdens de Kikkertiendaagse 2024 extra in de spotlight. En dit zijn de boeken in deze serie:

Welk seizoen is het, Kikker?

Op een ochtend wordt Kikker wakker en hij merkt meteen dat er iets veranderd is. De zon schijnt en het is niet meer zo koud. Hij voelt lentekriebels! Kikker en zijn vriendjes zijn het hele jaar buiten.

Lente, zomer, herfst en winter, elk seizoen is fijn!

Hoe voel je je, Kikker?

Kikker wil een bloemenslinger maken voor Varkentje. Het is veel werk en het wordt niet zo mooi als Kikker hoopte. Beertje blijft vrolijk. Maar als Kikker onaardig doet omdat de bloemen van Beertje wel lukken, loopt Beertje boos weg.

Kikker rent naar Varkentje. Daar zijn al zijn vriendjes blij hem te zien. Ze begrijpen hem en samen hangen ze de slinger op. Kikker lacht trots en zegt: ‘Beertje heeft geholpen!’

‘Dit is mijn mooiste cadeau,’ zegt Varkentje. ‘En nu is er taart!’

Zo veel fijne en moeilijke gevoelens, om samen over te praten!

Kikker leert vormen

Kikker wil kamperen. Rat heeft een tent.

De tent begint als rol: een cirkel. Kikker en Rat zetten hem op met lijnen en dan staat hij ineens als… een driehoek! Eend brengt een deken en de kussens die Kikker in de tent legt zijn een… vierkant. De bankjes van stro een rechthoek. Zie je…?

Lijn, vierkant, rechthoek, cirkel, ovaal, kruis, pijl, en nog meer. Zoveel vormen te herkennen in een vrolijk avontuur rond de tent.

Kikker leert tellen

‘Kun jij tellen, Kikker?’ vraagt Beertje.

‘Ja,’ zegt Kikker. ‘We hebben 1 tafel. En 2 stoelen. En 3…

Het is heel makkelijk, je telt er gewoon telkens 1 bij!’

Kikker en Beertje tellen overal. Want er valt zoveel te ontdekken.

Tel je mee met Kikker?

Het grote flapjesboek van Kikker

Kikker schildert. En groen is de mooiste kleur van de wereld! Kun jij raden wie er in welk huisje woont? En wat vinden Kikker en zijn vriendjes het lekkerst? Kikker is groot en Beertje is klein. De winter is koud en de zomer is warm. Kikker houdt van spelletjes. Tellen is het allerleukst op een verjaardagspartijtje. Herken jij wat Kikker voelt? Welk dier maakt welk geluid?

Ontdek het allemaal en meer achter de leuke flapjes in dit vrolijke boek voor kleine ontdekkers.

De vader van Kikker: Max Velthuijs

En al deze prachtige boeken hebben wij te danken aan de vader van Kikker; Max Velthuijs. Hij werd op 22 mei 1923 geboren in Den Haag. Miljoenen boeken van hem vonden hun weg naar huiskamers, scholen en bibliotheken over de hele wereld. En niet onverdienstelijk! Hij heeft er namelijk enorm veel prijzen mee gewonnen.

In 2005 overleed Max Velthuis maar zijn werk is vandaag de dag nog steeds springlevend. Sinds 2008 verschijnen er Kikker-boeken die zijn ontwikkeld onder het toeziend oog van de Stichting Max Velthuijs.

Nog een paar tips voor het vieren van de Kikkertiendaagse 2024

Of jullie het nu thuis, in de bieb of op school vieren; de kans is groot dat jullie ook verwarmd gaan worden door Kikker van 20 t/m 29 maart tijdens de Kikkertiendaagse 2024. En dat is super leuk! Wij hebben daarom ook nog een paar Kikkertiendaagse 2024 tips voor je op een rijtje gezet om deze tijd extra feestelijk te maken 😀 !


Zijn jullie ook al aan het aftellen voor de Kikkertiendaagse 2024? En wat vinden jullie van het thema; Leren met Kikker? Ik ben super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onder dit blog artikel (ook als je nog meer tips hebt)! 😀


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

4 Reacties

Mieke 14 maart 2024 - 1:33 pm

Leuk om weer tips te krijgen voor kinderboeken om voor te lezen

Reageren
Malou 14 maart 2024 - 8:06 pm

Oh wat leuk, ik had nog helemaal niks gehoord over de Kikkertiendaagse! Ik weet zeker dat mijn jongste dat heel leuk gaat vinden!

Reageren
Tessa 16 maart 2024 - 6:11 pm

Wat een leuk initiatief is de Kikkertiendaagse! Ik kan me niet herinneren dat ik als klein meisje Kikker heb gelezen/voor is gelezen. Ik was toen helemaal gek op Dribbel

Reageren
Mandy 19 maart 2024 - 7:54 am

Wat leuk! Hier zijn we ook groot kikker fan!

Reageren

Laat een reactie achter