Costa Rica met kinderen: tips en ervaringen! (deel 1)

door Lonneke de Graaf
Costa Rica met kinderen tips

Een reis naar Costa Rica met kinderen is een heel avontuur. Dit prachtige land is één van de veiligste landen in Centraal- Amerika en ligt tussen Nicaragua en Panama in. Costa Rica is groen, enorm groen en toch ontzettend kleurrijk. En hoewel je er misschien niet als eerste aan zou denken als kindvriendelijke bestemming; is het zeker geschikt om met kinderen heen te reizen. In dit blog artikel deelt Lonneke de ervaringen van haar en haar gezin. Met in het bijzonder voor het reizen naar zuidwest Costa Rica met kinderen.

Voordat je naar Costa Rica met kinderen toe gaat…

Is het goed om te weten dat je een behoorlijke tijd onderweg bent. Als je een rechtstreekste vlucht hebt naar Costa Rica dan duurt het al 11u45 minuten, met overstap in Panama City is dit zelfs 14u 30 minuten.

Ga goed voorbereid op reis

Neem op tijd contact op met de GGD of jullie reisvaccinaties nodig hebben. Er kunnen hier zeker voor de zomervakantie lange wachttijden zijn.

Zorg ervoor dat je je mobiele gegevens op je telefoon uitzet voor vertrek omdat je buiten Europa reist. Dit scheelt je enorme kosten! Bij aankomst kun je op de luchthaven eenvoudig een e-sim kopen. Zo zorg je ervoor dat je internet hebt onderweg. Dit is wat mij betreft een must om de weg te kunnen vinden en om de kinderen lekker met opa en oma te laten videobellen. Mocht je het handiger vinden om dit online te regelen kan dat bijvoorbeeld via Holyfly of airalo. Zelfs get your guide biedt telefoonkaarten aan.

De meest gangbare duur voor een rondreis in Costa Rica met kinderen is een week of twee. Deze tijd heb je wel nodig als je meer van het eiland wilt zien dan alleen een resort. Maar je kunt je er ook zeker langer vermaken.

De beste reistijd voor een bezoek aan Costa Rica met kinderen is van december tot en met april. Wij waren er eind april en we hebben heerlijk weer gehad.

Vervoer in Costa Rica

Veruit de meest handige manier om je in Costa Rica met kinderen te verplaatsen is met de auto. Ze rijden hier ook gewoon rechts dus dat is lekker makkelijk. Er zijn verschillende aanbieders van huurauto’s, wij hebben gekozen voor Sixt omdat dit een betrouwbare bekende partij is. Er zijn goedkopere opties maar hoe betrouwbaar die zijn is moeilijk te zeggen. Als je aankomt op de luchthaven van San Jose kun je opgehaald worden door de shuttle van Sixt. Het is vijf minuten rijden naar het bedrijf waar je je auto eenvoudig mee krijgt. Regel dit uiteraard wel van tevoren. Zeker als je kinderzitjes nodig hebt.

Wij kwamen pas laat in de avond aan en hebben daarom eerst een taxi naar het hotel genomen, vooraf makkelijk te regelen via booking.com. Van daaruit hebben we met onze backpacks een taxi genomen naar Sixt en zijn vanaf daar verder gereisd.

De wegen

Bij vertrek vanaf je verhuurbedrijf installeer je eerst de Waze app op je telefoon. Deze werkt hier beter dan google maps volgens de locals. Ook hier heb je internet voor nodig dus die e-sim is echt geen overbodige luxe. Download de kaart ook nog even voor de zekerheid zodat je hem offline ook kunt gebruiken want in de bergen heb je niet overal bereik.

De wegen zijn redelijk, sommige stukken zijn erg mooi en dan ineens houdt de verharde weg op. Een 4×4 is niet noodzakelijk volgens het verhuurbedrijf maar wij waren er toch een aantal keer erg blij mee. Sommige stukken weg waren bijna een pretpark attractie voor onze kinderen.

De huizen die langs de kant van de weg staan zijn goed beveiligd met hoge hekken of muren en soms zelfs prikkeldraad. Dit is echter bijna alleen in de hoofdstad het geval. De criminaliteit is in de hoofdstad groot, in de rest van het land valt het heel erg mee.

