De Spelerij en Uitvinderij in Dieren (review)

door Marieke
Spelerij en Uitvinderij in Dieren

Marieke bracht samen met haar gezin namens op avontuur met kids een bezoek aan de Spelerij en Uitvinderij in Dieren. Een bijzondere plek waar opgaan in je eigen verbeelding en vindingrijkheid centraal staat. Benieuwd of het een aanrader is? Dat deelt Marieke met ons in dit blog artikel!

Heel vroeger ben ik zelf op schoolreisje geweest bij de Spelerij en Uitvinderij in Dieren

Met deze (inmiddels vage) herinnering in mijn achterhoofd leek het mij ontzettend leuk om nog eens naar de Spelerij en Uitvinderij in Dieren toe te gaan met onze kinderen.

Toen we aankwamen op de parkeerplaats was deze bijna leeg. Niet zo heel vreemd, want het goot helaas van de regen. Gelukkig kwamen we al snel aan bij ‘de Uitvinderij’, waar het lekker warm en droog was.

De Uitvinderij: een plek voor kleine makers

De Spelerij en Uitvinderij doet zijn naam eer aan. We zagen al direct dat de Spelerij en Uitvinderij niet zomaar een speeltuin is, maar een plek waar kinderen vooral ook hun creatieve en technische kant kunnen verkennen. Toen we binnenkwamen kregen we eerst een uitleg over wat er allemaal te doen/maken was. Eén van de medewerkers liep alle apparaten met ons langs en toen kon het creëren beginnen. Alle materialen lagen voor de kinderen klaar op een tafel en ze mochten hiervan zelf pakken wat ze nodig hadden voor hun projecten. Er was zoveel keuze uit materialen en activiteiten, dat het zelfs lastig was om te kiezen waar we moesten beginnen!

Activiteiten

Er zijn veel verschillende activiteiten te doen bij de Spelerij en Uitvinderij in Dieren. Zo kun je een verfspetterschilderij maken door heel hard aan een ton te draaien. Het is mogelijk om hiervan kroontjes, maskers en doosjes te maken door het schilderij door een mal te rollen. Daarnaast kun je een eigen piratenschip maken van piepschuim, door het te zagen met een speciale zaag. Je kunt daar ter plekke testen of je piratenschip kan drijven. Ook leuk om te leren figuurzagen! De kinderen mochten zelf iets ontwerpen op kleine plankjes of gebruik maken van heel veel verschillende voorbeelden en deze omtrekken.

Op de tafel ligt verder nog plexiglas en plastic strookjes. Hiervan hebben wij een sleutelhanger gemaakt met de naam erop van de kinderen. Het plexiglas mochten ze zelf boren en buigen door het eerst te verhitten op een warme lamp.

Als laatste activiteit hebben we samen nog robots ontworpen van kosteloos materiaal.

Leren door spelen

Onze kinderen waren nog iets te jong om alle activiteiten bij de Spelerij en Uitvinderij in Dieren al helemaal alleen te doen. Doordat we er met z’n vieren heen gingen, konden we allebei een kind begeleiden. Met de apparaten was dit ook zeker nodig. Toch hebben de kinderen wel echt alle apparaten kunnen uitproberen. Het was leuk om te zien hoe ze genoten van de verschillende activiteiten en iets nieuws leerden. De eerste keer keken ze vaak hoe wij iets deden en de keren erna deden ze steeds meer zelf. Ze hebben alle activiteiten meerdere keren gedaan. Wanneer ze de smaak te pakken hadden was het lastig om ze mee te krijgen naar de volgende activiteit.

Hoewel mijn kinderen nog niet oud genoeg waren voor metaalbewerking, vonden ze het interessant om andere kinderen te zien werken met deze gereedschappen en materialen.

Broodbakken als creatieve lunch

Een hele leuk verrassing voor de kinderen was het broodbakken als lunch. We mochten een grote emmer ophalen vol met stokken met brooddeeg. Deze mochten ze boven een soort elektrische BBQ bakken en daarna beleggen met verschillende soorten hagelslag of jam. Van tevoren kon ik niet geloven dat we al het brood op zouden eten, maar aan het eind was toch echt de hele emmer leeg 😉.  Dit was niet alleen een leuke activiteit, maar ook een heerlijke en creatieve manier om samen te lunchen. Heel fijn dat de broodbakplek overdekt was, want het bleef helaas gieten van de regen.

Mocht je de Spelerij en Uitvinderij in Dieren ook gaan bezoeken, dan kun je het broodbakken er als aparte activiteit bij reserveren voor €6,- per kind.

De Spelerij

Van verhalen van mensen om mij heen hoorde ik dat je ook heel leuk buiten kunt spelen bij de Spelerij. We zagen allemaal originele speeltoestellen waarbij kinderen moesten samenwerken om deze in beweging te krijgen. Dit hebben wij helaas niet kunnen proberen vanwege het slechte weer. Ondanks dat vonden onze beide kinderen dit uitje heel erg leuk. Ze vinden het absoluut geen straf om nog eens terug te gaan wanneer het weer wat beter is, en we ook kunnen ontdekken wat er buiten allemaal te doen is.

Een leuke en educatieve ervaring

Ons bezoek aan de Spelerij en Uitvinderij in Dieren was een leuke en leerzame ervaring. Het was geweldig om mijn kinderen te zien genieten en creatief aan de slag te zien gaan. We hebben ons de hele dag kunnen vermaken in de Uitvinderij en aan het eind van de dag kregen we de kinderen met moeite weer mee naar huis toe. We vertrokken met leuke herinneringen en een doos vol kunstwerken. Hier komen we zeker nog eens terug!


Heb jij ook weleens een bezoek gebracht aan de Spelerij en Uitvinderij in Dieren? Deel je ervaring dan gerust in een reactie onder dit blog artikel 😀 ! Ook als je vragen hebt aan Marieke, stel ze dan gerust.

You may also like

2 Reacties

Linda schrijft 't op 15 december 2023 - 8:01 pm

Wat een leuk uitje om zo lekker creatief bezig te zijn

Reageren
Tessa 21 december 2023 - 7:05 pm

Dit ziet er uit als een super leuk, cratief en inspirerend uitje voor kinderen

Reageren

Laat een reactie achter