Alles wat je wilt weten over een heitje voor een karweitje

door Claire
Alles wat je wilt weten over een heitje voor een karweitje

Het is iets waar ik als kind onwijs blij van werd; een heitje voor een karweitje doen! Het is ook een avontuur wat mijn ondernemendheid en creativiteit alleen maar gevoed heeft. En daarom dacht ik; laat ik eens een blog artikel schrijven over alles wat je wilt over een heitje voor een karweitje. Want hoe zat het ook alweer; hoe werkt dit ouderwetse concept? Inclusief heel veel tips en ideeën om van heitje voor een karweitje een leuk en leerzaam avontuur te maken voor kids!

Wat is een heitje voor een karweitje?

Een heitje voor een karweitje is eigenlijk gewoon het oud Nederlandse woordgebruik voor kleine klusjes doen in ruil voor geld. ‘Karweitje’ betekent letterlijk ‘taakje’ of ‘klusje’. En heitje? Dat betekent kwartje, oftewel 25 gulden cent. Dat is het bedrag dat kinderen vroeger kregen voor een karweitje. Omgerekend is dat zo’n 10 eurocent. Het was een activiteit waarbij veel ouders hun kinderen kennis lieten maken met het ondernemerschap, de waarde van geld en eigen verantwoordelijkheid.

Dingen doen waar je geld mee kunt verdienen

Nu vraag je je misschien af, welke klusjes zijn geschikt voor een heitje voor een karweitje? Nou, eigenlijk kun je met bijna alles geld verdienen! Dat vond ik ook altijd zo leuk en leerzaam aan een heitje voor een karweitje.

Hier zijn enkele ideeën:

 • Gras maaien
 • Onkruid wieden
 • Plantjes water geven
 • Groenten of fruit laten plukken uit de moestuin
 • Auto wassen
 • Hond uitlaten
 • Boodschappen doen
 • Afwassen
 • Ramen lappen
 • Schoenen poetsen
 • De tuin vegen
 • Post naar de brievenbus brengen
 • Een pakketje op de post doen
 • Oude spullen verkopen op een kleedje
 • Kattenbak verschonen
 • Statiegeldflessen wegbrengen
 • Zelfgemaakte appeltaart, limonade, cakejes, pannenkoeken of iets anders dat je zelfgemaakt hebt verkopen

Hoe het werkt

Vroeger belde je aan bij een deur van een willekeurig huis. En zodra er opengedaan werd vroeg je (vaak samen met een vriendje of vriendinnetje); ‘’Wij doen vandaag een heitje voor een karweitje. Kunnen wij voor u een klusje doen?’’. Of het tegenwoordig nog zo werkt, is aan de ouders. Persoonlijk zouden mijn kinderen dit mogen doen, maar wel met de regel dat ze niet naar binnen toe mogen gaan of in een achtertuin en af en toe even moet inchecken bij mij of alles goed gaat. Maar dat is persoonlijk.

Wat ik als kind ook regelmatig deed was op een kleedje in een winkelcentrum gaan zitten en daar spullen verkopen die niet langer gewenst waren.

Dit was uiteraard allemaal voor de tijd dat we internet hadden. En het grote voordeel was dat je daardoor uren buiten speelde. Maar je zou ook kunnen overwegen om je kinderen bijvoorbeeld spulletjes op Vinted te laten verkopen of op Marktplaats.

Richtlijnen qua betaling

Nu komen we bij de grote vraag: hoeveel moet je betalen voor een karweitje? Ook dit is een persoonlijke keuze. Er zijn geen regels of richtlijnen. Zelf zou ik alleen nooit minder dan €1 betalen en is dat absoluut de basis. En verder zou je de verschillende factoren zoals de leeftijd van het kind, de aard van het klusje en de tijdsduur mee kunnen nemen in je overweging.

Zo zag ik online dat de algemene richtlijn is om ongeveer €1 per levensjaar van het kind, per uur te betalen. Dus als je kind 10 jaar oud is, zou je hem of haar ongeveer €10 per uur kunnen betalen. Natuurlijk kun je dit bedrag aanpassen op basis van de specifieke situatie en moet je vooral naar je eigen gevoel luisteren.

