In gesprek met kunstenares Mikki de Goede over haar kinderdroom

door Claire
Mikki de Goede kinderboek

Kinderen dromen en realiseren die dromen dagelijks. Tot het moment dat we naar school toe gaan en we gevormd worden. We ontvangen een CITO scoren… Er worden keuzes gemaakt. En onderweg missen we die afslag naar het realiseren van onze grootste kinderdroom. Maar wat nou als we die kinderdroom, onze allergrootste droom, werkelijkheid kunnen maken? En we onze kinderen hier volledig in kunnen ondersteunen en aanmoedigen? Het heeft mij geïnspireerd voor deze bijzondere interviewreeks waarbij er wekelijks verschillende mensen aan het woord komen die hun grootste en dierbaarste kinderdroom gerealiseerd hebben. En Mikki de Goede start deze reeks vandaag. Deze geweldige vrouw en fantastische mama, heeft haar kinderdroom van het maken van een kinderboek en het leven als kunstenares namelijk werkelijkheid gemaakt. Benieuwd hoe ze dit heeft gerealiseerd, naar haar jeugd en wat haar tips en adviezen zijn ook qua opvoeding? Lees dan snel verder 😀 !

Een thuis waar iedereen welkom is

Als kind was ik altijd met vriendjes en vriendinnetjes aan het spelen, bij ons thuis was dan ook nooit iets te gek en regelmatig mochten zowel mijn zusje als ik meerdere kindjes mee naar huis nemen en was het hele huis gevuld met gezelligheid.

Heitje voor een karweitje

Mijn zusje en ik ondernamen al vroeg dingen om geld te verdienen door een heitje voor een karweitje te doen. We maakte bijvoorbeeld olie met rozenblaadjes uit het park. En behandelde mijn moeder haar nagel klanten (mijn moeder heeft een schoonheidssalon en vroeger woonde wij daarboven, omdat mijn vader muzikant was en vaak uit huis of onregelmatig, brachten we veel tijd door in de salon) met een handmassage met onze zelf gemaakte olie en kregen dan een gulden. Het was misschien niet veel maar trots dat we waren!

Toen wij iets ouder waren brachten we koffie en thee op onze skeelers. Want de vloer in de zaak skeelerde zo lekker, haha!

De avonturen van Kim

Ik had een boekje zonder tekst en daarin schreef ik de avonturen van Kim (ik was Kim en gebruikte die naam omdat ik mij vroeger schaamde voor de “gekke” naam Mikki. Terwijl ik er achteraf blij mee ben dat ik zo’n bijzondere naam heb die juist blijft hangen!). De verhaaltjes die ik schreef romantiseerde ik met wat magie want al heel mijn leven ben ik gek geweest op magische sprookjes.

Ik droomde er als kind van om kunstenares te worden

Ik vond het heerlijk om te kleuren, schilderen en tekenen. Ik heb zelfs een keer mijn hele kamer van links naar rechts verschoven en een levensgrote Tinkerbel op de muur geschilderd. Mijn moeder zei alleen maar “wat mooi!” ik kan mij niet herinneren dat mijn moeder ooit boos is geworden op mijn creatieve uitspattingen .

Mikki de Goede muurschildering

Mijn moeder is altijd heel liefdevol en begripvol naar ons geweest. Eigenlijk kon en mocht altijd alles. Natuurlijk waren er regels, en liegen daar hield ze echt niet van. Maar qua creaties en fantasie ging mijn moeder eerder mee in onze reizen dan dat ze achter bleef. Ik denk ook dat die vrijheid onze ondernemers harten heeft gecreëerd want we hebben beide eigen ondernemingen naast onze gezinnen.

Onze opvoeding heeft de perfecte basis gelegd

Grenzen zijn voor ieder kind natuurlijk anders maar de openheid en vrijheid in ons gezin heeft er eigenlijk voor gezorgd dat we ze nooit echt opzochten. Ik kan mij niet herinneren dat ik echt fouten dingen heb gedaan. Ik wist dat ik altijd bij mijn moeder terecht kon en dat ze mij in alle keuzes zou steunen. Ik heb veel baantjes gehad, gewoon om centjes te verdienen. Al vroeg moesten we naast school ook werken en sparen om een beetje met geld om te leren gaan. Ik weet nog dat ik een duur merk spijkerjasje graag wilde hebben en mijn moeder eerst met mij naar huis is gereden en ik mijn eigen geld moest gebruiken om het jasje te kopen… Later heeft ze het geld weer in mijn spaarpot gestopt, maar ik besefte dus wel hoeveel uur ik moest werken voor dat ene jasje!

