Met kids de ruimte in als een echte astronaut: 5 tips!

door Claire
Space Expo Noordwijk - astronaut - met kids de ruimte in

Heb je ooit met je kind naar de sterren en de maan gekeken en gedacht: “Hoe cool zou het zijn om samen de magie van het universum te ontdekken?” Nou, pak je ruimtehelm (of in ons geval, een comfortabele deken), want we gaan op een avontuur dat net iets minder ver gaat dan de maan, maar minstens even fascinerend is. En geen zorgen, je hoeft geen raketwetenschapper te zijn om dit avontuur aan te gaan! Want met deze 5 tips kunnen jullie als een astronaut de ruimte gaan verkennen vanuit huis (of een andere plek op onze planeet).

Waarom de ruimte?

Voordat we onze raketmotor starten, laten we het even hebben over waarom de ruimte zo’n geweldig onderwerp is om met je kind te verkennen. Ten eerste, het is letterlijk eindeloos fascinerend. Het universum zit vol met mysteries en wonderen die de nieuwsgierigheid van je kind kunnen prikkelen. Bovendien, wie wil er nu niet een astronaut zijn? 😀

5 tips om samen de ruimte te gaan ontdekken als een echte astronaut!

Boeken en verhalen

Niets is zo leuk als samen nieuwe dingen ontdekken en leren door een boek te lezen of voor te lezen. En weet je wat zo tof is? Over de ruimte is enorm veel geschreven! Voor peuters, kleuters, tieners, volwassenen en alles daar tussen in.

Dus pak een deken, een zaklamp en omarm het donker terwijl jullie genieten van een mooi boek! Een paar van onze boekentips:

Spelenderwijs leren

Zijn jullie toe aan een leuke activiteit? Dan zijn er ook genoeg ruimte-gerelateerde spellen en puzzels die niet alleen leuk zijn, maar ook nog eens educatief. Stel je voor hoe je kind de planeten van ons zonnestelsel in de juiste volgorde legt en dan trots als een pauw de namen opsomt. En als ze het fout doen, ach, dan hebben jullie een nieuwe dwergplaneet ontdekt, toch?

Een paar tips:

De sterrenhemel verkennen

Doe net zoals Angela en haar gezin en verblijf in een Anna op de Maashorst. Of ga naar buiten toe met het hele gezin in het donker, in de tuin of in een park. Wacht op een heldere nacht, zorg voor dekentjes en kussens en geniet samen van de sterrenhemel. Kunnen jullie de sterrenbeelden en planeten identificeren?

Of misschien wil je een app zoals Star Walk gebruiken om jullie te ondersteunen. Hoe dan ook; een onvergetelijke ervaring!

De superhelden van de ruimte

Een astronaut lijkt op een echte superheld. Hun verhalen over hoe ze in de ruimte hebben geleefd, gewerkt en soms zelfs gedanst, kunnen kinderen inspireren om groot te dromen. En met een beetje creativiteit, kunnen jullie samen de dagelijkse routine van een astronaut nabootsen!

Trek samen een astronauten pak aan, bouw een raket (kartonnen dozen werken geweldig) en lanceer jezelf naar de ‘maan’. Vergeet niet om monsters te verzamelen (blaadjes, stenen en misschien ook wel een bewoner uit een andere dimensie) en jullie bevindingen te documenteren (en fotograferen!).

Ruimtevaart organisaties en musea

Als je de kans krijgt, bezoek dan zeker een ruimtevaart museum of een planetarium. Veel van deze plekken hebben programma’s speciaal voor kinderen, waar ze kunnen leren over de ruimte en de wetenschap erachter op een interactieve manier. Het is een perfecte manier om de theorie in de praktijk te brengen en wie weet, misschien ontmoeten jullie wel een echte astronaut!

Zo waren wij afgelopen zondag in het Space Expo in Noordwijk. Absoluut een tip wanneer je een museumkaart hebt (mocht je kaartjes moeten kopen; deze zijn schrikbarend duur en daarom niet echt een aanrader)! Maar… Het museum is absoluut heel leerzaam voor kinderen! Zo vonden Lana en haar papa de simulator helemaal geweldig en gaf Lyam zijn ogen flink de kost en was vooral onder de indruk van de maanlanding.

Tot slot…

De ruimte verkennen met je kind is een geweldige manier om samen te leren en te dromen. Het mooiste is dat je er niet eens je huis voor uit hoeft, tenzij je besluit om dat ruimte museum te bezoeken, natuurlijk. Dus, trek je ruimtepak aan, zet je helm op (of doe gewoon een gek hoedje op, dat werkt ook) en ga samen op avontuur. Wie weet, misschien inspireer je wel de volgende Neil Armstrong of Mae Jemison. En zo niet, dan hebben jullie in ieder geval veel plezier gehad. Tot aan de sterren en daar voorbij!


Is jouw kind een toekomstige astronaut? En worden jullie ook zo blij van de ruimte samen ontdekken? Ik ben super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onder dit blog artikel (ook als je nog meer tips hebt).


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

3 Reacties

corrina wassenaar 21 maart 2024 - 7:09 am

Hi Goedemorgen, wat een leuke blog weer met tof uitje. Ik heb zelf geen kinderen maar kan erg genieten van dit soort verhalen. en geef het zeker als tip door aan vriendinnen met kinderen

Reageren
Malou 21 maart 2024 - 7:03 pm

Die Space Expo klinkt leuk zeg! Wij gaan komende zomer op vakantie vlakbij een planetarium en ik denk dat we daar nog wel even naartoe gaan, dat lijkt me heel interessant en leuk voor de kinderen (en ook voor mezelf trouwens)

Reageren
Melanie Hoogvliet 12 april 2024 - 9:04 am

Goedemorgen. Wat klinkt space expo als een leuk uitje zeg! Mijn zoon is inmiddels volwassen maar anders was ik er zeker naar toe gegaan.

Reageren

Laat een reactie achter