Emigreren naar Portugal met kids: tips & tricks!

door een gastblogger
Strand Algarve Portugal vader dochter moeder zoon

Anja en haar prachtige gezin leven het leven waar veel mensen over dromen; heerlijk in de Portugese zon! Benieuwd hoe het emigreren naar Portugal met kids er voor haar en haar gezin heeft uitgezien? Wat hun tips & tricks zijn? Lees dan snel verder en laat je inspireren 😀 !

Je kunt in Portugal een half jaar verblijven zonder dat je je hoeft in te schrijven

Wij hebben hiervoor gereisd in een camper in onder andere Portugal en Spanje. Nu huren we tijdelijk een huisje.

Je kunt in Portugal een half jaar verblijven zonder dat je je hoeft in te schrijven. Dat zie je hier veel gebeuren; sommigen kopen een huis en wonen hier in de winter en in de zomer wordt het verhuurd.

Ik denk dat een absolute must is om de taal te leren wanneer je gaat emigreren naar Portugal met kids. Het is een draak van een taal, echt heel moeilijk, maar als je niet de eeuwige toerist wilt zijn is het wel handig (en verstandig) om Portugees te spreken.

In de Algarve spreken veel mensen Engels, dat maakt je snel een beetje lui. Maar de lokale bevolking is van zichzelf vrij gesloten, en zeker als je ook niet de moeite neemt om de taal te spreken. Een gemiste kans want ze zijn ontzettend warm en hartelijk!

Er zijn in Portugal veel jonge gezinnen die hier komen voor het vrije leven

Portugal checkt voor ons veel vakjes; schitterende stranden, prachtige natuur, lieve mensen en een bijzondere vibe. Er zijn in Portugal veel jonge gezinnen die hier komen voor het vrije leven. Maar ook veel digital nomads. Daardoor is er voor elk wat wils als je wilt gaan emigreren naar Portugal met kids.

Er zijn hier veel alternatieve scholen te vinden en de wereld aan retreats, yoga, healings, noem het maar op. Als je houdt van persoonlijke ontwikkeling dan zit je hier goed wanneer je gaat emigreren naar Portugal met kids.

Vanwege het klimaat speelt het leven zich natuurlijk voornamelijk buiten af

Portugezen houden ervan om met de familie samen te komen en bijvoorbeeld te barbecueën. In de Algarve zijn er veel vissers(dorpjes) te vinden.

Wat ik bijvoorbeeld wel weer een groot verschil vind met Spanje is dat Portugezen wat behoudender zijn. Wat rustiger. In Portugal heeft niemand haast, behalve de toeristen haha.

Op  een drukke weg kom je zo een scootmobieletje tegen die rustig zonder stress 25km/h rijdt. En niemand maakt zich er druk om. Heerlijk!

Wij hebben de kinderen betrokken in alles

Toen wij vertrokken met de camper was de jongste 1,5 jaar en de oudste 4 jaar. Wij hebben de kinderen betrokken in alles (ook in het emigreren naar Portugal met kids). Dat is ook hoe wij leven, dus dat deden we hierbij ook.

Van de camper aanschaffen tot aan routes bekijken en besluiten waar we verblijven. Onze kinderen zijn nu iets ouder, en zagen het vertrek als één groot avontuur. Het gemis van de opa’s en oma’s is nu wel meer aanwezig omdat ze zich nu meer bewust zijn van de afstand.

Emigreren naar Portugal met kids tips

Onze kinderen houden van het buiten leven, van de natuur. Urenlang scharrelen op het strand, zoeken naar krabben, schelpen, vissen. Ze genieten er enorm van.

Ze leren razendsnel Engels hier. Verder ligt de focus veel op het leren zwemmen; wat ze superleuk vinden! We ontmoeten veel andere gezinnen hier en we vinden het voor de kinderen een hele rijke, leerzame omgeving.

Als je denkt aan emigreren naar Portugal met kids zou ik eerst een tijdje “proef-emigreren”, zeker als je ook niet eerst gereisd hebt

Sommige mensen laten zich van de wijs brengen door mooie tropische plaatjes, maar op vakantie gaan in een land is anders dan er daadwerkelijk wonen. Het is een enorme stap en kost veel energie, omdat je alles opnieuw moet uitvinden.

