Verblijf in een ANNA op de Maashorst: een magisch winteravontuur! (review)

door Angela van de Rijt
ANNA op de Maashorst review

In de kerstvakantie verbleef Angela met haar man en twee kinderen in een ANNA op de Maashorst (een bijzonder matroesjka huis). In dit blog artikel deelt ze alles over dit magische huisje in de natuur, welke avonturen zij hebben beleefd op de Maashorst en tips voor activiteiten + restaurants in deze omgeving.

Matroesjka Huisje

Ik duwde tegen de glazen muur en langzaam schoof binnen aan de kant en maakte plaats voor buiten. De wind blies over het bed en ritselde de kale takken boven mijn hoofd. Het enige licht kwam van de smeulende kooltjes in de haard. Ik klom in bed. Met de deken tot aan mijn kin en mijn muts over mijn oren keek ik naar een winterse sterrenhemel. Zo zong de wind mij zachtjes in slaap.

Het ontwerp van de ANNA cabin heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de prestigieuze Architizer A+ Project of the Year Award. Een ANNA cabin is een matroesjka huis. Het heeft een buitenste houten schil, dan een glazen serre en door deze aan de kant te schuiven zullen ‘de muren de hele wereld worden’, zoals zo mooi beschreven wordt door Maurice Sendak in Max en de Maximonsters.

Een verblijf in een Anna op de Maashorst: het is de meest comfortabele manier om buiten te slapen, een avontuur onder het zachtste dons, en ik kan het iedereen aanraden!  

Holenberg en Hartje Groen

In een klein stukje bos genaamd Holenberg staan 6 ANNA’s verstopt tussen de bomen. Holenberg wordt beheerd door Camping Hartje Groen, dus naast de rust en privacy van Holenberg zijn er ook de faciliteiten van de camping. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, er zijn speeltuinen en net buiten de camping een Docus de Das avonturenpad. Een wandelroute die zelfs de kleinste kinderen leuk vinden.

Andere activiteiten om van te genieten tijdens een verblijf in een ANNA op de Maashorst

 • Een vlindermassage in je eigen ANNA. Geloof mij: echt een aanrader!
 • Yoga en ook meditatie is een mogelijkheid.
 • Ademsessie eventueel in combinatie met een ijskoude plons in een van de vennen.
 • Begeleid bosbaden.
 • Vleermuisexcursie (in het seizoen).
 • Wandelen met een ezel, eventueel met een picknick, bij de Kreitsberg.
 • Zwemmen in een van de vele vennen die de Maashorst rijk is. Dit is vooral fijn in de zomer, maar voor de avontuurlijke durfal ook mogelijk in de winter.
 • Een bezoekje aan Nijmegen.

Genieten van Bourgondisch Brabant tijdens een verblijf in een ANNA op de Maashorst

Bij een verblijf in een Anna op de Maashorst hoef je niet weg, het huisje is van alle gemakken voorzien en je kunt er heerlijk koken. Het keukentje heeft vier gaspitten en er is ook de mogelijkheid om te Oerkoken: je kookt buiten op een zelf gestookt houtvuur waarbij alle benodigdheden worden verzorgd.

Maar wij genieten wel van uit eten gaan en hebben ons ondergedompeld in de hartelijke bourgondische cultuur van dit stukje Nederland. Er zijn veel restaurants en zo voor ieder wat wils. De volgende restaurants zijn door ons getest en goedgekeurd:

 • De Boshut is het restaurant van Camping Hartje Groen. Het restaurant heeft een uitgebreide kaart en zelfs een aantal gerechten voor take-away.
 • Pannenkoekenrestaurant Pan&Zo, dit naast een speelbos gelegen restaurant serveert heerlijke pannenkoeken maar ook andere gerechten. Niet verrassend: dit was de favoriet van de kinderen!
 • Bomenpark is een restaurant waar je terecht kunt voor een bijzondere maaltijd op een prachtig locatie aan het water. Hier kun je uitgebreid dineren; ook met jonge kinderen. De keuken opent vroeg voor diner, er is een speeltuin op het terras en een speciaal meergangen kindermenu. Een feestje dus!

Oerrund op de Maashorst

Nieuwjaarsochtend. In het schijnsel van mijn hoofdlamp strik ik mijn veters. Ik ril als een regendruppel zijn weg vindt langs mijn nek en tussen mijn schouderbladen. De modder van het bospad trekt aan mijn schoenen als ik rustig het nieuwe jaar in ren.

