Een avontuurlijke vakantie met baby (tips & tricks!)

door Björn Donnars
Een avontuurlijke vakantie met een jonge baby naar Schotland

Een avontuurlijke vakantie met baby; kan dat? Nou en of! In dit inspirerende gastblog artikel deelt Björn Donnars hoe zijn gezin koos voor een avontuurlijke reis met jonge baby naar het noorden van Schotland, de Orkney-eilanden en de Shetlandeilanden. Benieuwd naar al zijn tips voor een avontuurlijke vakantie met baby? 😀

Een avontuurlijke vakantie met baby? Voor ons een geweldige keuze!

Weken lang genoten wij van de prachtige Schotse natuur en duizenden zeevogels. We maakten close-up foto’s van papegaaiduikers, gingen met een heel aantal veerboten en onze dochter kreeg borstvoeding op de mooiste plekken. Onderweg kregen we ook van iedereen te horen dat dit de beste leeftijd is om kinderen mee te nemen op reis, omdat ze nog weinig nodig hebben en nog geen nee kunnen zeggen.


Natuurlijk zijn wij wel tegen een aantal dingen aangelopen en daarom heb ik onze belangrijkste tips voor jullie op een rijtje gezet.

Betaal liever iets meer voor een comfortabele accommodatie

Wij hechten niet veel waarde aan de luxe van onze accommodatie, omdat we toch altijd de hort op zijn. Maar wanneer je een avontuurlijke vakantie met baby maakt is het verstandig om iets meer geld uit te geven aan een accommodatie.

Dingen die handig zijn om te hebben in een accommodatie zijn een kleine keuken, zodat je niet altijd uit eten hoeft. Minimaal twee kamers, zodat je niet ’s avonds in de zelfde ruimte zit als de slapende baby en het liefst niet te dicht bij andere mensen, zodat als de baby een keer huilt je niet gelijk bang bent dat iedereen er last van heeft. Daarnaast bleven wij (meestal) minimaal drie nachten op één plek, zodat we minder vaak de hele boel hoefde te verhuizen.

Koop een draagzak

Op een avontuurlijke vakantie met baby is een draagzak echt je beste vriend. Natuurlijk is het ook handig om de kinderwagen (of een fijne draagbare buggy) mee te nemen, maar deze kan niet overal komen. Met een draagzak maakt het natuurlijk niet uit hoe de weg is en kun je gewoon overal wandelen. Daarnaast slaapt de baby vaak heerlijk in een draagzak. Mocht je dit van plan zijn, start dan wel alvast thuis met het gebruik, zodat je spieren alvast kunnen wennen voor je avontuurlijke vakantie met baby.

Neem een eigen campingbedje mee

Niet alle accommodaties hebben de mogelijkheid om een baby te laten overnachten. Als jij een eigen campingbedje bij je hebt, moet dit geen probleem zijn. Je baby kan dan prima in zijn/haar eigen bed slapen. Wij hebben al onze accommodaties via AirBnB geboekt en eigenaren vonden het nooit erg als onze dochter meekwam, zolang we eigen spullen bij ons hadden.

Ga uit lunchen in plaats van uit dineren

Veel routine hadden wij niet met onze baby, maar één ding wilden wij wel altijd. En dat is dat onze dochter voor 7 uur naar bed ging. Op veel vakantiebestemmingen zijn restaurants dan nog niet eens of pas net open waardoor er te weinig tijd is om te eten. Daarom gingen wij vaak lunchen in restaurants. Zo krijg je toch nog dat extra vakantiegevoel, maar kan de baby wel op tijd naar bed. ’s Avonds aten we dan vaak iets simpels, zoals een broodje, een salade of een magnetron maaltijd (die in Schotland verrassend lekker waren).

Profiteer van het vele slapen in de eerste zes maanden

Tijdens de eerste zes maanden slapen baby’s vaak nog heel erg veel. Onze dochter sliep zo goed als elke keer zodra ze in de auto zat, of in de draagzak ging. Tijdens een langere wandeling werd ze dan vaak wel wakker, dan zochten we een lekker plekje uit de wind en lieten haar daar op een jas of handdoek spelen. Daarna kreeg ze dan borstvoeding en vervolgens viel ze in de draagzak weer heerlijk in slaap. Nu ze een aantal maanden ouder is, kan ik mij niet meer voorstellen dat dat allemaal zo makkelijk gaat.

Zoek een bestemming die met de auto te bereiken is

Naar de Shetlandeilanden vliegen kost slechts een aantal uur, terwijl wij er met een omweg meer dan 24 uur over hebben gedaan om er te komen. We hebben hier bewust voor gekozen en dat was niet omdat een jonge baby niet in het vliegtuig kan, maar vooral om de hoeveelheid spullen die je nodig hebt op een avontuurlijke vakantie met baby. Door met onze eigen auto te gaan konden wij alle spullen die we nodig hadden meenemen, zoals het campingbedje, de draagzak, de kinderwagen, een speelkleed en nog veel meer. Daarnaast zorgde het reizen met verschillende veerboten nog meer voor het gevoel van hoe afgelegen de Shetlandeilanden zijn.

Een avontuurlijke vakantie met een jonge baby naar Schotland

Dit zijn onze tips voor een avontuurlijke vakantie met een jonge baby

Laat je vooral niet tegenhouden, want als je het wilt is het echt mogelijk om een avontuurlijke vakantie met baby te hebben. Natuurlijk zal het ook wel eens minder goed bevallen, doordat de baby een slechte nacht heeft of iets dergelijks, maar dat is met oudere kinderen niet anders. Het is vooral belangrijk om je flexibel op te stellen en natuurlijk moet het ook bij jouw baby passen.

Onze dochter is tevreden wanneer ze slaapt als ze moe is en eten krijgt als ze honger heeft, dus dan maakt de locatie totaal niet uit. Natuurlijk zijn er af en toe activiteiten die niet kunnen met een baby, wij gingen dan vaak om de beurt, zodat we toch optimaal konden genieten van onze reis.


Is een avontuurlijke reis met een jonge baby ook iets voor jou? En waar zou jullie reis naar toe gaan? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie 😀 !


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

7 Reacties

nicole orriens 15 september 2023 - 7:15 am

Lunchen is inderdaad wat laagdrempeliger dan dineren. Ik vind dat een hele goede en originele tip!

Reageren
Yvonne 15 september 2023 - 7:28 am

Wij zijn met de kids nooit naar een vakantiepark geweest. Altijd rondreis met de caravan. Top vakanties

Reageren
Kijkje in huis en tuin 15 september 2023 - 3:01 pm

Wat een goede tips een eigen campingbedje is inderdaad ook erg handig, zodat je er zeker van bent dat je baby comfortabel en veilig slaapt.

Reageren
Angelo 15 september 2023 - 7:59 pm

Super goed tips, en wat een prachtige omgevingen op de foto’s! Een goede campingbed is geen overbodige luxe, de laatste keer dat wij gingen camperen had ik een week rugpijn! 🙁

Reageren
Eva 15 september 2023 - 8:27 pm

Wat een fijne tips! Ik ga het doorsturen aan mijn vriendin die pas een kleine heeft gekregen.

Reageren
Jessie 17 september 2023 - 6:51 am

Goede tips! Ik kan me voorstellen dat het best een gedoe is om alle spullen die een baby nodig heeft mee op vakantie te moeten nemen

Reageren
Tessa 17 september 2023 - 7:53 am

Wat een handige tips zijn dit. Zelf zuo ik het niet doen, omdat dit niet mijn soort vakantie is. Ik ben meer van stedentrips maken

Reageren

Laat een reactie achter