Het voordeel aan Portugal is wel dat er veel niet-Portugezen wonen, dus je ontmoet razend snel mensen die het ook gedaan hebben, waarvan je veel kunt leren.

Of Portugal onze eindbestemming is?

Ik durf het niet te zeggen. Want ondanks dat we het hier fantastisch hebben, vinden we het nog steeds lastig om familie te missen. Wie weet als de kinderen ouder zijn dat ze studieplannen krijgen, of zelf dichter bij onze familie willen wonen.

Wij zijn heel flexibel geworden door het reizen; we doen wat op dat moment goed voelt. Ook vind ik de situatie in de wereld onzeker, dat speelt voor ons ook mee. Ik bekijk het voor nu op een termijn van ongeveer 2 jaar, daarna zien we weer verder!

Meer lezen over emigreren naar Portugal met kids? Dit zijn een aantal boekentips:


Is emigreren naar Portugal met kids ook iets voor jou en jullie gezin? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie. Ook als je vragen hebt aan Anja of over Life Is a Choice.

You may also like

6 Reacties

Eliane 26 april 2023 - 6:26 am

Iets wat bij mij altijd bij dromen blijft. Zo knap hoe jullie dit hebben aangepakt!

Reageren
Amina 30 april 2023 - 6:56 pm

Jaaa, ik heb een aflevering gezien van ‘Ik vertrek’ met een jong gezin. Zij begonnen een yoga retreat en camping op een groot stuk land als ik het me goed herinner. Het viel me toen ook op dat mensen daar elkaar zo goed hielpen tijdens Corona tijd. De school van de kindjes had aan het jonge gezin gevraagd of de lessen door konden gaan op het resort. Zo konden de kindjes toch nog les krijgen en elkaar zien ❤️ Het zou als ik jong was zeker iets voor mij zijn. Want ik mis hier in de Randstad ruimte en dat je lekker ver kan kijken…

Reageren
Nicole 26 april 2023 - 1:29 pm

Gezien de beperking van ons zoontje zit emigreren er niet in. Wel zou ik eens een lange reis door Portugal en Spanje willen maken met een camper.

Reageren
Linda schrijft 't op 27 april 2023 - 7:45 am

Wat een goede tips voor als je met kinderen naar Portugal wilt emigreren.

Reageren
EvenDelen.be 27 april 2023 - 3:11 pm

Wat super interessant om te lezen. Een meisje die ik tijdens mijn studentenperiode kende, ging als uitwisselstudente een jaar naar Portugal. Ik ben er toen ook op bezoek geweest. Portugal is ontzettend mooi!

Reageren
Marilyn 30 mei 2024 - 11:58 am

Hoi, sinds een tijdje speelt het in mijn hoofd om even de ratrace in België achter te laten en met het gezin van 5 te vertrekken om avontuur.
De kinderen zijn 16, 8 en 6 jaar oud.
Wat dus niet zo een evidente beslissing is. Ik ben me volop aan het informeren, heb je nog tips voor ons?
We zouden een periode van 6 a 8 maand doen, dat lijkt ons doenbaar om nadien het leven hier weer op te pikken. Als we dat doen….
Maar wat met school? Gaan ze veel missen? Kan dat zomaar een pauze nemen?
😉
Qua inkomen is er geen probleem. Ons huis zouden we op airbnb verhuren of viavia. ( ons huis is na 7 jaar eindelijk gerenoveerd dus maakt zo een pauze nemen ook moeilijker nu dat het net af is)
Maar we zijn zo moe, geen energie, voelen zo een negatieve vibe en ook al wonen we op een ongeloofelijke plek hier. We willen de kinderen graag avontuur kunnen bieden, de wereld laten zien, laten zien dat er ook positive vibes, warme mensen, het buiten leven missen we zo. Dat je ook kan leven zonder die ratrace (die we zelf in de hand hebben uiteraard, deels toch).

Grtn, Marilyn en gezin

Reageren

Laat een reactie achter