Ik ken de weg niet hier op de Maashorst, dus ik blijf op het fietspad terwijl links en rechts geheime kronkelweggetjes mij richting de duistere bomen lonken. De zon rekt zich uit en de lucht kleurt geleidelijk van zwart naar donkergrijs. Ik stop mijn hoofdlamp in het zakje achter in mijn hardloopbroek en terwijl ik hannes met het kleine ritsje zie ik plots een enorm beest. Hij ligt tussen de bomen niet ver van het fietspad en kijkt mij donker aan. In de schemer lijkt hij zo groot als een VW busje met hoornen als boomstammen. Ik versnel mijn pas en zucht diep als ik vanuit mijn ooghoeken zie dat hij zich niks van mij aantrekt.

Bij terugkomst lees ik online over het uitgestorven oerrund de Tauros. Op de Maashorst zijn oorspronkelijke runder rassen gefokt met als resultaat een rund dat zowel uiterlijk als genetisch gelijk is aan het oorspronkelijke oerrund. Hoe gaaf!

Naast de Tauros vinden we ook de wisenten en Exmoor pony’s tijdens een wandeling door het gebied, gezamenlijk de Big Three van de Maashorst.

Mountainbiken

De Maashorst heeft vijf mountainbike routes, totaal zo’n 100 kilometer. Eén van de routes loopt langs Holenberg en daarom is het een goed idee om de mountainbikes mee te nemen bij een verblijf in een Anna op de Maashorst. Heb je geen mountainbike? Dan zijn deze makkelijk te huren. Ze worden zelfs afgeleverd bij het huisje!

De mountainbike routes lopen dwars door de Maashorst, het is dus een leuke manier om het gebied te verkennen. Mijn dochter is dol op mountainbiken en ik geniet er ook van. Door de enorme hoeveelheid regen waren veel paden in modderbaden veranderd, maar dat heeft bij ons de pret niet gedrukt. We glibberden lachend door de dikke slikkerige modder, en bij terugkomst in de ANNA wachtte er een warme douche.

Eindconclusie

Wil je ook op avontuur en slapen in de natuur? Boek een verblijf in een ANNA op de Maashorst! Wij kunnen het iedereen aanraden! Boeken kan via deze website. De huisjes zitten snel vol, dus reserveer op tijd.

Wij hebben onze volgende ANNA al op het oog; er staat er nu ook één in de Biesbosch! Leuk voor in de zomer!


Is overnachten in een ANNA op de Maashorst ook iets voor jou en je gezin? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onder dit blog artikel. Ook als je een vraag hebt aan Angela; stel het gerust!

You may also like

10 Reacties

Mandy 23 januari 2024 - 7:51 am

Wauw wat een mooi en bijzonder huis zeg. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de inrichting nu. Eens opzoeken

Reageren
G.T. 23 januari 2024 - 2:05 pm

Leuk hoe je alles omschrijft. Ik woon in die regio. Er schijnt ook een Anna in de Biesbosch te staan, zag ik.

Reageren
nicole orriens 23 januari 2024 - 2:48 pm

Ik had nog nooit van een Anna gehoord, maar wat een geweldig concept zeg. En dat dat ook nog eens gewoon in Nederland staat! Geweldig!

Reageren
Annelies 24 januari 2024 - 5:33 am

Oh, dit verblijf spookt al zo lang door mijn hoofd! Wat een mooie review dit, nu weet ik zeker dat ik daar heen wil. Ik wist helemaal niet dat het ook bij een camping hoorde en je die faciliteiten ook kunt gebruiken. Wel al eens eerder op de Maashorst verbleven: prachtige omgeving!

Reageren
Jouvence 24 januari 2024 - 10:01 am

Wat is dit Matroesjka huisje ontzettend leuk! En het is ook nog eens relatief dichtbij onze provincie.

Reageren
Eat Live Travel 26 januari 2024 - 10:27 am

Wat gaaf! Hier zou ik echt wel een keer willen overnachten – ik ga ‘m op het lijstje zetten! Het stukje is ook heel leuk geschreven 🙂

Reageren
Mario 31 januari 2024 - 5:44 pm

Deze huisjes staan al heel lang op mijn bucket list. Helaas nog niet gelukt

Reageren
Eliane 2 februari 2024 - 9:45 am

Ja, wat fantastisch is dit huis. Anna staat allang op de verlanglijst, mooie review!

Reageren
Mirjam 4 februari 2024 - 8:59 am

Dit vakantiehuisje staat al een tijdje hoog op mijn wishlist. Wat een unieke ervaring moet dit zijn zeg! Wel dapper om met deze temperaturen het open te schuiven 😉

Reageren
Irene 21 februari 2024 - 10:22 am

Wat een prachtig ontwerp dit! Ik houd van dit soort multifunctionele woningen die met de seizoenen ‘meegroeien’!

Reageren

Laat een reactie achter