Een sabbatical met kinderen? Wij gingen 6 maanden op reis met de camper!

door Karlijn Gabriels
Een sabbatical met kinderen? 6 maanden op reis met een camper.

Heb jij wel eens nagedacht over een sabbatical met kinderen? Karlijn en haar gezin hadden al jarenlang de droom om te gaan reizen of een tijd in het buitenland te gaan wonen. Ze bleven het lange tijd voor zich uitschuiven. Tot ze het zat waren en de knoop doorhakten, vanuit vertrouwen dat het wel goed zou komen. En zo vertrokken ze in hun mintgroene oldtimer camper en met vier kinderen van (toen) 2, 5, 8 en 10 jaar oud voor een reis van zes maanden door het Zuiden van Europa. Dat bleek nog eens een onvoorstelbaar waardevolle ervaring te zijn! Benieuwd hoe het afgelopen is en naar hun tips?

We bepaalden onze route op basis van het seizoen en het weer

Voor onze sabbatical met kinderen vertrokken we in februari en hadden de tijd tot het einde van de zomervakantie. We reden via het nog winterse Frankrijk door naar het prachtig groene Portugal, daarna door Spanje met zijn wisselende landschappen en inspirerende projecten. We zagen vrienden, familie en cultuur in Italië. Genoten van het avontuur en wildkamperen in Albanië.

In Montenegro trokken we via prachtige routes van nationaal park naar nationaal park. Daarna doken we in de indrukwekkende geschiedenis én gastvrijheid van Bosnië & Hercegovina. In Kroatië beleefden we een bijzondere en magische week met vrienden. Langzaam reden we terug naar huis door Slovenië, Oostenrijk en Duitsland.

We bepaalden onze route op basis van het seizoen en de weersvoorspellingen, maar zoals verwacht ging alles anders. De eerste helft van de reis hadden we onvoorstelbaar veel regen en koude dagen, de tweede helft was één grote hittegolf waarvoor we verkoeling probeerden te vinden in de bergen of aan het water. We hadden erop gerekend dat de reis niet vlekkeloos zou gaan, maar de realiteit bleek nog uitdagender dan gedacht.

Reizen met kinderen is intensief, het weer hielp niet mee en we kregen ook ontelbare keren pech met de camper, veel meer nog dan we ons van te voren op hadden ingesteld. En toch, zijn juist dat de avonturen die we nu nog steeds vertellen en ons heel veel brachten. We genoten van prachtige plekken, andere culturen en tijd samen als gezin. Bovenal ontmoeten we zoveel lieve mensen en ontstonden er meerdere hele bijzondere vriendschappen.

Het ideale moment voor een sabbatical met kinderen? Dat bestaat dus niet

We wachten vaak tot onze situatie zo is dat alles gunstig is en precies samenkomt. De realiteit is dat je dan kansen mist, want dat ideale moment bestaat niet, die creëer je zelf. Jarenlang riepen we dat we graag een reis wilden maken en op sabbatical met kinderen wilde gaan. Steeds was er een reden om het uit te stellen. Het is namelijk helemaal niet moeilijk om iets níet te doen.

Ik weet zeker dat iedereen een droom of een wens heeft, iets wat ze eigenlijk graag eens zouden willen doen of uitproberen. En ik weet ook zeker dat je zonder moeite 10 redenen kan opnoemen om het niet te doen. Maar wat nou als je het wél zou doen? Wat zou dat je opleveren?

Het gevoel dat bij ons overheerste, is dat we er later geen spijt van wilden hebben dat we het nooit zijn gaan doen. En dat gevoel werd steeds sterker. We bleven alleen wat hangen in de praktische kant van een sabbatical met kinderen en lieten ons tegenhouden door alle beren op de weg.

