Nog even en dan vieren we Halloween. Het perfecte moment om gezellig samen te gaan knutselen met kids! Eén van de favoriete bezigheden van gastblogger Elke Steenhuis. In dit gastblog artikel deelt ze dan ook stapsgewijs hoe je een te gekke pompoen lampion van papier maché kunt maken.
Papier maché is een geweldig leuke techniek om een lampion mee te maken
Als je mij vraagt wat Halloween zo leuk maakt, dan zijn het niet zo zeer de Spooky Days en het griezelen maar juist het gezellig samen knutselen, quality time en zorgen voor een extra lichtje in deze donkere maanden. Daarom ging ik samen met mijn jongens aan de slag en knutselde wij een pompoen lampion van papier maché.
Deze lampionnen kunnen een betoverende sfeer creëren tijdens speciale gelegenheden zoals Halloween of Sint Maarten. En wist je dat de kunst van papier maché terug gaat tot eeuwenoude culturen en zich door de tijd heen ontwikkeld heeft? Niet alleen een leuke knutsel dus maar ook een hele leerzame 😉 !
Voor je begint
Heb je nog nooit met papier maché gewerkt? Dan is het belangrijk om te weten dat het knutselwerk wel een dag of 5 moet drogen. Soms is het zelfs nodig om tussendoor de lagen te laten drogen voordat je verder gaat. Plan dus genoeg tijd in zodat dit ook mogelijk is. Voor de rest moet je weten dat je echt met je handen in de lijm gaat. Doe dus oude kleding aan, leg een tafelzeil ter bescherming neer en het allerbelangrijkste; Have Fun!
Dit heb je nodig:
- Oranje zijdepapier (dit papier is heel dun en daardoor lichtdoorlatend)
- Ballon
- Behangplaksel (ik kocht een kant-en-klare emmer bij de Action)
- Zwart papier
- IJzerdraad of chenilledraad
- Schaar
Zo maak je de pompoen lampion van papier maché:
- Blaas de ballon op. Ik zelf heb er een bekertje onder geplakt zodat ik de mogelijkheid had om hem neer te zetten.
- Begin met het beplakken met de ballon. Gebruik genoeg lijm zodat al het papier doordrenkt is.
- Probeer de hele ballon gelijkmatig te beplakken zodat alle lagen overal even dik zijn.
- Zodra het papier op de ballon begint te scheuren moet je stoppen en moet de ballon eerst drogen.
- Zorg ervoor dat de ballon sowieso 6 lagen papier heeft op elke plek. Dan pas is het dik genoeg om het stevig te laten zijn.
- Laat de ballon drogen. Dit kan wel een paar dagen duren.
- Prik de ballon leeg en verwijder hem voorzichtig.
- Knip de randen bij zodat de ballon netjes afgewerkt is.
- Nu is het tijd om er een pompoen van te maken. Ik werkte alleen met zwart papier om de contouren te maken van het gezicht.
- Met een ijzerdraad of chenilledraad zorg je er voor dat je de lampion kunt dragen.
Hoe wij Halloween vieren
In Drenthe waar ik woon leeft Halloween en Sint Maarten enorm. Alle kinderen van de basisschool knutselen er op los en bij elk huis kun je iets lekkers halen. Het is dan ook een groot feest! Daarom bedenk ik jaarlijks nieuwe lampionnen. Zo ontwierp ik naast deze pompoen lampion van papier maché ook een mooie alpaca lampion die super populair geworden is.
En als de lampionnen af zijn en het 31 oktober (Halloween) of 11 november (Sint Maarten) is, dan trekken wij samen met onze kinderen de straten op met de lampionnen, zingen liedjes en krijgen snoep. Een feest voor het hele gezin!
Gaan jullie ook aan de slag met het knutselen van lampions? En zijn jullie ook zo onder de indruk van deze mooie pompoen lampion van papier maché? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie! 😀
3 Reacties
Wat super leuk, knutselen met kinderen vind ik altijd zo ontzettend leuk.
Wat een leuke idee om met een zelfgemaakte pompoenHalloween te vieren
Ik had als kind al niks met Sint Maarten, vond het maken van zo’n lampion nog wel leuk, maar dat zingen langs de deuren was niet aan mij besteed. Halloween wordt hier in het noorden amper gevierd, alleen spooktochten her en der, maar voor zover ik weet gaan de kinderen dan niet langs de deuren.