Wat Karlijn en haar gezin betreft is dit één van de leukste musea in Twente: Het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo. Een heel geschikt museum om te bezoeken met kinderen door de vele interactieve spellen en interessante onderwerpen die je er kunt vinden. Zij bezochten het museum met vier kinderen in heel verschillende leeftijden (3, 7, 9 en 12 jaar) maar ze hebben zich allemaal uitstekend vermaakt! Benieuwd waarom?
Oyfo Techniekmuseum
Je vind het Oyfo Techniekmuseum in de oude fabriek van Hazemijer, een super sfeervolle locatie. Ook goed te bereiken met het openbaar vervoer, want vanaf het station wandel je er in 10 minuten naartoe.
Het Oyfo Techniekmuseum maakt techniek heel praktisch en laat steeds zien hoe techniek een plek heeft in ons dagelijkse leven. Het gaat over het verleden, de ontwikkeling van technologie door de jaren heen, over het nu maar ook over de toekomst. En dat alles in verschillende zones waar verschillende onderwerpen centraal staan met interactieve spellen om zelf te ontdekken hoe dingen werken.
Het Oyfo Techniekmuseum heeft daarnaast regelmatig leuke aanvullende tentoonstellingen en in de vakanties worden er vaak extra activiteiten georganiseerd voor kinderen, zoals leuke workshops en een maakplaats. Ook kun je bij de balie een museumbingo kaart ophalen om het museum via een leuke speurtocht te ontdekken! Je begint misschien al te begrijpen waarom wij zo graag naar dit museum gaan.
Je begint bij dit museum op de eerste verdieping
Zes van de zeven zones zijn boven te vinden, de zevende bevindt zich beneden in de grote machinehal. De zones in het Oyfo Techniekmuseum hebben een logische opbouw en hele verschillende onderwerpen met technologie als verbindende factor. De volgende zones vind je in het museum:
Zone 1: Mens en Techniek
In deze zone krijg je een introductie in techniek. Wat is het eigenlijk? Waar gebruiken we het voor? Hoe zou de wereld eruit zien zónder techniek? Onder andere via een film in een klein theater wordt zo je interesse voor het onderwerp helemaal gewekt. Ook vind hier je meteen al wat leerzame spellen die zelfs door papa’s niet zomaar op te lossen waren.
Zone 2: Scheppingsdrang
Deze zone laat zien hoe we als mens eindeloos nieuwe uitvindingen bleven doen en bestaande uitvindingen bleven verbeteren. Het laat ook zien wat een ontzettend grote vlucht technologie in de afgelopen 100 jaar heeft genomen. Er staan heel veel oude apparaten die leuke discussies oproepen over hoe we vroeger de dingen deden en hoe makkelijk sommige dingen nu gaan.
Zone 3: De maakbare mens
In deze zone vind je van alles aan technologie die met het lichaam en gezondheid te maken heeft. Je leert er hoe we apparaten gebruiken om onze gezondheid in kaart te brengen en ingrepen of operaties uit te voeren. Maar ook hoe protheses en robots gemaakt en steeds verder doorontwikkeld worden. Onze kinderen vonden het heel fascinerend om te zien wat we allemaal al kunnen.
Zone 4: Mens en productie
Mijn kinderen vonden dit één van de leukste zones in het Oyfo Techniekmuseum. Je leert hier van alles over hoe we technologie inzetten om efficiënter te kunnen werken. Het begin van de lopende band, machines, digitale systemen om meer te kunnen produceren in fabrieken en ga maar door. Er zijn hier veel uitdagende interactieve spellen te doen waarbij je, bijvoorbeeld, zelf zo snel mogelijk post moet sorteren en bezorgen, waar de kinderen een heuse wedstrijd van maakten!
Zone 5: Verbondenheid
Deze zone gaat over alles wat te maken heeft met communicatie. Radio, televisie, telegram, telefonie en internet. Hoe zag de eerste telefoon eruit en hoe werkte deze? Hoe communiceerden mensen vroeger op grote afstand? En wat heeft de ruimte te maken met al dit communiceren? Je kan hier morscode oefenen en je kan elkaar hier ook bellen, wat natuurlijk altijd een groot succes is met kinderen.
Zone 6: Onze planeet
In deze zone leer je van alles over onze planeet, het klimaat en hoe we technologie kunnen gebruiken om goed voor onze wereld te zorgen. Je kan via een computerspel ontdekken hoe ecosystemen in elkaar zitten en er zelf eentje bouwen, ook voor onze tiener heel interessant! Hoewel onze bioloog in de dop er ook eindeloos is blijven hangen.
Zone 7: Mens en industrie
Deze laatste zone bevindt zich op de begane grond in de machinehal van het Oyfo Techniekmuseum, die vol staat met grote industriële machines. En je komt niet zomaar in deze hal. Je kán natuurlijk gewoon de trap nemen, maar veel leuker is het om naar beneden te glijden via de glijbaan! En uiteraard kan je wel gewoon met de trap weer naar boven om dat een paar keer te herhalen. Zeer geschikt ook voor peuters en kleuters!
In de hal zelf kun je alle machines bekijken en velen ook aanzetten. Daarnaast kun je hier een opdracht uitvoeren om te kijken wat voor soort uitvinder je bent. Dit is wel vooral geschikt voor de iets oudere kinderen (8+) en dan nog is wat hulp van een ouder wel fijn bij sommige ingewikkelde termen. Maar het is absoluut heel leerzaam. Met de opdrachten kijk je ook vooruit naar de toekomst en mag je zelf meedenken over de beste oplossingen voor bepaalde problemen.
Lekker eten
Ben je tussen al het spelen en ontdekken door even toe aan pauze? Er is een algemene pauze ruimte in het Oyfo Techniekmuseum waar je ook eigen meegebracht eten mag eten. Wat ook zeker een aanrader is, is om bij Lust Bakery & Bistro te gaan zitten, wat naast het museum zit in het zelfde pand. Hier kun je een heerlijke lunch, diner of koffiepauze houden.
Tot slot…
Het Oyfo Techniekmuseum zelf is maar liefst zeven dagen per week open, zelfs op de meeste feestdagen! Al met al is het een ontzettend leuk en overzichtelijk museum waar onze kinderen altijd met veel plezier naartoe gaan en waar je, ondanks dat het niet heel groot is, zo een aantal uren zoet bent!
Zijn jullie ook weleens in het Oyfo Techniekmuseum geweest? Of staat het in jullie agenda? Wij zijn super benieuwd! Deel je ervaringen of vragen gerust in een reactie onder dit blog artikel.
2 Reacties
Het lijkt me leuk en leerrijk tegelijk, ideaal voor een uitje!
Bij ons in Vlaanderen is er “Technopolis” en daar gaat mijn dochter met de kinderen elk jaar eens naartoe
Zo te lezen is dit een leerzaam en veelzijdige museum. In Rotterdam is (of was) iets vergelijkbaars: de ontdekhoek