Een boek schrijven samen met je kind? Dat doe je zo!

door een gastblogger
Teun en Wim van Baaren - boek schrijven samen met je kind

Toen Teun na het voorlezen aan zijn vader vroeg; ‘’Pap, zullen wij ook een boek schrijven?’’ Twijfelde Wim van Baaren geen moment. ‘’Ja, laten wij dat doen!’’, was zijn reactie. Hun eerste kinderboek viel direct in de prijzen en het tweede deel komt deze maand uit. In dit blog artikel deelt Wim dan ook zijn verhaal inclusief tips voor een boek schrijven samen met je kind.

Hoe het begon…

Teun, mijn oudste zoon, vroeg mij na het voorlezen: ‘’Pap, zullen wij ook een boek schrijven?’’ Ik twijfelde geen moment en wist direct; ‘’JA! Laten wij dat doen!’’ Direct die avond hebben wij samen de verhaallijnen, karakters en de titel bedacht. Teun was toen pas 6 jaar. Op 1 april 2022, werd hij 9 jaar, en dat was ook de dag waarop ik hem het eerste gedrukte exemplaar overhandigde. Hij wist niet dat we ook echt het boek zouden laten drukken, dus de verrassing was enorm groot voor hem. 

Over het schrijfproces

Ik zeg altijd ‘’Teun heeft het verhaal bedacht en ik heb het geschreven’’. Dus de grote ideeën komen van Teun en ik heb er een lopend verhaal van gemaakt. Zo vullen we elkaar aan en ontstaan er super leuke inzichten en wendingen. Ook de illustraties hebben we samen uitgezocht. Alle zakelijke dingen rondom uitgeven en een boek schrijven samen met je kind heb ik natuurlijk allemaal geregeld.

Onze boeken

Ons eerste boek heet het Land van de vier bergen.  Het gaat over Teun die een spreekbeurt moet houden. Hij wil dat het een bijzondere wordt en piekert zich suf over het onderwerp.

Als hij met zijn vriendinnetje Anne bij zijn opa en oma logeert ontdekt hij een geheime tunnel die uitkomt in het Land van de Vier Bergen. Daar wonen dieren die zijn hulp hard nodig hebben. Ze raken bevriend met de vreemdste dieren en komen zelfs oog in oog te staan met een van de gevaarlijkste en snelste dieren op aarde. Samen met opa en Anne beleeft hij spannende avonturen en wordt hun moed op de proef gesteld.

Kunnen ze de dieren helpen? Blijven ze uit de klauwen van hun vijand? Wat doet die vreemde Meneer Troost in het Land van de Vier Bergen? En wat is er waar van de Legende van de Blauwe Draak? Je snapt: met een onderwerp voor zijn spreekbeurt komt het helemaal goed!

Deel 2, die in november uitkomt, is het vervolg en gaat over de Mistberg. Dat is de tweede berg.

Onze wens is uitgekomen en dat gunnen wij iedereen!

Het was mijn en onze wens om een boek schrijven samen met je kind werkelijkheid te maken. Het was dan ook een mooie bekroning op ons harde werk dat wij met het eerste deel The Indie Awards hebben gewonnen voor het leukste kinderboek 2022. Hoe gaaf is dat!

Ook wisten wij al direct dat wij het anderen ook gunnen om hun wensen uit te zien komen waaroner een boek schrijven samen met je kind. Daarom doneren wij een deel van onze opbrengsten aan Make-A-Wish. Dit omdat dit mooie goede doel de grote wens van zieke kinderen helpt te verwezenlijken. Daarnaast doneren wij ook nog een gedeelte van de opbrengsten aan het Wereld Natuurfonds.

Ook een boek schrijven samen met je kind? Dit zijn mijn tips!

Ook een boek schrijven samen met je kind? Begin gewoon! Laat je niet tegenhouden, door niets. Als je het echt wil, moet je doorzetten, hulp vinden en er gebruik van maken. Als je er in gelooft, moet het je lukken. En neem vooral de tijd wanneer je een boek schrijven samen met je kind werkelijkheid wilt maken. Een boek schrijven doe je niet zo maar. Dus geef jezelf geen keiharde deadline vanaf het begin. Als het verhaal enigszins staat, dan is een deadline wel handig, want het kan je namelijk net iets extra motiveren.

Tot slot…

Deze maand komt het tweede deel van ons boek uit. Persoonlijk heb ik de enorme ambitie om er een complete reeks van te maken. Die reeks zal bestaan uit vier boeken.

En ik zie mezelf ook met onze jongste zoon, Gijs, een boek of boeken schrijven. Wat mij betreft is het schrijven van een boek samen met je kind dan ook een droom die uitkomt! 😀


Is het schrijven van een boek samen met je kind ook iets voor jullie? En heb je een vraag aan Wim? Deel het gerust in een reactie onder dit blog artikel. Wim zal ook meelezen om eventuele vragen te beantwoorden.


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

3 Reacties

Linda schrijft 't op 13 november 2023 - 5:24 pm

Wat een leuk idee, samen met je kind een boek schrijven, en dan ook nog eens een Award winnen, super!

Reageren
Tessa 16 november 2023 - 5:20 pm

Wat leuk dat vader en zoon samen een boek hebben geschreven

Reageren
Sixpacks.be 24 november 2023 - 8:22 am

Heel tof! Mijn kinderen hebben de leeftijd waarop het echt wel zou moeten kunnen. Een boek voor tieners, zie het zo al voor me. 🙂
Ideaal ook om samen heel wat uren door te brengen nu het slecht weer begint te worden.

Reageren

Laat een reactie achter