Boulderen met kinderen: samen avontuurlijk bewegen (incl. 6 tips)!

door Angela van de Rijt
boulderen met kinderen

Boulderen met kinderen is leuk, gezond en een goed alternatief voor traditionele sporten. Benieuwd waarom gastblogger Angela regelmatig gaat boulderen met haar dochter, en hoe jij ook aan de slag kunt gaan? Ze deelt het met ons in dit blog artikel! 😀

Op zoek naar een avontuurlijke moeder/dochter activiteit

Op een vrijdag middag bevinden we ons in een grote hal op een industrieterrein in Leiden. “Zes jaar, dan ben je er vroeg bij.”, glimlacht de vrouw achter de balie naar Emma terwijl ze de entree aanslaat. Emma kijkt naar haar schoenen en frunnikt wat aan de sluiting van haar jas. Een paar minuten later lopen we tussen de matten door, de wanden vol grepen als megantische Haribo snoepjes. Alsof we in het konijnenhol van Alice gekukeld zijn.

Vol verbazing kijk ik naar de andere klimmers in de hal, sommige lijken een uitzondering op de wet van de zwaartekracht te hebben. Als gekko’s kleven ze aan de wand. De beginnersroutes zijn roze, is ons verteld. Emma huppelt ervan, zoals dat gaat met alles wat roze is of fonkelt. Ze rent op een route af met roze grepen en begint omhoog te klimmen. Als ze het wel hoog genoeg vindt kijkt ze naar beneden, met een grote glimlach op haar gezicht.

Ik speel met mijn evenwicht terwijl ik de routes opklim en waag mij al snel aan de groene grepen, die net een tandje lastiger zijn. Emma en ik juichen elkaar toe terwijl we beetje bij beetje onze durf en kunnen verleggen.

Wat is boulderen?

Het woord “boulder” betekent rotsblok in het Engels. Het is een tak van de klimsport waar de routes maximaal 4.5m hoog zijn, alsof je een groot rotsblok opklimt dus. Omdat het minder hoog is dan traditioneel wandklimmen, wordt er geklommen zonder zekering, maar wel met dikke val matten. De routes hebben een gradatie die aangegeven wordt in nummers en kleuren grepen. Hoe hoger het nummer des te lastiger de route, niet enkel in kracht en techniek, maar het zijn heuse puzzels die de nodige denkkracht vereisen.

Boulderen met kinderen een goed idee?

Zes redenen waarom wij regelmatig in een boulderhal te vinden zijn en waarom boulderen met kinderen een goed idee is:

1.      Het is een sport met enkel winnaars

Boulderen is geen competitieve sport. In traditionele sporten, als voetbal en tennis, leren kinderen dat er een winnaar en een verliezer is. Er is dus niet genoeg voor iedereen. Door een sport te doen waar iedereen elkaar aanmoedigt leren kinderen dat je kan winnen zonder dat een ander hoeft te verliezen. Dus geen wij OF zij. Kinderen worden zo beter in samenwerken ook (of juist vooral) met mensen die heel anders zijn en niet in het logische groepje, team of clubje van het kind zit.

2.      Iedereen is welkom en oefent op het eigen niveau

“Je zult vandaag maar naast het hockeyveld staan”, zeg ik al sippend van mijn gemberthee. Mijn dochter en ik zitten uit te puffen van het boulderen op zo’n fijne bank waarin je lijkt te verdwijnen. Het is zondagochtend en de regen klettert tegen de ramen van de boulderhal. Mijn man geniet van een cappuccino en leest de krant terwijl mijn zoontje van 3 een puzzel maakt.

Bij boulderen vindt iedereen zijn eigen uitdaging. Zo is boulderen met kinderen leuk voor iedereen en goed voor de band met je kind. Bij andere sporten past de groep zich vaak noodgedwongen aan aan de kinderen (wandelen en fietsen bijvoorbeeld) met de nodige irritatie tot gevolg, of worden leeftijden en niveaus gescheiden. Daarnaast hebben de meeste boulderhallen een gezellige bar voor na het klimmen of voor niet-klimmers die wel gezellig mee willen.

3.      Het is supergezond

Als je gaat boulderen met kinderen is dat fantastisch voor jullie gezondheid. Je traint al je spieren in je lichaam, van je vingerkootjes tot je “core”. Het is mega goed voor de balans en het vergroot de flexibiliteit.

4.      Oefenen van het creatief denkvermogen

Kinderen zijn van nature goed in creatief denken, helaas is onze samenleving zo opgezet dat we dit snel afleren. Dat begint eigenlijk op de basisschool, waar kinderen worden beloond voor het precies volgen van voorgekauwde stappen. Het zelf bedenken wat de beste weg is wordt ontmoedigd, want stel je voor dat een kind zichzelf een suboptimale methode aanwent. Traditionele sporten met strikte regels voeden ook deze stappenplan-mentaliteit. Boulderen daarentegen heeft geen regels, zeer weinig uitleg. Het is aan de klimmer om te bedenken hoe boven te komen, super goed voor het creatieve denkvermogen dus!

5.      Groeien van zelfvertrouwen

Een kind klimt op eigen kracht en inzicht naar boven, en iedere keer dat dat lukt is een kleine overwinning. Het vertrouwen van jou als ouder als je gaat boulderen met kinderen helpt hierbij. Het kind mag zelf ontdekken wat het kan, en risico’s nemen om zijn doel te bereiken.

6.      Lage drempel

Soms zijn we zo bezig met al die ballen in de lucht dat zelfs leuke dingen heel veel moeite kosten. Daarom is boulderen met kinderen zo’n fijne keus. Het is namelijk super laagdrempelig. Je kunt gewoon een hal binnenlopen en in een paar minuten hang je aan een wand.

Aan de slag!

Zou je ook weleens willen gaan boulderen met de kinderen? Beginnen is echt super makkelijk! Zo kunnen kinderen bij de meeste boulderhallen onder toezicht klimmen vanaf 6 jaar (controleer dit even voordat je gaat want er zijn hallen waar de leeftijdsgrens op 8 jaar ligt). Ook is er eigenlijk altijd wel een boulderhal in de buurt, op deze website van de NKBV vind je alle boulderhallen in Nederland.

Trek daarnaast makkelijke kleding aan, klimschoenen kun je huren in de hal maar voor de kinderen zijn gymschoenen ook prima. Verder heb je niets nodig.

Bij aankomst krijg je een korte introductie met regels die het klimmen veilig houden, en daarna kun je aan de slag. Veel plezier!


Is boulderen met kinderen ook iets voor jou? En heb je nog meer tips? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust hieronder in een reactie. Ook als je vragen hebt aan Angela.

You may also like

2 Reacties

Eat Live Travel 10 januari 2024 - 9:49 am

Dit ga ik een keer met mijn neefjes doen, volgens mij vinden ze het geweldig. Spiderman in real life ;-).

Reageren
Tessa 15 januari 2024 - 6:06 pm

Dit heb ik ooit een keer gedaan. Ik vond het best pittig nog

Reageren

Laat een reactie achter