Reizen met kinderen? Deze 8 musthaves wil je hebben!

door Maerle van Berkel
Reizen met kinderen? Deze 8 musthaves wil je hebben!

Als je gaat reizen met kinderen dan wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Gelukkig zijn er genoeg handige musthaves die het reizen met kinderen een stuk gemakkelijker kunnen maken. Maerle ontdekt graag de wereld met haar gezin en heeft daarom ervaring met wat wel en niet handig is voor op reis. Benieuwd naar de musthaves die jullie reis nog fijner gaan maken?

Draagzak

Een goede draagzak is sowieso handig als je met je kleintje op pad gaat, maar als je gaat reizen met kinderen dan is het helemaal ideaal. Ben je op een bestemming waar je geen goed aangelegde stoep hebt, dan is een buggy of kinderwagen vaak alleen maar een last. Wij hebben hem zelfs nooit meegenomen wanneer wij gingen reizen met kinderen. In plaats daarvan hadden wij altijd onze Ergobaby draagzak en die vonden wij echt ideaal (en nog steeds).

Tijdens onze reis door Sri Lanka sliep onze dochter bijvoorbeeld heel vaak in de draagzak als we in de trein zaten of aan het wandelen waren. Zo hoef je niet continu rekening te houden met de dutjes van je kindje en je kindje zit veilig en comfortabel. Ook nu nog gebruiken wij de draagzak tijdens wandelingen met onze kinderen. Onze jongste van drie kan nog niet zo’n lange afstanden wandelen en dus mag hij regelmatig een stukje in de draagzak als we op vakantie een wandeling gaan maken.

Reisbedje

Een compact en lichtgewicht reisbedje is eveneens essentieel als je een kleintje meeneemt op reis. Kinderen vinden het prettig om altijd op een vertrouwde plek te slapen en dit kan met een compact reisbedje. Wij hebben veelvuldig gebruik gemaakt van het Deryan peuter reisbedje tijdens onze reizen met kinderen. Inmiddels zijn ze iets groter en slapen in een groot bed, maar ik zou echt iedereen met kleine kinderen het bedje van Deryan aanraden. Ze hebben hier een baby en peuter variant van.

Wij konden het zo in onze backpack stoppen, dus dat is natuurlijk ideaal als je gaat reizen met kinderen. Er zit tevens een muggennet in het tentje verwerkt, waardoor je je hier ook geen zorgen over hoeft te maken als je op reis bent. Een reisbedje is op reis ook te gebruiken als plek om te spelen voor de kleinste kindjes en als het warm is kun je het ook gemakkelijk buiten zetten voor een dutje.

Autostoel voor wanneer je gaat reizen met kinderen

Als je een auto huurt op je reisbestemming heb je met kinderen ook vaak een autostoel nodig. Wij hebben gemerkt dat het huren hiervan erg duur kan zijn en dat je ook niet altijd een autostoel krijgt in een goede staat. Om deze reden zijn wij gaan zoeken naar autostoelen die je gemakkelijk kunt meenemen wanneer je gaat reizen met kinderen. Voor de allerkleinsten kun je in het vliegtuig een Maxi-Cosi meenemen en sommige vliegtuigmaatschappijen laten je ook gratis een gewone autostoel inchecken, maar het scheelt een hoop gesjouw als je dat niet hoeft te doen. Voor kinderen vanaf een jaar of 3/4 zijn er gelukkig hele goede alternatieven voor op reis.

Wij hebben er een paar uitgeprobeerd, waaronder de Bubblebum opblaasbare autostoel. Deze stoelverhoger vonden wij voor onze kinderen toch niet zo prettig, omdat hij niet heel stevig en comfortabel zit. Uiteindelijk hebben we voor beide kinderen een hele fijne optie gevonden, namelijk de Trunki Boostapak. Dit is een rugzak en stoelverhoger in één, waardoor je ook meteen een goede plek hebt om wat speelgoed en dergelijke in te doen.

Kinderstoel

Zijn je kinderen echt nog klein, dan is een hele handige musthave een reis kinderstoel. Deze heb je in diverse varianten, maar de handigste en compactste zijn een soort tuigjes die gemaakt zijn van stof, die je aan vrijwel iedere gewone stoel kunt vastmaken (zoals bijv de Minimonkey Minichair). Zo kan je kleintje altijd veilig aan tafel zitten. Wij hebben hier regelmatig gebruik van gemaakt tijdens onze reizen met kinderen en dat vonden we altijd ideaal, want in veel landen is het niet gebruikelijk dat ze een kinderstoel hebben als je ergens gaat eten.

