AardeWijs challenge op de Dag van de Aarde

door Claire
AardeWijs challenge van Koos de Koala op basisschool

Morgen is het De Dag van de Aarde; een jaarlijks evenement op 22 april dat in het teken staat van milieubescherming. En om dat te vieren heeft Koos de Koala een onwijs leuke AardeWijs challenge opgezet voor kinderen op de basisschool. In dit blog artikel vertel ik er alles over. En als extra cadeautje deelt Koos de Koala in dit blog artikel zijn favoriete activiteiten om te doen met kids op De Dag van de Aarde. Wat een feest!

Over de AardeWijs challenge.

Wie kent hem niet? Koos de Koala is de groene kids held voor jong en oud! En omdat het zijn missie is om mensen, groot en klein, in contact te brengen met de natuur en te leren hoe ze goed voor onze aarde kunnen zorgen, heeft hij speciaal voor de Dag van de Aarde, het AardeWijs lesprogramma bedacht als cadeau aan de aarde. En morgen gaat hij officieel van start met de Aardewijs challenge. Maar om het succesvol te maken heeft hij hulp nodig van ouders en vrijwilligers om één uur natuurles te geven op een basisschool.

De speciale één uur durende gastles is bedoeld voor kinderen van groep één tot en met vier. Aan de hand van thema’s krijgen kinderen opdrachten met onder andere leuke excursies, video’s, liedjes en quizjes. Door middel van augmented reality komt Koos zelfs echt tot leven in het klaslokaal. En natuurlijk maakt Koos het voor de hele familie, verzorgers en vrijwilligers gemakkelijk en leuk om deze belangrijke natuurles te geven. En er is nog meer leuk nieuws! Want na deze natuurles ontvangt de betreffende school het gehele lesprogramma gratis (normaal gesproken bedraagt deze €75) zodat ze nog meer natuurlessen kunnen geven aan de kinderen.

De Aardewijs challenge loopt tot het einde van het schooljaar.

Bewustwording is de eerste stap naar verandering.

Met het interactieve AardeWijs lesprogramma gaan kinderen op avontuur in de natuur. Koos de Koala en zijn vriendjes geven de aarde een stem en een karakter. Aan de hand van verschillende thema’s krijgen de kinderen opdrachten en worden op een avontuurlijke manier meegenomen in het leerproces. “Kinderen ontdekken hoe ze met iets kleins al iets heel groots kunnen bereiken. En hoe ze hun steentje kunnen bijdragen aan een groene aarde.” Volgens oprichter Liselot Jansen is het leren over de natuur en onze aarde net zo belangrijk als taal en rekenen, vooral nu de urgentie van het tegengaan van klimaatverandering steeds duidelijker wordt. “Bewustwording is de eerste stap naar verandering“, aldus Liselot.

Koos de Koala zijn favoriete activiteiten om te doen met kids op De Dag van de Aarde.

Naast dit geweldige initiatief vroeg ik Koos om speciaal voor op avontuur met kids, zijn favoriete activiteiten om te doen met kids op De Dag van de Aarde te delen. En daar hoefde hij niet lang over na te denken! Dit zijn Koos zijn tips:

  • Straat jutten: want hoe leuk is het om samen je buurt op te ruimen!
  • De hele dag plantaardig te eten.
  • Verpakkingsvrij boodschappen doen: dit kun je extra leuk maken door samen met je kids een verpakkingsvrij-boodschappenspel te spelen.
  • Ga ‘Plastic vissen’ (in een sloot, op het strand of op een sup board).
  • Ga op Tuinsafari en ontdek welke bloemen en insecten er in jouw tuin leven.
  • Ga de natuur in en doe de Koos speurtocht.
  • Gezellig samen knutselen met karton.
  • Maak een bijenhotel of wormenbak.
  • Een bloem boeket knutselen (ook leuk voor Moederdag!).
  • Doe een plastic-dieet-dag! Super leuk en leerzaam, want je zult zien dat het nog best wel lastig is.

Gaan jullie ook mee doen met de AardeWijs challenge? En hoe vieren jullie De Dag van de Aarde? Ik ben super benieuwd! Laat je het weten in een reactie 😀 ?


You may also like

4 Reacties

Tessa 21 april 2023 - 5:18 pm

Wat goed dat er hier op jonge leeftijd al aandacht wordt voor gevraagd. Je kunt er niet jong genoeg mee beginnen

Reageren
Zonnepanelen: alles over het benutten van zonne-energie 22 april 2023 - 5:58 am

[…] het teken staat van milieubescherming. Gisteren deelde ik al een blog artikel over de onwijs leuke AardeWijs challenge van Koos de Koala opgezet voor kinderen op de basisschool maar ook vandaag heb ik een inspirerend artikel voor je […]

Reageren
Kijkje in huis en tuin 22 april 2023 - 10:37 am

Wat een goede manier om kinderen bewust te maken van het milieu en de aarde

Reageren
Hoogsensitief en duurzaam leven - Ingebeleeft.nl 13 juni 2023 - 2:44 pm

[…] Het spreekwoord is niet voor niets een beter milieu begint bij jezelf. Als jij het goede voorbeeld geeft nemen je kinderen het van je over. Zij weten later niet beter. Dat kan op verschillende manieren. Het leren dat tweedehands spullen meer dan normaal zijn. Neem ze met koningsdag mee naar de kleedjesmarkt om daar een boek te kopen. Of gebruik een van de andere punten zoals hier genoemd. Maar je kunt ook op een speelse manier bewustwording creëren. Zo kun je bijvoorbeeld leuke dingen doen met kids op de dag van de aarde. […]

Reageren

Laat een reactie achter