Duisternis vieren met kids? Met deze 5 tips breng je een ode aan het donker!

door Angela van de Rijt
Duisternis vieren met kids - ode aan het donker

De derde maandag van het jaar heet blauwe maandag. De dag in het jaar waarop we ons, volgens sommige onderzoeken, het meest neerslachtig voelen. Een slimme marketingtruc om meer zonvakanties te verkopen, volgens anderen. Feit is, wij Nederlanders zijn niet zo goed in het vieren van de donkere maanden. We schuiven liever de gordijnen dicht, kruipen op de bank, mopperend over de grijze, korte dagen en pauzeren onze sociale kalender tot de zon ons weer wakker schudt. Jammer, want juist door de duisternis met kids te vieren, kun je volgens Angela de mooiste avonturen beleven. In dit blog artikel deelt zij daarom 5 tips om de duisternis met het hele gezin te vieren!

Monsters in het donker

Vroeger, toen onze voorouders in grotten woonden, waren er goede redenen om bang te zijn voor het donker en de duisternis. Daar slopen immers de sabeltandtijgers en grottenleeuwen rond, échte monsters waar je maar beter bang voor was. Onze voorouders maakten vuur om het donker en de monsters die daarin verscholen te verjagen.

En hoewel we in Nederland heden ten dage niet bang hoeven te zijn voor monsters in het donker, huist er in ons toch nog een angst. Kinderen voelen dit feilloos aan en slapen vaak fijner naast een elektrisch kampvuur (een nachtlampje).

Maar monsters bestaan niet, toch? Vanwege die oerangst voor het donker, lonkt daar ook juist het avontuur. Het is een stuk makkelijker om de grens van de comfortzone te vinden in het donker, dan op een mooie zomerse dag. En dat is dus het heerlijke voordeel van de donkere maanden. Het is zoveel makkelijker om klein avontuur te vinden, samen met de kinderen, door simpelweg het donker te omhelzen. Doe je mee?

Vijf kids-proof tips om de duisternis te vieren:

Wandelen in het donker

Er zijn nog maar weinig plekken in Nederland waar het ’s nachts echt donker is. Maar daar gaat het hier niet om. Het gaat erom dat je gaat wandelen, het liefst in de natuur, nadat de zon onder is. Neem een zaklamp of hoofdlamp mee, ook voor de kinderen want dat is de helft van de lol. Maar loop ook gewoon even zonder lamp in het donker en merk hoe andere zintuigen het in de duisternis overnemen. Je hoeft hiervoor overigens ook helemaal geen wildernis op te zoeken, het park om de hoek zal al een stuk wilder voelen in het donker.

Winter BBQ

Haal de BBQ uit de winteropslag en eet vanavond buiten! Trek warme kleren aan en leg kussens en dekentjes op de stoelen. Warme drankjes doen ook wonderen. Wat je op de winter BBQ doet maakt eigenlijk niet uit, maar dit zijn een aantal ideetjes waar kinderen van smullen:

  • Broodje met een worstje of burger
  • Ananas met kaneel
  • Banaan gebakken in eigen schil
  • Zelf marshmallows roosteren als toetje

Ochtend bij kaarslicht

Laat ’s ochtends alle lampen uit, en doe het ochtendritueel bij kaarslicht. Wat een start van de dag! 😀

Slapen onder de sterren

Dit vergt wat voorbereiding, vooral als kinderen meedoen. Maar buiten slapen in de winter is een heerlijke manier om het seizoen te beleven en je een stukje dichter bij de natuur te voelen. Mijn ervaring is ook dat kinderen het een stuk minder heftig vinden dan wij volwassenen, wellicht omdat ze nog minder vervreemd zijn van de natuur.

Je hoeft niet ver weg te gaan, vooral voor een eerste keer is gewoon in de tuin al een hele ervaring. Zorg voor goede matjes, want er komt veel kou door de grond. Schapenvachtjes en wollen dekens helpen met de isolatie. Warme kleding (vergeet de muts niet!) en natuurlijk een warme slaapzak. Tijdens koude winternachten is de lucht overigens erg droog (zolang het niet sneeuwt), je kunt dus ook gewoon je winterbeddengoed gebruiken zonder dat deze ’s ochtends druipt van de dauw.

Gaat onder de sterrenhemel slapen een stap te ver? Je kunt ook een tent opzetten of kijk eens naar slapen in een ANNA huisje op de Maashorst of een glamping tent met houtkachel.

Sterrenkijken

Doordat koude lucht droger is dan warme lucht zijn onbewolkte winternachten extra helder en daardoor perfect om sterren te kijken. Daarnaast is het natuurlijk al vroeg donker, waardoor je samen met kinderen sterren kunt kijken zonder dat het de nachtrust in de weg staat. Maak het comfortabel met een lekker schapenvacht of yogamat, zodat je op de rug kunt gaan liggen, dekens en warme drankjes. Er zijn apps beschikbaar die je precies vertellen wat je ziet, wij gebruiken Star Walk.

Duisternis is om te vieren!

Tot slot nog een laatste tip; wist je dat er ook boekjes zijn waarmee je de duisternis op zachte wijze kunt leren omarmen. Een paar van onze tips:


Ben je overtuigd en vier je de duisternis met ons mee? Ik hoor graag welke avonturen jullie beleefd hebben in deze prachtige donkere maanden! Deel je het in een reactie onder dit blog artikel?


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

Laat een reactie achter