Ons verblijf bij Brillasol Airport Hotel

Zo’n lange vlucht naar Costa Rica met kinderen hakt er echt wel even in. Als je mazzel hebt hebben ze geslapen maar dikke kans dat jullie allemaal brak aankomen. Wij vinden het daarom altijd fijn om ons eerste hotel lekker dicht bij de luchthaven te hebben. Wij verbleven daarom in het kleinschalige Brillasol Airport Hotel.

Bij aankomst viel ons ook direct de grote hoge poort op, maar als je daar eenmaal doorheen bent snap je gelijk weer waarom je voor Costa Rica met kinderen hebt gekozen als vakantiebestemming. Het ziet er gezellig en uitnodigend uit met de kleurrijke versieringen!

De familiekamer heeft 2 prima tweepersoonsbedden en een kleine badkamer. Het hotel heeft daarnaast een fijn zwembad met lekkere ligstoelen. Wij hadden hier de eerste 2 nachten geboekt zodat we een hele dag hadden om even bij te komen van de lange reis naar Costa Rica met kinderen.

Bonen en rijst

Het Brillasol Airport Hotel heeft een klein terras waar je kunt ontbijten en een lekkere simpele Costa Ricaanse maaltijd kunt krijgen.

Op ieder moment van de dag eten de Costa Ricanen bonen en gekleurde rijst, maar ze hebben ook andere opties gelukkig. Vooral bij het ontbijt werden de meiden en ik er een beetje onpasselijk van. Gelukkig kun je ook fruit en scrambled eggs bestellen. Een groot voordeel van Costa Rica ten opzichte van Azië is dat ze ook echte lekkere salades hebben. Zo komen de kinderen toch aan hun vitamines als ze niet van bonen houden en ook voor mij was het een hele fijne afwisseling.

Een quesadilla met alleen kaas is overigens ook een goede optie voor de iets moeilijkere eters, dat kunnen ze overal maken als je het vraagt.

Rondrijden in Costa Rica vraagt een zekere mate van planning

Als je buiten het drukke seizoen naar Costa Rica met kinderen reist dan kun je prima op de bonnefooi reizen. Wij boeken onderweg alles via booking.com.

De uitdaging zit hem meer in het logistieke gedeelte. Je kunt geen rondje rijden in Costa Rica, tenminste niet over een normale weg. Vooral de oostkant heeft veel bergen en ook onder La Fortuna ontbreekt er een stuk fatsoenlijke weg.

Het komt erop neer dat je vanuit San José meerdere trips maakt en soms dezelfde weg terugrijdt. San José is trouwens ook zeker de moeite waard! Ga alleen niet met opzichtige sieraden over straat lopen en stop je waardevolle spullen goed weg. Er zijn veel bezienswaardigheden in San Jose maar die staan zeker niet in mijn lijst van leuke dingen om te doen in Costa Rica met kinderen.

La Fortuna

Onze eerste stop was in La Fortuna. Een toeristische plaats dat erg gezellig is! Er zitten hier meerdere leuke restaurantjes waar je heerlijk kunt eten in Costa Rica met kinderen. Wij kozen voor een hostel genaamd Arenal Poshpacker. Dit is een fantastische plek voor backpackers en er hangt een jeugdige sfeer. Ze hebben echter ook prima familiekamers voor een hele redelijke prijs. En het welkomstdrankje aan de bar bij het zwembad met een muziekje geeft direct een fijn vakantiegevoel.

De kinderen kunnen ondertussen lekker even afkoelen in het zwembad. En er hangen overal hangmatten waar je lekker in kunt chillen. Heerlijk toch als je in Costa Rica met kinderen bent 😀 ? Kunnen ze heerlijk spelen, chillen of een dutje doen!