Tot we de knoop doorhakten, niet langer wachtten en vertrokken met wat er was: Een hele oude camper, vier jonge kinderen en een chronische ziekte. Het gaat er niet om dat je alles perfect voor elkaar hebt als je vertrekt. Het gaat om hoe je omgaat met dat wat er op je pad komt. Welke draai je weet te geven aan de tegenslagen. We hadden bij andere gezinnen gezien dat het kon. We vertrokken met een diep vertrouwen dat de dingen uiteindelijk goed zouden komen, ook als dat ‘goed’ er anders uit zou zien dan we van te voren hadden bedacht.

Tegenslag of cadeau?

Precies de tegenslagen en uitdagingen zijn wat nu terugkijkend onze reis en sabbatical met kinderen zo de moeite waard maakte. Want juiste alle uitdagingen en avonturen die op ons pad kwamen hebben ons veel gebracht. We ontmoeten mensen die we anders nooit hadden ontmoet. Er ontstonden diepe vriendschappen.

We kregen vaak hulp uit onverwachte hoek. We kwamen op plekken waar we nooit gedacht hadden te komen. We leerden vertragen, vertrouwen hebben, overgave aan hoe de dingen lopen. Er waren hoge hoogtepunten en diepe dieptepunten tijdens onze reis en sabbatical met kinderen. Op zo’n reis beleef je alles intens. We zouden veel gemist hebben door niet op reis te gaan, en we zouden nog meer gemist hebben als het een vlekkeloze reis was geweest.

De praktische kant van een sabbatical met kinderen

Aan een lange sabbatical met kinderen en op reis gaan, zit natuurlijk ook een praktische kant. Niet de leukste kant van de reis, dat geven we meteen toe. Maar toch erg nodig om goed voorbereid weg te gaan. Voordat we konden vertrekken was er véél te regelen en waren er veel beslissingen te nemen.

  • Houden we ons huis aan of niet? Verhuren we hem dan?
  • Wat doen we met school?
  • Wat nemen we mee?
  • Moet de camper nog wat extra uitrusting hebben voor zo’n lange reis?
  • Welke musthave essentials voor de camper nemen we mee?
  • Wat hebben we nodig, welke kant gaan we op?

De to do lijst voor onze sabbatical met kinderen was eindeloos. Maar uiteindelijk was het ook niet meer dan dat: geregel. En door gewoon stap voor stap jezelf erdoor heen te werken krijg je vanzelf alles in orde voor vertrek. Iedere situatie is anders en voor iedereen die lange tijd op reis gaat zijn er weer andere mogelijkheden en er zijn veel opties.

Hoe wij het hebben gedaan

Het hangt af van het soort reis dat je gaat maken, het werk dat je hebt, de leeftijden van je kinderen… Belangrijk dus om je van te voren goed te verdiepen in de opties voor je eigen situatie. We delen hier onder hoe wij een aantal van de grote punten regelden:

Werk

In gesprek gaan met onze werkgevers was een belangrijk moment. Uiteindelijk nam ik voor onze sabbatical met kinderen ouderschapsverlof op en heeft mijn man afgesproken voor de helft van zijn uren verlof op te nemen en de andere helft op afstand te werken. Dat we net een epidemie gehad hadden en thuiswerken nog heel gewoon was hielp hierbij.

School

In Nederland geldt een schoolplicht en dat betekent zwart wit gezegd dat je óf een boete krijgt van de leerplichtambtenaar als je op sabbatical met kinderen gaat, óf je moet uitschrijven alsof je emigreert. Heel soms zijn er andere regelingen mogelijk, maar de meeste gezinnen die gaan reizen kiezen uit de twee bovenstaande opties. Wij hebben ons uitgeschreven. Wel zijn we in gesprek gegaan met school, kregen we pakketten schoolwerk mee en hadden we onszelf uitgebreid verdiept in aanvullend materiaal.

Verzekeringen en dergelijke

Afhankelijk van je sabbatical met kinderen en hoe lang je op reis gaat en of je wel of niet uitgeschreven bent, valt hier van alles voor te regelen. Niet altijd makkelijk voor elkaar te krijgen, maar hiervoor geldt dat de aanhouder wint. Omdat wij korter dan 8 maanden op sabbatical met kinderen gingen konden we de meeste verzekeringen zonder problemen door laten lopen.

