Met kinderen op safari gaan, voor de een klinkt het als een droom en voor de ander als een nachtmerrie. Gelukkig helpt Björn jullie graag en geeft hij in dit blog artikel uitgebreid antwoord op al jullie vragen en deelt hij ook alle do’s & don’ts die je wilt weten voordat je met kinderen op safari gaat.
Vanaf welke leeftijd ga je met kinderen op safari?
Elke safari-expert die je deze vraag stelt, zal een ander antwoord geven. Waar de ene zegt dat het vanaf acht jaar prima gaat, zegt de ander pas vanaf 12 jaar en weer een ander dat het vanaf één jaar al kan. Volgens ons kan het al, zodra je het zelf wilt, afhankelijk van jouw budget en jouw reisbestemming.
Er zijn landen waar je al prima met een kind van jonger dan twee jaar kunt reizen, maar er zijn ook landen waar je beter kunt wachten to ze wat groter zijn. Natuurlijk hangt het ook heel erg van jouw kinderen en van jullie als ouders af.
Wij wonen en reizen al bijna een jaar lang in met name Zuidelijk Afrika (Malawi, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Zuid-Afrika) met onze dochter van nu bijna twee jaar. Door schade en schande zijn wij erachter gekomen wat bij haar wel en wat niet werkt.
Als je op een vakantie gaat, heb je vaak minder tijd dus wil je niet tijdens de reis erachter komen wat wel en wat niet werkt. Dus, mocht jij met jouw gezin plannen hebben om met kinderen op safari te gaan, lees dan vooral deze do’s en don’ts, zodat je niet onvoorbereid op met kinderen op safari gaat.
Do’s
Er zijn heel veel tips and tricks om een safarireis met kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen, een aantal tips zullen ook niet anders zijn dan wanneer je een roadtrip door Europa gaat maken. Feit blijft dat je tijdens een safarireis veel in de auto zal zitten, en dit zijn ook gelijk de lastigste moment.
Koop een kaart met checklist
De eerste tip is het kopen van een kaart, met checklist. Voor veel nationale parken (zeker in zuidelijk Afrika) zijn kaarten met checklists met alle (of veel dieren) te koop. Deze kaart is ideaal voor jouw als ouder, want je weet welke routes je kunt en wilt rijden. Vaak staat er extra aangegeven langs welke routes of in welke delen van het park je bepaalde dieren tegen kunt komen.
Wanneer je met kinderen op safari gaat is het afstrepen van een checklist ideaal. Vergeet ook niet om op de vogels te letten, daar zijn er veel meer van, dus dan blijven de kids lekker speuren en afstrepen.
Wissel voldoende af
Dit is écht de belangrijkste tip van allemaal, wissel voldoende af. Een reis waarbij je twee weken lang rondrijdt en alleen in nationale parken te vinden bent, is waarschijnlijk niet iets waar jouw kinderen heel gelukkig van worden. Zorg dat je ook activiteiten doet die speciaal voor kinderen zijn, zoals het bezoeken van een waterpark, het maken van een tocht op een quadbike of ziplinen.
Laat de kinderen ook vooral meebeslissen op de dagen dat je niet op safari bent, vraag ze wat ze willen doen. Geven en nemen werkt het beste wanneer je met kinderen op safari gaat.
Goed nadenken over de bestemming
Denk heel erg goed over na over de bestemming. Veel mensen willen graag op reis naar “Afrika”, maar beseffen zich niet goed dat Afrika heel groot en zeer divers is. Ons advies is om met kleine kinderen vooral in Zuidelijk Afrika te blijven. In zowel Zuid-Afrika als Namibië is meer dan genoeg te beleven voor de kinderen en daarnaast is de prijs voor een (self-drive) safarireis in Zuid-Afrika een stuk beter te behappen dan de avontuurlijkere landen in Oost-Afrika.
Mochten de kinderen al groter zijn en smullen van avontuur, dan zijn landen zoals Zambia, Botswana, Kenia, Tanzania en Oeganda uitstekende bestemmingen!
Houd rekening met ze
Houd rekening met het feit dat je reist met kinderen en dat dat dus ook af en toe belemmeringen met zich meebrengt. Als je je hier van tevoren op instelt, is dit geen probleem, maar wanneer je hier geen rekening mee houdt, kan dit een aardige klap zijn.
Snacks
Snacks, en dan vooral fruit, zijn voor ons echt een gamechanger. Als je jouw kind af en toe wat te eten en daarmee afleiding kunt geven, is dit een prima manier om net wat langer in de auto te kunnen zitten, of het net wat gezelliger te kunnen houden.
Wat ook goed werkt is, zeker in landen waar dat kan, gewoon een lange uitgebreide lunchpauze houden langs de weg of in een restaurant. Dat breekt de autorit heerlijk op.
Besef je dat je niet altijd alles met zijn alle hoeft te doen
Zijn de kinderen nog te klein om op een boot te gaan, maar heb je altijd al walvissen willen zien, of zitten de kinderen heerlijk bij het zwembad en wil jij nog een rondje rijden op zoek naar wilde dieren? Splits dan gewoon een keer op, misschien iets minder gezellig in je eentje, maar sommige kansen krijg je niet vaak nog een keer.
Wij blijven soms zelfs langer op één plek zodat we allemaal dezelfde activiteit kunnen doen, los van elkaar.
Dont’s
Denken dat het niet kan
De eerste don’t, is iets wat je echt niet moet doen, en dat is denken dat met kinderen op safari gaan niet kan. Natuurlijk is het niet voor iedereen weg gelegd, maar als jij altijd al gek bent op avontuurlijke reizen, dan hoef je je echt niet tegen te laten houden door (kleine) kinderen.