Maak er een leerzaam en leuk avontuur van!

Een heitje voor een karweitje kan veel meer zijn dan alleen maar geld verdienen. Het is ook een geweldige manier om je kinderen belangrijke vaardigheden bij te brengen en ze te helpen groeien.

Laat je kinderen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun klusjes. Geef ze de vrijheid om zelf te onderhandelen, een planning te maken en hun werk te organiseren. Dit helpt hen om time management-vaardigheden te ontwikkelen en leert hen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun taken.

Daarnaast kun je ook andere waardevolle lessen integreren in het proces, zoals spaargeld, budgetteren en het belang van hard werken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat een deel van het verdiende geld naar spaardoelen gaat, zodat ze leren hoe ze met geld moeten omgaan. Of er juist voor kiezen ze helemaal vrij te laten en zelf te ontdekken wat bepaalde keuzes voor gevolgen hebben.

Tot slot…

Wat mij betreft is een heitje voor een karweitje nog steeds een onwijs leuk avontuur voor kids! Helemaal als je ook op zoek bent naar een activiteit waarbij je kinderen waardevolle levenslessen bij kunt brengen. Of je ze nu op pad stuurt, thuis aan het werk zet of kennis wilt laten maken met online mogelijkheden; als je het goed doet en stimuleert draagt het alleen maar bij aan financiële educatie en persoonlijke groei. Dus ik wens jullie heel veel plezier en succes :-D!


Ben jij ook fan van een heitje voor een karweitje? En wat zijn jouw mooiste herinneringen en hoe leer je het nu aan je kinderen? Ik ben super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onder dit blog artikel 😀 !

You may also like

8 Reacties

Linda schrijft 't op 22 september 2023 - 2:57 pm

Ik geef nog wel eens met blikjes en flessen met statiegeld mee.

Reageren
Jouvence 22 september 2023 - 6:22 pm

Oh ja, dit deden wij vroeger wel eens! Was eigenlijk best een leuke (& leerzame) manier om sneller een zakcentje bij elkaar te krijgen voor iets leuks wat je had gezien in de winkel.

Reageren
Rory 23 september 2023 - 5:42 pm

Heel leuk! Mila heeft het op een andere manier gedaan. Ze heeft een aantal maal mooie tekeningen gemaakt en is in ons hofje langs de deuren gegaan om mensen op te vrolijken. Spontaan kreeg ze van sommige mensen wat geld (als in 50 cent of een euro) en dat ongevraagd. Heel leuk. Dat gaf haar inspiratie om op Koningsdag een map vol schilderijtjes mee te nemen – zelf geschilderd of getekend – en die te verkopen. Heel veel positieve reacties op gehad omdat in deze tijd dat niet meer vaak wordt gedaan.

Reageren
Jessie 24 september 2023 - 10:08 am

Zelf ben ik ook opgegroeid met een heitje voor een karweitje. In denk dat het super goed is voor kinderen om dit ook te doen. Een leuke kennismaking met geld verdienen en er voor moeten werken.

Reageren
Nicole 25 september 2023 - 5:11 pm

Ja ik deed dat vroeger ook veel! Mijn kinderen hebben dat eigenlijk nog nooit gedaan.

Reageren
Sandra 26 september 2023 - 5:46 am

De titel van dit artikel sprak me erg aan omdat ik het nog nooit gehoord had. Waarschijnlijk is dit typisch Nederlands, hier in Vlaanderen kent men dat niet denk ik

Reageren
Tessa 26 september 2023 - 6:06 pm

Vroeger kreeg ik altijd 2 gulden 50 van een oom op de camping als ik de zaterdag krant voor hem ging halen in de winkel

Reageren
Yvonne 28 september 2023 - 9:53 am

Vroeger deden wij het vaak. Ik had zelfs vaste adressen. Nu is het niet zo populair meer volgens mij.

Reageren

Laat een reactie achter