Een lange autorit met kinderen? Zo maak je het leuk!

door Claire
lange autorit met kinderen

Yes! Vandaag is het zo ver! Wij gaan naar Hamburg in Duitsland toe en daarna naar Billund in Denemarken om daar heerlijk Oud & Nieuw te vieren (en weer terug via Osnabrück). En wij kunnen niet wachten! Maar zo’n lange autorit is toch net even anders wanneer je met de auto gaat in plaats van met een camper. In dit blog artikel verzamelde ik daarom alle tips die ik kon vinden en leuke spelletjes die je kunt spelen wanneer je een lange autorit met kinderen gaat maken.

Voorbereiding is key

Een goede voorbereiding is essentieel voor wanneer je een geslaagde lange autorit met kinderen wilt gaan maken. Begin allereerst met het plannen van de route en bepaal waar jullie eventuele tussenstops kunnen maken. Het is belangrijk om regelmatig even uit de auto te stappen, zodat de kinderen hun energie kwijt kunnen en frisse lucht kunnen happen.

Zorg er ook voor dat je voldoende snacks en drinken inpakt, zoals fruit, koekjes, water en sapjes. Op die manier voorkom je hongerige buien onderweg. Vergeet daarnaast niet om voldoende vermaak mee te nemen, zoals boeken, kleurpotloden, spelletjes of een tablet.

Leuke spelletjes voor onderweg

Onderweg spelletjes spelen kan helpen om de tijd sneller te laten gaan en verveling tegen te gaan wanneer je een lange autorit met kinderen gaat maken. En dit zijn een aantal super leuke spelletjes om onderweg te spelen:

 1. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet : Een klassiek spel dat altijd goed werkt, is “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet”. Een persoon begint door iets te kiezen wat hij of zij buiten de auto ziet. De anderen moeten raden wat het is door vragen te stellen waarop alleen met “ja” of “nee” geantwoord mag worden. Dit spel helpt kinderen bij het ontwikkelen van hun observatievermogen.
 2. Woordassociatie : Dit is een geweldig spel om de creativiteit en verbeelding van kinderen te stimuleren. Iemand begint met het noemen van een woord, bijvoorbeeld “auto”. De volgende persoon moet dan zo snel mogelijk een woord noemen dat hiermee geassocieerd kan worden, zoals “weg” of “snelheid”. Het doel is om dit zo snel mogelijk achter elkaar te doen zonder herhalingen.
 3. Raad het dierengeluid : Maak gebruik van de geluiden om je heen en speel “Raad het dierengeluid”. Iemand imiteert het geluid van een dier en de anderen moeten raden welk dier het is. Dit spel is niet alleen leuk, maar ook educatief, omdat kinderen leren over verschillende diersoorten en hun kenmerkende geluiden.
 4. Nummerbordspel : Het nummerbordspel is perfect voor een lange autorit met kinderen. Het doel is om zoveel mogelijk nummers van nummerborden te verzamelen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken wie als eerste alle cijfers van 0 tot 9 heeft gespot of wie de meeste verschillende landcodes kan vinden. Dit spel houdt kinderen betrokken en helpt hen tegelijkertijd om hun aandacht te richten op hun omgeving.
 5. Verhalen vertellen : Een andere leuke activiteit om te doen tijdens een lange autorit met kinderen is het samen maken van verhalen. Laat iedereen om de beurt een zin toevoegen aan het verhaal, waarbij je begint met “Er was eens…”. Het resultaat kan grappig, spannend of zelfs hilarisch zijn!Kinderen kunnen zo hun creativiteit en fantasie gebruiken terwijl ze zich vermaken tijdens de autorit.
 6. Autokenning : Dit spel vergt wat voorbereiding, maar kan erg leuk zijn voor autoliefhebbers. Maak een lijst met verschillende automerken en laat de kinderen deze merken afvinken wanneer ze er eentje zien tijdens de rit. Je kunt ook punten toekennen aan bepaalde zeldzame merken. Dit spel houdt kinderen bezig en helpt hen om hun kennis over auto’s uit te breiden.
 7. Muziekquiz : Maak een leuke muziekquiz door verschillende liedjes af te spelen en de kinderen te laten raden welk nummer het is. Je kunt thema’s kiezen zoals “jaren ’80 hits” of “Disney liedjes”. Dit spel is niet alleen vermakelijk, maar ook een geweldige manier om herinneringen op te halen en samen van muziek te genieten.

Nog een paar tips voor wanneer je een lange autorit met kinderen gaat maken

Een lange autorit met kinderen maken kan soms vermoeiend zijn (voor het hele gezin). Daarom heb ik nog een paar tips voor je verzameld voor wanneer je een lange autorit met kinderen gaat maken:

 • Zorg voor voldoende ruimte. Geef je kinderen genoeg ruimte om te bewegen en te ontspannen tijdens de rit. Overweeg bijvoorbeeld het gebruik van reiskussens of opvouwbare tafeltjes.
 • Vermijd drukke wegen. Probeer drukke wegen en files zoveel mogelijk te vermijden om stress en frustratie te voorkomen.
 • Zorg voor comfortabele kleding. Kleed je kinderen in comfortabele kleding, zodat ze zich vrij kunnen bewegen en niet belemmerd worden door strakke of ongemakkelijke kleding.
 • Maak de rit interactief. Betrek je kinderen bij de reis door hen te laten navigeren met een kaart of GPS, of laat ze helpen met het uitzoeken van leuke tussenstops onderweg.

Tot slot….

Door deze tips toe te passen en spelletjes te spelen onderweg, kun je een lange autorit voor kinderen aangenamer maken. Wij hebben er in ieder geval erg veel aan en kunnen niet wachten om het vandaag en de komende dagen allemaal in de praktijk te gaan brengen 😉 .

To be continued dus…


Een lange autorit met kinderen leuk maken; hoe pak jij het aan? Heb je nog meer tips en leuke spelletjes? Deel het gerust hieronder in een reactie. Ik ben super benieuwd!


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

4 Reacties

Linda schrijft 't op 28 december 2023 - 4:14 pm

Wij gingen vroege vaak met de auto op vakantie en kregen dan altijd een leuk tasje mee met do to dingen.

Reageren
Tessa 30 december 2023 - 7:07 pm

Wij speelde ook altijd zulke spelletjes in de auto. Of ik luisterde muziek op mijn walkman/discman of ik lag te slapen

Reageren
Heleen Schrijvershof 14 januari 2024 - 9:42 am

Ik zie ik zie, blijft leuk. Ook met een kind van 11 jaar 🙂 Ondertussen zijn de tablet en muziek dé oplossing voor alles tijdens lange ritten.

Reageren
Mandy 3 april 2024 - 6:33 pm

Fijne spellen! Autobingo blijft hier ook favoriet (anwb heeft printables). Boekjes en raamstickers daar zijn ze bij ons ook uren zoet mee. Ideaal!

Reageren

Laat een reactie achter