Een drukke groepsreis plannen
Groepsreizen met, voornamelijk jonge, kinderen zijn wat ons betreft een echte no-go. Doordat de reis al gepland is en vaststaat, verlies je heel veel flexibiliteit die je juist nodig hebt om de reis niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw kinderen tot een succes te maken. Wanneer de kinderen ouder worden, kan een groepsreis juist voordelig uitpakken, maar met kleine kinderen kan je het beste alles zelf in de hand houden.
Goede kleren meenemen (let ook op kleuren blauw en zwart)
In Afrika is het niet altijd bloedheet, zeker tijdens de winter op het zuidelijk halfrond, kan het in landen als Zuid-Afrika, Botswana en Namibië in de Nederlandse zomermaanden behoorlijk afkoelen. Temperaturen van rond het vriespunt kunnen voorkomen. Het zijn geen temperaturen die in Nederland niet voorbij komen, maar het is dus wel belangrijk om goede kleding mee te nemen.
Een aantal lange broeken en truien zullen goed van pas komen en werken ook gelijk goed tegen muggen. Mocht je naar een land afreizen waar tseetsee vliegen voorkomen, neem dan geen blauwe en zwarte kleding mee. Dit trekt deze steekvliegen aan.
Verder is het voor een safari verstandig om neutrale kleuren mee te nemen, zo val je minder op voor wilde dieren. Dit hoeft echt niet allemaal khaki te zijn, maar blijf weg bij de felle kleuren!
Volledige dagen op safari
Plan geen safari in die een hele dag duurt. Een uur of 3-4 op zoek naar wilde dieren is voor bijna alle kinderen meer dan genoeg en zeker wanneer de kinderen klein zijn, heb je zelf ook wel genoeg gehad na een aantal uurtjes. Bijkomend voordeel van een halve dag safari, is dat de kinderen hun energie de rest van de dag kwijt kunnen bij het zwembad!
Te dure accommodatie
Afrika staat vol met de meest mooie en luxe accommodaties waar je al snel honderden euro’s per persoon per nacht voor kwijt bent. Deze accommodaties zijn geweldig om in te overnachten als stel, maar met kinderen vonden wij het vaak een verspilling van geld. Veel van de luxe die aanwezig is, kan je met (kleine) kinderen namelijk niet echt van genieten. Dit geld kan je beter in leuke activiteiten stoppen.
Te basic accommodatie
Ook de andere kant van de medaille is geen goede keuze. Kies geen accommodatie die te basic is. Veel kinderen gaan toch een beetje zeuren wanneer het te heet is, er geen stroom is, het eten niet lekker is etc. Zorg er dus voor dat je in een goede comfortabele accommodatie terecht komt. Ook zo lekker voor jezelf. Zorg er ook voor dat er minimaal een zwembad aanwezig is!
Vergeten de leeftijdrestricties te checken
Veel (met name luxere) safari-lodges hebben leeftijdsrestricties. Dit kan zijn omdat er teveel gevaarlijke dieren in de buurt wonen of gewoon omdat ze de andere gasten geen kleine kinderen aan willen doen. Meestal is de leeftijdsgrens, als die er is, 8 of 12 jaar. Soms zijn uitzonderingen wel mogelijk. Veel lodges nemen ook geen kinderen onder de zes mee op groeps-gamedrive. Je zult dan of zelf moeten rijden, of een privé-safari moeten boeken.
Uit het veld laten slaan na een mislukte safari
We weten allemaal dat met kinderen geweldige en minder leuke momenten elkaar in rap tempo kunnen opvolgen. Zo hebben wij ook safari’s van 6-8 uur kunnen maken, maar ook momenten gehad dat we na één uur weer terug waren, omdat onze dochter er gewoon geen zin in had. Het laatste wat je moet doen is na zo’n mislukte safari denken dat het vanaf dat moment altijd zo zal zijn. Gewoon nog een keer gaan en zin waar het schip strand werkt in onze ogen het beste.
Denken dat het heel duur moet zijn
Ja een safari met het hele gezin zal een stuk duurder zijn dan de camping in Zuid-Frankrijk, maar het hoeft echt niet schikbarend duur te zijn. Vooral in Zuid-Afrika zijn heel veel leuke accommodaties voor tussen de 50-60 euro per nacht te vinden. Daarnaast is de prijs voor een vliegticket voor kinderen een stuk lager, maakt het niet uit of je met zo’n 2en of 4en in een huurauto zit en activiteiten en eten zijn een stuk goedkoper dan in Europa. Natuurlijk kan het in Afrika ook extreem prijzig zijn. En kun je ook lodges vinden die 1000 dollar per persoon per nacht kosten, maar er zijn echt goede budgetopties.
Dit zijn ze dan! Al onze do’s & don’ts voor wanneer je met kinderen op safari wilt gaan! Heb je nog vragen? Stel ze gerust! Is het ook een droom van jou en je gezin? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie.
1 reageren
Super leuk om te lezen! Ook een aanrader om zoiets te doen met oudere kinderen. Ik maakte een rondreis met mijn (toen 17-jarige) zoon door Namibië, Botswana en Zimbabwe. 3 weken lang elke dag een tentje opzetten, afbreken en slapen met je tienerzoon. Van tevoren dacht ik: gaat dit werken? Maar het levert onvergetelijke herinneringen op. Ik zou het zó weer doen.