Kleine boekjes of compact speelgoed

Er is best veel speelgoed op de markt wat compact genoeg is om mee te nemen wanneer je gaat reizen met kinderen. Voor baby’s moet je natuurlijk opletten dat de items niet te klein zijn, maar ook dan heb je genoeg opties. Al vanaf toen onze dochter nog een baby was namen wij bijvoorbeeld van die stapelbare bakjes mee op reis. Die zijn altijd handig als je kinderen klein zijn, want je kunt ze overal voor gebruiken en ze zijn geschikt voor een grote leeftijdsrange. Ze kunnen er op het strand mee spelen, op de kamer, waar dan ook en je kunt er verschillende spelletjes mee bedenken.

Ook waterkleurboekjes zijn heel handig vanaf een jaar of één en goed voor flink wat speelplezier. En nog een andere favoriet van onze kinderen tijdens het reizen is het magnetische bouwspeelgoed. Spelletjes zoals Uno, kwartet en Dobble zijn ook altijd leuk en klein genoeg om mee te nemen

Wij nemen nu ook altijd kleine potloden en kleine stiften mee en een klein schriftje of tekenboekje, waar je in het vliegtuig, maar ook in een restaurant altijd kinderen blij mee kunt maken.

De tip raamstickers hoor ik ook van veel mensen wanneer ze gaan reizen met kinderen, maar die hebben we zelf eigenlijk nog nooit meegenomen, maar wie weet is dat nog iets voor jouw kindje.

Lezen is natuurlijk ook een goede manier om de tijd te doden. Wij hebben een aantal van die hele kleine (uitdeel)boekjes en die zijn superhandig om mee te nemen als je een zeer beperkte hoeveelheid bagage wilt meenemen.

Ook leuk is het om wat kleine cadeautjes mee te nemen voor je kindje, zodat er tijdens de trip een leuke bezigheid is om de dingen uit te pakken en dus de een vliegreis of lange autorit ook gemakkelijker gemaakt wordt. Denk aan een klein zaklampje met dia’s waarmee ze op de muur kunnen schijnen of een lekkere snack.

Reiskussentjes

Op reis vinden wij het altijd heel handig om reiskussentjes mee te nemen voor de kinderen, zodat ze tijdens het reizen overal even lekker kunnen liggen en eventueel slapen. Er zijn veel verschillende soorten kussentjes te koop. Wij hebben kussentjes met een zachte schuimvulling, die je heel compact kunt maken, waardoor ze weinig ruimte innemen in je bagage. Je hebt echter ook handige opblaasbare kussentjes, die nog compacter zijn als je echt weinig ruimte hebt.

UV-werende zwemkleding

Ga je naar een zonnige bestemming waar je kunt zwemmen, dan is het is het ontzettend belangrijk om je kindje goed tegen de zon te beschermen. Wij gebruiken daarvoor altijd UV-werende zwemkleding. Hierdoor heb je ook weer minder zonnebrand nodig op reis, wat handig is in je koffer en beter voor het milieu. En het is voor iedereen een stuk makkelijker, want de meeste kinderen vinden het ook niet heel fijn om ingesmeerd te worden. Let er wel op dat je dan de onbedekte delen regelmatig insmeert.

Lekvrije drinkbekers, van roestvrijstaal

Een fijne drinkbeker is altijd handig om mee te nemen als je gaat reizen met kinderen. Voor de kleinste kindjes is een lekvrije beker natuurlijk heel handig, want anders houd je ze niet droog. En daarnaast is een beker van roestvrijstaal een aanrader. Als je in een warm land bent is het namelijk ideaal om het drinken van je kindje koel te kunnen houden. Wij wonen in Spanje en dus hebben onze kinderen altijd zo’n handige beker bij zich, als ze naar school gaan en ook op reis nemen we ze altijd mee.

En last but not least: snacks. Zorg er altijd voor dat je voldoende snacks meeneemt wanneer je gaat reizen met kinderen, zoals knijpfruit, fruitrepen, rozijntjes of ander gedroogd fruit etc etc. Want als je kind honger heeft wordt het reizen voor niemand leuk.


Waar gaat jullie reis naartoe en welke musthaves nemen jullie allemaal mee? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onder dit blog artikel. Ook als je nog meer tips hebt qua musthaves wanneer je gaat reizen met kinderen 😀 .


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

4 Reacties

Mandy 7 mei 2024 - 6:30 am

Wat een handig artikel zeg! De trunki boostapak ga ik echt onthouden. Lijkt mij heel fijn!

Reageren
nicole orriens 7 mei 2024 - 10:12 am

Een draagzak vond ik ook altijd ideaal. Het is fijn voor je kind, en als moeder heb je je handen vrij en kun je makkelijk manoeuvreren.

Reageren
Tessa 8 mei 2024 - 3:00 pm

Wat een handig overzicht is dit. Bij veel zaken zou ik niet stil staan om die mee te nemen

Reageren
Eat Live Travel 9 mei 2024 - 1:21 pm

Wow UV werende zwemkleding kende ik niet, legt dan dan een soort aura om je heen ofzo? Hoe werkt het?

Reageren

Laat een reactie achter