Huis

Wij kozen ervoor om ons huis aan te houden en ondertussen tijdens onze sabbatical met kinderen te verhuren. Dat dekte meteen onze vaste lasten. Het betekende wel extra veel voorbereidingswerk, want het hele huis moest geschikt zijn voor verhuur en we moesten huurders vinden en daar afspraken mee maken.

Camper

We hebben voor vertrek een aantal grote onderhoudsklussen gedaan en de camper op een aantal manieren nog aangepast en met extra dingen uitgerust, zoals bijvoorbeeld extra opbergmogelijkheden, een zonnepaneel, waterfilter en een LPG aansluiting. Ook hebben we er meer een ‘huisje’ van gemaakt wat onze sabbatical met kinderen extra fijn heeft gemaakt.

De hoogtepunten van onze sabbatical met kinderen

Wat nou echt de hoogtepunten van onze sabbatical met kinderen waren? Dat is heel moeilijk samen te vatten, maar ik zal er een aantal noemen.

  • We probeerden tijdens onze sabbatical met kinderen zoveel mogelijk particuliere plekken te zoeken om te verblijven. Zo maakten we contact met de plaatselijke bevolking en kregen we een inkijkje in hoe verschillend mensen leven. Ook sliepen we bij een aantal hele toffe en inspirerende projecten die ons erg aan het denken zetten over onze eigen levens en wat we echt belangrijk vinden.
  • We maakten een aantal hele toffe wandelingen waar we allemaal echt van genoten. Onze favorieten zijn de los cohorros in Spanje, een kloofwandeling met hangbruggen, en de SentierElsa trail in Italië, een uitdagende wandeling naar een waterval.
  • De ontelbare prachtige zonsondergangen die we zagen. In de bergen, aan zee. We zijn zonsondergangen enorm gaan waarderen onderweg, hoe het licht vlak daarvoor op het landschap valt… Echt prachtig!
  • De dieren die we in het echt tegenkwamen die je in Nederland gewoon niet ziet. Slangen, schorpioenen, vliegende herten, tientallen vlindersoorten. De Flora en Fauna is zó rijk in de landen waar we doorheen reisden.
  • Wist je dat er echt heel erg veel leuke musea zijn in andere landen? Van heel klein in een dorpje tot heel uitgebreid. Met de meest uiteenlopende onderwerpen. In de loop van de reis maakten we er echt een sport van om leuke musea te bezoeken langs onze route. We leerden zo niet alleen iets over allerlei onderwerpen maar ook over de landen waar we doorheen reisden.
  • We genoten het allermeest van de Balkan. Daar hadden we nog veel langer willen blijven, maar doordat we in het laatste staartje van onze reis zaten was die tijd er niet. De gastvrijheid, de prachtige en ruige natuur, het ongerepte, de cultuur die zo anders is dan thuis, het gebrek aan toerisme. Hier reizen is veel avontuurlijker dan in bijvoorbeeld Portugal of Italië en dat past ons ontzettend goed. Albanië, Montenegro en Bosnië hebben echt ons hart gestolen.
  • En het absolute hoogtepunt van onze hele reis: De mensen. Alle lieve en mooie mensen die we ontmoet hebben. Zowel plaatselijke bevolking als andere reizigers. Zo’n reis maken en avonturen beleven is echt zoveel waardevoller als je het met anderen kan delen. We zijn steeds actiever echt het contact gaan opzoeken met de mensen die we tegenkwamen en hebben zoveel mooie verhalen gehoord, een inkijkje gehad in ieders verhaal en unieke leven. Een paar keer trokken we op met andere reizende gezinnen, waaronder 3 weken lang met een Duits gezin door Albanië. We hebben zoveel mooie herinneringen gemaakt met elkaar. We hebben met veel mensen nog steeds contact en echt vrienden voor het leven gemaakt. Absoluut met stip op nummer één staan voor ons de mensen die we tegenkwamen. Zij maakten onze reis pas echt kleurrijk en waardevol.

Hoe is dat voor de kinderen, zo’n reis maken?

