Een eerste bijbaan voor je kind? Dit zijn de 7 leukste!

door Claire
Een eerste bijbaan voor je kind? Dit zijn de 7 leukste!

Is je kind te oud geworden voor een heitje voor een karweitje en toe aan een eerste echte bijbaan? Dan heb ik leuk nieuws voor je; in dit blog artikel heb ik de 7 leukste voor je op een rijtje gezet! Nieuwsgierig welke eerste bijbaan voor je kind perfect is? 😀

Waarom een bijbaan belangrijk is voor je kind

Het hebben van een bijbaan op jonge leeftijd kan vele voordelen met zich meebrengen. Ten eerste leert het je kind verantwoordelijkheid te nemen. Door regelmatig te werken, leren ze om op tijd te komen, taken uit te voeren en met collega’s samen te werken. Deze vaardigheden zijn essentieel in zowel hun persoonlijke als professionele leven.

Ten tweede kan een bijbaan de financiële geletterdheid van je kind vergroten. Ze leren omgaan met geld, budgetteren en sparen voor toekomstige doelen. Dit helpt hen om waardevolle financiële gewoontes te ontwikkelen die ze later in hun leven kunnen toepassen.

Al met al; genoeg redenen om te gaan kijken naar een eerste bijbaantje voor je kind dus 😀 !

Hoe je een eerste bijbaan voor je kind kan vinden

Overtuigd? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een eerste bijbaan voor je kind. En dat kan op verschillende manieren. Zo kun je eerst in je eigen omgeving en netwerk kijken. Ken je iemand met een te gekke baan die een mentor voor je kind kan zijn? Of een super leuke plek waar ze altijd staan te springen om personeel?

Mocht dat geen optie zijn dan kun je natuurlijk ook altijd even gaan Googelen. Zijn er bijvoorbeeld plekken waar jullie graag komen voor een dagje uit, winkels waar jullie graag komen of heeft je kind een bepaalde passie?

Ook kun je altijd een kijkje nemen op online vacaturesites, zoals Indeed of StudentJob, waar veel bedrijven specifiek op zoek zijn naar jonge werknemers.

Belangrijke overwegingen voor ouders

Als ouder wil je er natuurlijk zeker van zijn dat de eerste bijbaan voor je kind veilig en geschikt is. Het is daarom belangrijk om bepaalde overwegingen in gedachten te houden voordat ze beginnen met werken:

  • Allereerst, en waarschijnlijk een open deur, maar is je kind oud genoeg om te mogen werken (in Nederland is dit toegestaan vanaf 13 jaar maar met 14 jaar zijn er meer mogelijkheden)? En vraag ook naar hun passies en wensen (wanneer je dit nog niet weet).
  • Is de werkplek veilig en voldoet het aan de geldende regels en voorschriften?
  • Onderzoek het bedrijf waar je kind wil werken om er zeker van te zijn dat het een goede reputatie heeft.

Een eerste bijbaan voor je kind? Dit zijn de 7 leukste!

  1. In een winkel werken | Wie heeft er niet in een winkel gewerkt? Ik heb zelf een behoorlijke ervaring opgedaan. Van dierenwinkel tot aan kledingwinkel, boekenwinkel en nog veel meer. En weet je wat zo leuk is aan in een winkel werken? Het is een perfecte eerste bijbaan voor je kind omdat ze letterlijk even kunnen snuffelen en gaan ontdekken wat ze wel en niet leuk vinden. Hoe vinden ze het om vakken te vullen, klanten te spreken en andere werkzaamheden uit te voeren? Er is altijd iets te doen in een winkel en dat maakt het ook zo ontzettend leerzaam.
  2. Werken op het land | Lekker buiten zijn en genieten van al het moois dat er van ons land komt. Er zijn genoeg plekken in Nederland waar je lichte werkzaamheden in de landbouw kunt uitvoeren. Zoals groenten en fruit plukken. Super leuk en leerzaam! En ook nog eens heel erg geschikt als eerste bijbaan voor je kind.
  3. Werken bij een manege | Is je kind dol op paarden? Dan kun je voor een eerste bijbaan voor je kind ook altijd aankloppen bij een manege. Dit is een plek bij uitstek waar altijd wel iets te doen is. Maar let op: in het begin mag je kind alleen lichte werkzaamheden uitvoeren.
  4. Eieren verkopen | Toch nog een leuke knipoog naar een heitje voor een karweitje en net even wat leerzamer dan een krantenwijk is egg sellent eieren verkopen. Met dit bijbaantje leert je kind eieren in- en verkopen, reclame maken met folders, aanbellen bij buren, een praatje maken, rekenen en afspraken nakomen.
  5. In het toerisme werken | Wat is er leuker dan verschillende talen en culturen leren kennen? Is jouw kind dol op reizen en gesprekjes aanknopen? Kijk dan eens of er in de buurt een mooie camping is, B&B, hotel of een andere plek waar veel mensen over de vloer komen.
  6. Werken in een pretpark, speeltuin, zwembad, museum of dierentuin | Gaan jullie er graag op uit? En hebben jullie misschien wel een plek waar jullie het allerliefste komen? Kijk dan eens of ze daar ook plek hebben voor een eerste bijbaan voor je kind. Vaak zijn dit ook de plekken waar jonge werknemers van harte welkom zijn.
  7. Computerles geven | Is jouw kind enorm goed met computers? Wie weet vindt hij of zij het dan ook wel heel erg leuk om deze skills te leren aan ouderen. En daar staan enorm veel verzorgingstehuizen en bibliotheek om te springen!

Tot slot…

Het hebben van een eerste bijbaan kan een spannende stap zijn voor je kind. Het biedt hen niet alleen de mogelijkheid om financiële onafhankelijkheid te ontwikkelen, maar ook om waardevolle vaardigheden en ervaringen op te doen. Als ouder kun je een ondersteunende rol spelen door hen te helpen bij het vinden van een geschikte baan en ervoor te zorgen dat ze veilig en verantwoordelijk werken. Dus waar wacht je nog op? Tijd voor een eerste bijbaan voor je kind 😀 !


Wat is de perfecte eerste bijbaan voor jouw kind? En hoe zag jouw eerste bijbaan eruit? Ik ben super benieuwd! Laat je het weten in een reactie?


samenwerken met op avontuur met kids

You may also like

2 Reacties

Daan 15 januari 2024 - 9:34 am

Woohoo!🥚😊👉 http://www.eierwijk.nl

Reageren
nicole orriens 17 januari 2024 - 1:01 pm

Mijn kinderen hadden het geluk dat het plaatselijke pannenkoekenhuis 14-jarigen aanneemt. Ze hebben daar zowel in de keuken als in de bediening kunnen werken als bijbaantje.

Reageren

Laat een reactie achter