Op ontdekking in de jungle

In La Fortuna hebben we een fantastische Jungle route gelopen bij Sloth’s Territory. Je gaat hier met een klein groepje en een gids de bush in. De tour duurt ongeveer 1u30 en het is zeker de moeite waard. In de jungle was het vreselijk warm, er staat geen zuchtje wind. Tip; neem een waaier mee voor de kinderen en zeker ook een flesje water (per persoon). Wij zagen meerdere luiaards, apen, een toekan, een kaaiman, een schildpad en verschillende leguanen. Er zijn ook twee niet al te grote maar desalniettemin spannende hangbruggen.

De gids maakt foto’s met je telefoon via de lens van de telescoop. Het levert prachtige beelden op en het kost niks extra’s. Dit is echt een aanrader als je in Costa Rica met kinderen bent!

Je kunt hier ook een nacht tour doen. Hij begint om 17u30; heel handig met kinderen. Het is in Costa Rica namelijk veel vroeger donker dan bij ons. Wij waren er in april en dan is het om 18u echt donker. Bij de nacht tour kun je gifkikkers en slangen spotten. Onze meiden zagen dit niet zitten maar als jullie kinderen iets dapperder zijn lijkt het mij een fantastisch avontuur.

Natuurlijk zijn er ook grote parken waar je allerlei jungle tours kunt doen, maar die duren vaak veel langer en met onze kinderen is 1u30 in de hitte echt wel lang genoeg.

In nationaal park Volcan Arenal heb je ook mooie routes met prachtige lange hangbruggen. Dit is ook zeker een mooie optie!

Ons verblijf bij Las Estrellas del Arenal

Na onze tour rijden we naar onze volgende accommodatie. Las Estrellas del Arenal. Het ligt maar een kwartiertje van La Fortuna. En wat een fantastisch plek is dit! Met geen pen te beschrijven. Vanaf je terrasje heb je uitzicht op de vulkaan. Bovendien zitten de stoelen op het terras fantastisch en is er volop ruimte voor de kinderen om te spelen.

Costa Rica met kinderen tips

Het huisje heeft 2 aparte slaapkamers, wat ook erg fijn is. En een ontzettend goed ingerichte keuken en ook nog eens een wasmachine. Als je hier heen gaat zou ik zeker 2 nachten blijven om lekker te genieten en even te vertragen. Er vliegen arenden voorbij en er zit een luiaard aan de voorkant van de huisjes (die zit er al jaren schijnt). De sleutel lag keurig klaar in een boxje met code en de eigenaar kwam later nog vriendelijk gedag zeggen.

Neem wel je eigen eten mee voor overdag want er is geen restaurant, je kunt wel een pizza eten in een restaurantje vlakbij. Het laatste stuk van de route is onverhard maar ook zonder 4×4 wel te doen.

Vanuit het huisje rij je ook makkelijk in een kwartier naar het dorp als je nog boodschappen nodig hebt, uit eten wilt of om een leuke chocolade tour te doen bij Rainforest Chocolate tour.

Een wandeling over een cacao plantage met een leuke interactieve uitleg door de eigenaar over het proces van cacaoboon tot chocolade. Je gaat eerst op zoek naar rijpe cacaovruchten die de kinderen dan mogen plukken. Alle stappen worden met humor uitgelegd en alles mag aangeraakt, geroken en geproefd worden. De tour is dus inclusief zelf chocolade (helpen) maken en proeven.

Het proeven van de chocolade die door de groep gemaakt is, is een feestje! Je krijgt een lepeltje met een klodder chocolade die je dan naar hartenlust op smaak mag brengen. Er staan wel 20 potjes gevuld met smaakmakers. Voor de kids waren de toppers suiker, zout, nootjes en/of spekjes en voor de ouders werden er ware kunstwerkjes gemaakt met likeur en een aansteker. De groep werd bij de start verdeeld in een groep zonder en een groep met kinderen. Echt een hele dikke aanrader als je in Costa Rica met kinderen bent! Het verhaal hoe chocolade gemaakt wordt vergeten ze hier nooit meer.

Selvatura Adventure Park

Meer naar het zuiden, boven Santa Elena, ligt een groot avonturen park; Selvatura Adventure Park. Voor de waaghalzen zijn hier prachtige ziplinen.

