De Grompus en zijn gluiperige, gruwelijke Kerstplan (review & WIN!)

door een gastblogger
De Grompus

Ben je op zoek naar een avontuurlijk en hartverwarmend kerstverhaal om voor te lezen voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar? Dan ga je waarschijnlijk heel erg blij worden van de Grompus en zijn gluiperige, gruwelijke Kerstplan! In dit gastblog artikel deelt Delicia haar review. En we hebben super leuk nieuws! Wij mogen namelijk een exemplaar van het boek weggeven! Misschien wel aan jou?

Over de Grompus

Geïnspireerd door de Krampus met een vleugje van de Grinch heeft Alex T. Smith een verrukkelijk chagrijnige mopperkont bedacht, die, als zijn favoriete spruitjes zijn uitverkocht, maar één ding wil: Kerstmis stoppen. Dus gaat hij op weg naar de Noordpool om de Kerstman een lesje te leren.

Het vervolg is een avontuur dat zich niet laat navertellen, maar dat je moet lezen. Keer op keer. En niet alleen rond Kerstmis.

Het verhaal

Het begint ergens in een piepklein stadje. Iedereen is er stuiterend van opwinding wakker geworden. Kerstmis komt eraan! Maar hmm, wat lees ik daar? Hoofdstuk 1 heeft als subtitel het hoofdstuk “waarin sombere gedachten ontstaan tijdens het krabben”. De Grompus – eigenlijk heet hij Derek Grompus – staat onder zijn oksels te krabben. Hij is de enige die níét vrolijk en blij is.

De Grompus

Hoofdstuk 1 begint opnieuw op de volgende bladzijde. De nieuwe subtitel vertelt: “waarin we opnieuw beginnen en je netjes wordt voorgesteld aan een bijzonder vreemd wezen”. Het wezen is groot en harig. Hij heeft lange armen en korte benen. Het is een prikkelbare mopperkont die niemand aardig vindt. Hij vindt ook bijna niets leuk. Hij houdt zelfs een hele lijst bij met dingen die hij niet leuk vindt. Heel hoofdstuk 2 bestaat uit die enorme lijst! Gelukkig hoorde De Grompus ons niet, want we hebben hartelijk om die lijst gelachen. En van lachen houdt ‘ie natuurlijk óók niet!

Hoofdstuk 3 vervolgt grappig genoeg het oorspronkelijke eerste hoofdstuk. “Waarin sombere gedachten ontstaan tijdens het krabben.” En we zien hetzelfde plaatje erbij waarop De Grompus met een vork onder zijn oksels in de deuropening staat.

De dingen waar hij wél van houdt zijn De Stok (met hoofdletters), zijn trui en… Spruiten! Hij eet ze als ontbijt, lunch én avondeten. En dan het liefst zo uitgekookt mogelijk. Op een dag gaat hij naar de winkel om spruitjes te kopen. Maar helaas, ze zijn uitverkocht. En geen spruitjes meer!? Dat is een heuse ramp en het kwam allemaal door Kerstmis! Langzamerhand ontstond het plan dat Kerstmis moest stoppen. En daar zou De Grompus persoonlijk voor gaan zorgen.

De Grompus op weg naar de Noordpool

Hij gaat op weg naar de Noordpool om de Kerstman een lesje leren. De Grompus houdt De Stok stevig vast en vertelt er alles tegen. De reis naar de Noordpool verloopt niet altijd volgens plan. Maar het is een meeslepend avontuur. Een avontuur waarin hij een hele konijnenfamilie ontmoet, hij een nacht bij Jantien en Parel slaapt en hij wordt geholpen door een zwerm Sneeuwvogels. Er zit volop spanning en humor, maar ook emotie in het verhaal.

De Grompus is een verschrikkelijke mopperkont, maar gaandeweg kriebelt het in zijn buik. Hij ontdekt dat anderen aardig zijn voor hem. Ze verrassen De Grompus met een cadeau en ze willen hem helpen. Mooie gedachten die bij Kerstmis horen, komen naar voren. Het verhaal prikkelt je nieuwsgierigheid. Je wilt als lezer weten of het gluiperige, gruwelijke kerstplan wordt uitgevoerd of niet.

Mooie bijkomstigheden

Tijdens het avontuur naar de Noordpool wordt de lezer verrast door de rol van het magische Noorderlicht. Wat ook opvalt tijdens het lezen zijn de zwart-witte kaders met enkele zinnen, die ons een boodschap vertellen. De prachtige tekeningen maken het boek helemaal af. De Grompus ziet er heerlijk uit met zijn trui met spruiten.

