In gesprek met Rosanne Mostert over kinderyoga

door Claire
Rosanne Mostert interview

‘’Yo! Ga je mee?’’ Wie kent Rosanne Mostert niet? Haar Yoga mee met Roos op NPO Zappelin filmpjes zijn hier een regelrechte hit in huis. En dat is niet voor niets! Hoog tijd dus voor een interview met Rosanne. Benieuwd wat yoga voor haar betekent, welke rol het speelt in de opvoeding van haar kindje en welke kinderyoga avonturen er allemaal op de planning staan? Lees dan snel verder 😀 !

Wat yoga voor mij betekent

Mijn allereerste yogales was op mijn 18de, samen met een vriendin (tevens huisgenootje), in een buurtcentrum in Amsterdam West. Een simpele flyer in de bus deed ons overhalen om ons eerste matje uit te rollen. We waren druk met onze studies, waarbij de norm lag op presteren… Waarbij we de ontlading weer zochten in feestjes en sporten.

Mijn adem zat vaak hoog (wat soms resulteerde in hyperventilatie) en ik vond het leven regelmatig te overweldigend. Met als resultaat dat ik mij overal probeerde aan te passen en mezelf ook te gevoelig vond. Maar hoe kon ik hier op een andere manier mee om leren gaan? Ik had werkelijk geen idee hoe… Tot dat ik yoga ontdekte.

In de yogalessen leerde ik hoe ik naar mijn lichaam kon luisteren (uit mijn hoofd… zakken in mijn lijf). En nog belangrijker; hoe ik stress/angstgevoelens kon handelen door middel van mijn adem als tool te gebruiken om kalm te worden. Of om juist meer energie op te wekken. Geniaal, ik was dan ook helemaal verkocht! Ik heb vanaf dat moment vele yogalessen gevolgd en ben er nooit meer mee gestopt. Yoga werd een onderdeel van mijn dagelijkse routine, waardoor ik veel lekkerder in m’n vel zat!

Een yoga practice wanneer je moeder bent

Nu ik sinds anderhalf jaar mama ben van Nobel, merk ik dat door de drukte van de dag, het er soms bij inschiet. Die rust momentjes waar ik even naar binnen kan keren. Iets wat veel ouders misschien zullen herkennen. Ik probeer nu of iets eerder op te staan of vaak, het moment te pakken als het zich aandient (lees: als Nobel slaapt, het huis nog een zooi is..maar toch de boel maar even de boel laat en ik even een yogasessie doe op mijn mat).

Mijn vriend en Nobel zijn het ondertussen wel gewend dat mama op der kop staat in huis. Of een downward facing dog doet in de wasruimte (haha). Nobel vindt het maar als te leuk! Hij komt vaak naast mij liggen op de mat en dan gaan we vliegen. Of ik probeer wat yoga oefeningen uit die je samen met je kind kan doen. Deze verbinding maken met je kind, via yoga en spel, vind ik fantastisch!

Spelenderwijs yoga en mindfullness introduceren bij peuters en kleuters is natuurlijk helemaal mijn ding. Dit uit zich in de yoga videos die ik maak voor NPO Zappelin. Ik plant graag gezonde zaadjes voor later. Zodat kinderen, als ze tegen situaties aanlopen, kunnen vertrouwen op hun lichaam en terug kunnen grijpen naar de tools die ze al vanaf jonge leeftijd hebben geleerd. 

Over de kinderyoga avonturen die ik maak en deel

Al langere tijd was ik werkzaam bij de publieke omroep. Ik werkte voornamelijk aan jeugd-programma’s voor tv en online. Als redacteur kon en kan ik hier helemaal mijn creatieve ei in kwijt. Omdat yoga een groot onderdeel bleef in mijn leven besloot ik een kinderyoga opleiding te volgen. Ik voelde al snel dat ik hier meer mee wilde doen dan alleen workshops geven aan kinderen. Het was dan ook een logische stap om deze twee werelden te combineren.

Ik bedacht een kinderyoga format voor de jonge kijkers, Yoga mee met Roos (NPO Zappelin) waarin kinderen via storytelling worden meegenomen in een kinderyoga avontuur. Korte avonturen van rond de 10 minuten. Actieve schermtijd! Met een fijn team op werk bedachten we seizoen 1 waarin Roos naar verschillende landen vliegt. Zo bezoeken we in Italië bijvoorbeeld de toren van Pisa en groeten we met ‘Bon Giorno’. In elke aflevering is er een missie die volbracht moet worden.

Seizoen 1 liep eigenlijk zo verrassend goed dat er vervolgens een seizoen 2 kwam, met als thema emoties. Hier leren we kinderen omgaan met emoties. Wat voel je als je boos bent? Wat is jaloezie? Door simpele yoga en adem oefeningen leren de kinderen hoe om te gaan met deze emoties.

Belangrijk in alle avonturen vind ik dat de opbouw grotendeels gelijk is aan een reguliere les. Zo beginnen we vaak met gronden, opwarmen, waarna we via yogahoudingen en ademhalingsoefeningen komen bij het rustmoment.

Yo! Ga je mee?

Heb je geen mat? Zit je niet op yogales? Ben je niet (zo) flexibel? Maakt allemaal niet uit! Het gaat om het plezier en de verbinding die je samen hebt met je kind. Een klein quality time momentje samen. Merendeel van de kinderen vindt het fantastisch om dit met hun ouder(s), broer of zus, opa of oma te doen.

Op YouTube staan heel veel leuke yoga oefeningen die je met je kind kunt doen. En voor Yoga mee met Roos ben ik ook bezig met afleveringen voor Ouder-kind yoga. Ik kan er nog niet te veel over verklappen maar houd YouTube in de gaten 😉

Mijn wensen en dromen voor de toekomst

Ik zou heel graag het theater in gaan met een kinderyoga voorstelling. Een interactieve meedoe voorstelling voor de allerkleinste! Geen idee of dit mogelijk is maar ik zet graag hoog in. Haha!

Daarnaast is mijn wens om nog veel meer kinderen te mogen inspireren. Misschien ook wel in de vorm van een kinderyoga (doe)boek en of kaartendeck.

En als laatste, ontmoet ik graag de kinderen op de mat. Dus kan ik niet wachten om nog meer lessen en workshops met jullie te delen!


Doen jouw kids ook zo graag mee met Yoga mee met Roos? En is er een vraag die jij zou willen stellen aan Rosanne Mostert? Deel het gerust hieronder in een reactie. Rosanne zal ook meelezen om eventuele vragen te beantwoorden.

You may also like

3 Reacties

Linda schrijft 't op 3 oktober 2023 - 9:09 am

Wat een leuk initiatief om kinderen te activeren voor yoga-oefeningen

Reageren
nicole orriens 3 oktober 2023 - 11:31 am

Toen mijn kinderen nog kleiner waren las ik het boek Stilzitten als een kikker. Dat ging ook over kinderyoga en vond ik enorm leuk. Ik heb het destijds ook nog uitgeprobeerd op mijn zoon Ot.

Reageren
Rebecca 8 oktober 2023 - 11:21 am

We hebben voor het thema reizen/landen/de wereld met de jongste kleuters regelmatig yoga met Roos gedaan. Dat vonden ze fantastisch en het was leuk om te zien dat iedereen op zijn eigen manier meedeed. Sommigen heel fanatiek en anderen wat verlegen aan de zijlijn.
Elke keer weer was het een succes en ook na afsluiten van het thema hebben we regelmatig de filmpjes opgezocht.

Reageren

Laat een reactie achter