Er is een butterfly garden en een sloth sanctuary. Je kunt een wandeling doen van ongeveer 1.5 uur over hangende bruggen.  Bekijk van tevoren even goed online wat je precies wilt gaan doen want er hangt wel een stevig prijskaartje aan. Je kunt de route zelf lopen, maar als je een gids meeneemt heb je wel echt meer kans om allerlei dieren te spotten.

Kolibri’s

Als je in de regio van Monteverde rijdt en je maakt een pitstop om een hapje te eten met de kinderen, heb je grote kans om in een restaurantje terecht te komen waar je kolibries kunt zien. Veel tentjes in deze regio hebben suikerwater in speciale flesjes hangen waar de kolibries uit komen drinken. Het is prachtig om de dieren supersnel met de vleugeltjes te zien bewegen om compleet stil voor een flesje in de lucht te hangen en met hun lange priemvormige snavel lekker te drinken.

Deze prachtige gekleurde vogeltjes waren echt favoriet bij onze kinderen toen we in Costa Rica waren. Wist je trouwens dat kolibri’s de enige vogels zijn die ook achteruit kunnen vliegen?

Crocodile Bridge

De route naar het zuiden kun je om het meer (laguna de Arenal) heen rijden of door de kleinere wegen door de bergen te volgen. Wij kozen na even twijfelen voor het laatste en dat was redelijk goed te doen.

Mochten je kinderen makkelijk wagenziek zijn denk er dan van tevoren aan om reistabletten mee te nemen.

Als je de weg volgt richting Jaco kom je langs de Crocodile bridge. Maak hier zeker even een klein stopje. Onder de brug liggen er grote krokodillen te zonnen langs de oever van de rivier. Je staat op een veilige afstand en het is echt leuk om even te kijken. Meer dan 10 minuten ben je hier niet aan kwijt. Je kunt er ook even iets eten of drinken, er zitten meerdere restaurantjes en uiteraard wat leuke souvenirwinkeltjes.

Overnachten bij Hotel Cerro Lodge

Op nog geen 10 minuten afstand van de Crocodile bridge ligt ons lievelingsplekje. Een verborgen schat als je in Costa Rica met kinderen bent. Aan het einde van een stevige hobbelweg ligt een waar paradijsje. Hotel Cerro Lodge heeft mooie ruime familiekamers in het groen. Het ontbijt was een beetje simpel maar wel prima (tip; ga niet te laat). Maar het diner in het restaurant is echt heel erg goed voor een vriendelijke prijs. Ze hebben hier o.a. ongelooflijk lekkere verse pizza’s en heerlijke salades.

Het zwembad is niet heel groot maar heerlijk om te spelen en af te koelen. Er zitten ook apen op het terrein en in de bomen. Ze komen niet naar je toe maar je kunt ze met wat hulp wel spotten.

Maar het mooiste aan dit plekje is dat er een voederplaats is voor Rode Ara’s. Deze ongelooflijk prachtige, grote, rode, indrukwekkende vogels komen meerdere keren per dag op de rand van het terras eten. Zowel vanuit het restaurant als vanuit het zwembad zit je dus eerste rang. Ze zijn pottenkijkers gewend dus ze storen zich er niet aan je als je foto’s wilt maken.

Dit is voor ons gevoel echt Costa Rica ten top en de lievelingsbestemming van ons en onze kinderen.


En dit was ‘m! Deel 1 met onze tips en ervaringen van Costa Rica met kinderen bezoeken. Volgende week deel ik 2 met je. Heb je vragen of tips? Deel ze dan gerust in een reactie onderaan dit blog artikel.


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

3 Reacties

Tine 18 juni 2024 - 5:09 pm

Waw wat een prachtig land. En die uitzichten! Hier kan ik alleen maar van dromen.

Reageren
Eat Live Travel 21 juni 2024 - 10:30 am

Costa Rica lijkt mee een prachtige bestemming met adembenemende natuur. Staat nog hoog op ’t lijstje!

Reageren
Tessa 21 juni 2024 - 6:34 pm

Costa Rica lijkt me echt een geweldige vakantie bestemming met prachrige natuur

Reageren

Laat een reactie achter