Zwemmen met een baby? Dit wil je weten (7 tips)!

door Claire
Alles wat je wilt weten over samen zwemmen met een baby

Zwemmen met een baby is niet alleen een leuke activiteit, maar ook een geweldige manier om de band tussen jullie samen te versterken. Bovendien helpt het je kleintje om vertrouwd te raken met water en is het super goed voor het verbeteren van de motorische vaardigheden. Maar voordat je samen in het diepe springt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij zwemmen met een baby? Ik deel het met je in dit blog artikel zodat jullie zorgeloos kunnen genieten van een heerlijk eerste zwemavontuur 😀 !

De juiste leeftijd om te gaan zwemmen met een baby

Het is belangrijk om te wachten tot je baby de juiste leeftijd heeft bereikt voordat je gaat zwemmen met een baby. Over het algemeen wordt aanbevolen om pas te starten als je kleintje minimaal 6 maanden oud is. Op deze leeftijd hebben ze meestal voldoende nek- en rompstabiliteit om comfortabel in het water te kunnen zijn.

Maar wees gerust, zelfs als je baby nog geen 6 maanden oud is, kun je toch al genieten van wat waterspeeltijd! Er zijn speciale baby spa’s waar ze kunnen dobberen in verwarmd water onder toezicht van professionals.

Je kunt ook een baby spa voor thuis kopen. Super leuk! Al zijn ze wel prijzig.

Veiligheid staat voorop

Bij zwemmen met een baby is veiligheid altijd de hoogste prioriteit. Zorg ervoor dat je baby altijd binnen handbereik is en houd constant toezicht. Gebruik ook altijd zwemluiers om ongelukjes in het water te voorkomen.

Daarnaast is het verstandig om te investeren in een goede drijfhulp voor je baby, zoals een zwemvestje of een speciaal ontworpen zwemband. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat je kleintje veilig kan bewegen in het water terwijl jij je kleintje stevig vasthoudt.

Checklist (spullen die je zeker mee wilt nemen)

Als je gaat zwemmen met een baby, vergeet dan niet om de volgende items mee te nemen:

  • Zwemluiers: essentieel om ongelukjes te voorkomen.
  • Badjasje, een groot hydrofiele doek of handdoek: om je baby na het zwemmen warm en droog te houden.
  • Zwemkleding: zowel voor jou als voor je kleintje (vergeet die schattige zwembroekjes niet!).
  • Zonnebrandcrème: bescherm de gevoelige huid van je baby tegen de zon.
  • Speeltjes: maak het zwemplezier compleet met wat leuke waterspeeltjes!

Vergeet ook niet om zelf wat snacks en drinken mee te nemen, want zwemmen kan vermoeiend zijn voor zowel jou als je kleintje. En laten we eerlijk zijn, wie heeft er geen trek na al dat waterpret?

Waar te zwemmen met een baby?

Er zijn verschillende opties als het gaat om zwemmen met een baby. Je kunt kiezen voor openbare zwembaden, privézwembaden of zelfs natuurlijke wateren zoals meren of stranden. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat de faciliteit schoon en veilig is.

Sommige zwembaden bieden speciale ‘baby- en peuterzwemsessies’ aan waar je andere ouders met hun kleintjes kunt ontmoeten. Dit kan een geweldige manier zijn om ervaringen uit te wisselen en nieuwe vriendjes te maken (voor jou en je baby!).

De eerste keer

Als het tijd is voor de allereerste plons van je baby, zorg er dan voor dat je kleintje zich comfortabel voelt. Begin met langzaam wennen aan het water door samen in ondiep water te spetteren. Zing wat liedjes, maak bubbels en laat ze wennen aan de sensatie van het water op hun huid.

Probeer ook regelmatig te gaan zwemmen met een baby, want hoe vaker je gaat, hoe vertrouwder je baby zal worden met het water. Maar wees geduldig! Iedere baby heeft zijn eigen tempo en sommigen hebben misschien wat meer tijd nodig om zich op hun gemak te voelen in het water.

Zwemlessen voor baby’s

Wist je dat er ook speciale zwemlessen voor baby’s zijn? Deze lessen worden vaak gegeven door getrainde professionals die je baby op een veilige en leuke manier leren om zich in het water voort te bewegen.

Maar wees gewaarschuwd, deze lessen kunnen behoorlijk prijzig zijn. Dus als je budget beperkt is, kun je ook zelf aan de slag gaan met het oefenen van eenvoudige zwembewegingen zoals drijven en trappelen in het water.

Samen genieten van het water

Zwemmen met je baby kan een geweldig leuk avontuur zijn voor het hele gezin! Het is niet alleen leuk en ontspannend, maar ook een waardevolle manier om quality time door te brengen met je kleintje. Dus trek die zwemkleding aan, duik in het water en geniet samen van alle spetterende avonturen!

En onthoud: zolang je de veiligheidsmaatregelen in acht neemt en plezier hebt, zal zwemmen met je baby een herinnering zijn die jullie beiden voor altijd bij zal blijven.

Dus wat wacht je nog op? Haal die zwemluier uit de kast en begin vandaag nog met jouw waterratje op avontuur te gaan!


Ben jij ook zo dol op zwemmen met jouw baby? En kun je de lijst met tips aanvullen? Deel het gerust in een reactie! Ik ben super benieuwd 😀 .


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

5 Reacties

nicole orriens 13 september 2023 - 6:54 am

Ja ik heb dit ook gedaan met mijn kinderen en vond dat enorm leuk om te doen. Het is een fijne manier van samen tijd doorbrengen.

Reageren
Linda schrijft 't op 14 september 2023 - 5:19 pm

Wij hebben de kids als baby ook meegenomen het zwembad in.

Reageren
Linda 13 september 2023 - 11:04 am

Wat heb ik het altijd heerlijk gevonden om te gaan zwemmen toen ze nog zo klein waren. De jongste heeft van de zomer voor het eerst in zee gezwommen, ook zo’n geweldige beleving 💜

Reageren
Claire 13 september 2023 - 11:33 am

Wat heerlijk en ontzettend fijn! In Nederland of ergens anders? 😀

Reageren
Tessa 14 september 2023 - 5:02 pm

Wat een handige tips geef je weer. Ik zou aan veel van deze dingen niet denken, maar goed ik ben ook geen moeder

Reageren

Laat een reactie achter