Over spruiten gesproken, wij slaan alvast een voorraadje in voor de kerst. Ik zou zeggen: een gluiperig en gruwelijk mooi kerstfeest toegewenst allemaal!

Enthousiast geworden? Dan hebben wij super leuk nieuws!

Van uitgever Lemniscaat mogen wij namelijk één lezer blij maken met een exemplaar van de Grompus! Mogen we jou hier blij mee maken? Laat dan een reactie achter onder dit blog artikel met een geldig mailadres. Misschien dat je wilt delen hoe jullie kerst er dit jaar uitziet en/of jullie ook zo dol zijn op spruitjes. Alles mag! Ook een ‘ik doe mee!’ telt.

De winnaar ontvangt aanstaande maandag een persoonlijke mail van Claire waarin zij je vraagt naar je adres zodat het exemplaar van de Grompus naar je toe gestuurd kan worden.

Update 18-12-2023: Bedankt voor jullie onwijs leuke reacties! De winnaar heeft zojuist een mail ontvangen. Fijne dag! 😀


Hoe gaan jullie kerst dit jaar vieren en staan er ook spruitjes op tafel? En… Mogen we jou blij maken met een exemplaar van de Grompus? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust hieronder in een reactie. Dan maak je automatisch kans op het winnen van een exemplaar van het boek.

You may also like

10 Reacties

Ilse 13 december 2023 - 8:17 am

Nou dit zou leuk zijn. We hebben kids in de leeftijd van 4, 7, 9 en 11 en een voorleesboek vinden voor de ‘grote’ vind ik soms lastig. Terwijl we er allemaal zo van genieten als er in het grote bed samen lezen.

Reageren
Marja Legius 13 december 2023 - 11:52 am

Dit boek zou ik heel graag cadeau willen geven aan mijn zoon die leerkracht is in het basisonderwijs en in zijn klas gestart is met een klassenbieb waarvoor hij zelf de boeken koopt. Deze aanvulling zou heel welkom zijn en zullen veel kinderen er leesplezier aan gaan beleven

Reageren
Ria Poirters 13 december 2023 - 1:18 pm

wij gaan kerst vieren door de kleinkinderen wat te geven onder de boom.
en ja wij vinden spruitjes wel lekker.
en dit boek zal een prachtige aanvulling zijn voor onder de boom voor ons oudste kleinzoontje
die bijna 8 wordt en voorlezen nog superrr vindt en zeker spannende verhalen. Hij kan zelf ook
al aardig lezen maar op laag niveau. 😉

Reageren
Esmeralda Groenland 13 december 2023 - 9:12 pm

Wij gaan dit jaar kerst voor het eerst vieren zonder mijn schoonvader en de opa van mijn kids. Zal dus vreemd worden, maar we gaan wel genieten met elkaar!

Reageren
G.T. 13 december 2023 - 9:28 pm

Ik houd wel van spruitjes, maar ben de enige thuis. Dus we eten ze niet zo vaak.
Dit boek lijkt me erg leuk voor mijn mopperkont die al erg toe is aan de kerstvakantie.

Reageren
Mette 14 december 2023 - 7:54 am

Ik doe mee. Lijkt me leuk om op een koude avond lekker voor te lezen met de kleine op schoot

Reageren
Suleika 16 december 2023 - 8:53 am

Ik doe graag mee! De eerste kerstdagen vieren we gezellig met opa en oma en de tweede met mijn zus. En spruitjes….tja daar zijn we niet zo’n fan van!

Reageren
Anouschka 16 december 2023 - 10:35 am

Heel erg benieuwd naar dit boek! Zou het geweldig vinden deze aan mijn kinderen voor te lezen dus ik doe graag mee.

Reageren
Willem de Wal 16 december 2023 - 6:41 pm

Lijkt mij een geweldig leuk boek om voor te lezen in de kerstvakantie aan de buurmeisjes.

Reageren
Angela 18 december 2023 - 7:35 pm

Wij hebben gemengde gevoelens bij deze kerst. Mijn moeder is recent overleden, we missen haar enorm en zullen Kerst opnieuw moeten uitvinden zonder haar. Geen spruitjes op het menu, maar wel lekker eten en samen zijn.

Er liggen al aardig wat cadeautjes onder de kerstboom, maar de kinderen zijn allebei enorme boekwormen en zullen dit boek fantastische vinden!

Reageren

Laat een reactie achter