Het lot

Door een speling van het lot begon ik met schrijven voor mijn oudste zoon. Hij viel op zijn mond en zijn tand was eruit. En omdat ik altijd veel voorlees zochten we een boek over de tandenfee. Maar tot mijn verbazing bestond dat toen nog niet. En zo begonnen we samen te fantaseren en schreef ik het op. Dat ‘grapje’ werkte ik uit. In de nachten dat mijn jongste huilde (dit was een zware periode. Hij bleek continue oorontsteking te hebben en later kreeg hij buisjes. Toen was het gelukkig opgelost. Maar mijn man lag op dat moment ook in het ziekenhuis voor zijn hart. Gelukkig is dit later ook goedgekomen) het betekende wel dat het op mij neerkwam en ik in de nachtelijke uurtjes op mijn telefoon een heel boek heb uitgetikt.

Toen ik een jaar later het boek De geheime wereld van de tandenfee in mijn handen had, heb ik echt gehuild. Van geluk! Het boek is geschreven door en voor mijn familie, mijn zoon, opa, man en moeder hebben een belangrijke plek in het boek gekregen, ik heb ze verwerkt tot personen in het boek. En zo krijgen mijn jongste, oma en zusje een plekje in mijn tweede boek. Het vervullen/bereiken van die droom is toch wel ontzettend bijzonder. Zeker als je de bieb of een winkel binnenloopt en jouw eigen boek daar gewoon ziet liggen.

Verder is de droom tot kunstenares ook uitgekomen. Mijn bedrijf heet Mik & Mok en ik maak muurschilderingen in kinderkamers en personaliseer mokken.

En nu geef ik mijn lessen door aan mijn kids

Ik probeer ze in ieder geval nooit tegen te houden en altijd te zeggen dat als je iets graag genoeg wilt, je hiervoor moet blijven vechten. Ik zal nooit denken dat ze er niet goed genoeg voor zijn. Zelfs als er nog miljoen andere kinderen zijn die dezelfde droom hebben, als je maar lang genoeg je best blijft doen, val je vanzelf een keer op! Als je het maar met passie blijft doen.

Mikki de Goede

Tot slot…

Nog een laatste tip? Steun! Liefde! En een beetje geluk maar vooral altijd blijven doen waar je blij van word! Kinderen zijn nog zo mooi en puur vol fantasie, dat moet je nooit tegen houden 💜 .


Heb jij ook een vraag aan Mikki de Goede? Stel het gerust hieronder in een reactie. Mikki leest mee om eventuele vragen te beantwoorden.


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

6 Reacties

Kijkje in huis en tuin 27 september 2023 - 7:21 am

Wat mooi dat je op eigen kracht al je dromen kan uit laten komen.

Reageren
Malou 27 september 2023 - 8:22 am

Wat mooi dat ze dit nu zo doorgeeft aan haar kinderen. En die muurschildering is echt gaaf zeg!

Reageren
Nicole 27 september 2023 - 12:03 pm

Wauw wat een mooie droom en nog mooier hoe hij uit is gekomen. Inspirerend om te lezen.

Reageren
Tessa 28 september 2023 - 3:14 pm

Wat een prachtig interview is dit!

Reageren
Alma Boerland 26 oktober 2023 - 8:50 pm

Vind ik ook 🙂 dankjewel

Reageren
Alma Boerland 26 oktober 2023 - 8:50 pm

Wat een mooie woorden 🙂
Ik ben nu die moeder bij wie ( bijna ) alles kon.
Als je er midden inzit doe je voor je gevoel maar wat je hart je ingeeft.
Zo mooi en waardevol voor mij om hier te lezen dat het zo fijn ervaren is.
Dank dus voor dit mooie interview 🙏🏻

Reageren

Laat een reactie achter