Goede voornemens maken met kinderen (6 tips!)

door Claire
Goede voornemens maken met kinderen

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om goede voornemens te maken. Maar waarom zou je dit alleen doen? Goede voornemens maken met kinderen is niet alleen super leuk maar ook heel leerzaam! Benieuwd hoe je er een super leuke activiteit van kunt maken? In dit blog artikel deel ik 6 tips! Heel veel plezier! 😀

Wees het goede voorbeeld

Goede voornemens maken met kinderen kan natuurlijk alleen als je zelf mee doet. Als ouder ben je het rolmodel voor je kind(eren), dus wees zelf ook betrokken bij het maken van goede voornemens. Bespreek je persoonlijke doelen en wensen met je kinderen en laat zien dat jij ook gemotiveerd bent om ze te bereiken. Door het goede voorbeeld te geven, inspireer je niet alleen je kinderen, maar zorg je er ook voor dat goede voornemens maken met kinderen een gezamenlijke activiteit wordt.

Maak er een spelletje van

Het hoeft allemaal niet zo serieus! Goede voornemens maken met kinderen moet vooral ook een leuke en een gezellige activiteit zijn. En dat kan je doen door bijvoorbeeld een goodie jar te creëren. En dat doe je zo: Schrijf samen met je kinderen goede voornemens op kleine briefjes of kaartjes, vouw ze dubbel en stop ze in een pot. Elke week kunnen jullie dan één voornemen uit de pot halen om proberen te bereiken. Op deze manier wordt goede voornemens maken met kinderen leuk en spannend!

Kies haalbare doelen

Een belangrijk aspect bij goede voornemens maken met kinderen is ervoor zorgen dat de doelen haalbaar zijn (en leuk!). Het heeft geen zin om onrealistische doelen te stellen die moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om te bereiken. Bespreek samen met je kinderen wat ze graag zouden willen verbeteren of leren en help hen om realistische doelen te stellen. Op deze manier vergroot je de kans op succes en behoud je de motivatie gedurende het jaar.

Maak het visueel

Wanneer je gaat beginnen met goede voornemens maken met kinderen is het een goed idee om na te denken over hoe je het visueel kunt maken. Bijvoorbeeld door het samen maken van een vision board of een ‘voornemensposter’ waarop jullie de doelen kunnen opschrijven en versieren. Hang deze poster op een prominente plek in huis, zoals de koelkast of de slaapkamer van je kind, zodat ze regelmatig herinnerd worden aan hun doelen. Op deze manier kunnen jullie ook samen kijken naar de voortgang en eventuele aanpassingen doen indien nodig.

Stimuleer elkaar

Goede voornemens maken met kinderen laat je zien dat kinderen er net zo goed in zijn als volwassenen. Dus moedig elkaar aan om jullie doelen te bereiken door elkaar te ondersteunen en te motiveren. Plan bijvoorbeeld wekelijkse check-ins waarin jullie bespreken hoe het gaat met jullie voornemens en eventuele obstakels bespreken. Door samen te werken en elkaar te steunen kunnen jullie elkaars motivatie hoog houden.

Beloon de inzet

Een beloningssysteem kan een geweldige manier zijn om gemotiveerd te blijven wanneer je aan de slag gaat met goede voornemens maken met kinderen. Maak samen een beloningskaart waarop je de voortgang kunt bijhouden. Bij het bereiken van bepaalde mijlpalen kunnen jullie een kleine beloning afspreken, zoals een dagje uit of een avondje film kijken. Dit zal je kinderen extra stimuleren om hun best te doen en hun doelen te bereiken.

Goede voornemens maken met kinderen

Dus waar wacht je nog op? Betrek je kinderen bij het maken van goede voornemens en maak er een leuke start van het nieuwe jaar van! Met deze tips en ideeën zal dit proces niet alleen leerzaam zijn, maar ook zorgen voor mooie herinneringen en een hechtere band tussen jou en je kinderen.


Goede voornemens maken met kinderen; is het ook iets voor jou en je gezin? En wat staat er op jullie goede voornemens lijstje voor het komende jaar? Ik ben super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onder dit blog artikel.

You may also like

1 reageren

Jouvence 1 januari 2024 - 6:42 pm

Wat leuk om goede voornemens ook te betrekken op je kinderen. Het stellen van haalbare doelen is hierin erg belangrijk denk ik.

Reageren

Laat een reactie achter