Voor een deel is reizen met kinderen niet zo anders als thuis zijn; Ze hebben nog steeds regelmatig ruzie, of hun dag niet, of zijn iets kwijt. Maar voor hen was de reis één groot avontuur. Ze hebben onvoorstelbaar genoten van iedere keer weer een nieuwe plek ontdekken. Van het vele buiten zijn. Van alle nieuwe dingen die ze konden bekijken en ervaren.

Als we het nu over de reis en onze sabbatical met kinderen hebben zie je ze meteen oplichten en gaan ze stralen. Vol enthousiasme halen ze herinneringen op. Interessant is dat ze eigenlijk alleen de mooie momenten lijken te herinneren. Kinderen leven zo erg in het moment en nemen wat er gebeurd gewoon zoals het komt. De keren dat we pech hadden of andere tegenslag bekijken ze dan ook heel nuchter. Ze zijn allemaal enorm gegroeid onderweg, als personen.

Ze hebben een veel bredere kijk op de wereld en de mensen om hen heen ontwikkeld dan ze hadden. Ze denken gemakkelijker out of the box omdat ze weten dat er zoveel mogelijkheden zijn en omdat ze hebben ervaren dat er voor alle problemen een oplossing was. Ze hebben onvoorstelbaar veel geleerd van zoveel dingen in het echt zien: historische plekken, landen en culturen, watervallen, grotten, woestijnen, dieren en nog veel meer. Als we vragen hoe ze het vonden en of ze weer op reis willen zijn ze unaniem hierin: ‘wanneer gaan we?’ is de vraag die dan meteen volgt.

Onze kinderen zouden allemaal zonder twijfel aan anderen aanraden om op reis te gaan. Zelfs de jongste, die geen actieve herinneringen heeft maar wel de camper en het onderweg zijn als een tweede huis en tweede natuur ziet. Dat we met onze camper reisden hielp hier wel bij. We hadden altijd ons huis bij ons, een vertrouwde plek, een bekend bed. Maar dan met een wereld vol avonturen als tuin.

Of we een reis en sabbatical met kinderen als dit kunnen aanraden?

Absoluut! Ondanks het feit dat we echt geen vlekkeloze reis hadden en de nodige uitdagingen tegenkwamen, hebben we zo veel mooie herinneringen gemaakt en zijn we als gezin hechter naar elkaar toe gegroeid. Ook maken we nu veel bewuster keuzes in ons dagelijkse leven – we weten beter wat we echt belangrijk vinden. Als we het allemaal nog eens over zouden mogen doen, de hoogtepunten maar ook de dieptepunten, zouden we geen moment aarzelen en meteen weer vertrekken.

I’m not saying it’s easy, but I am saying it’s worth it.

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe het is om zo’n reis te maken als gezin en wil je er graag meer over lezen? Karlijn schreef er ook een boek over; Een bus vol avonturen. Een enorme aanrader!


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

7 Reacties

Linda schrijft 't op 12 juli 2024 - 5:14 pm

Wat een uitdaging met 4 kinderen in een camper op reis.
Wat hebben jullie veel.
meegemaakt, het lijkt me een prachtige ervaring

Reageren
Tine 12 juli 2024 - 6:03 pm

Wat een avontuur moet dat zijn, lijkt me een onvergetelijke ervaring!

Reageren
Sandra 13 juli 2024 - 9:35 am

Het lijkt me niet simpel om dit met kinderen te doen, maar het lijkt me ook voor hen een heel avontuur waar ze ontzettend veel van opgestoken hebben

Reageren
Amelie van Writings by Amelie 17 juli 2024 - 11:18 am

Lijkt me een moedige keuze dat jullie maakten! Maar uiteindelijk gaat het over dingen waar je anders spijt van zou krijgen!

Reageren
Frederique 17 juli 2024 - 4:22 pm

Wij hebben het ook gedaan, lang geleden hoor – in 2009, en ik kan me helemaal vinden in de zin: I’m not saying it’s easy, but I am saying it’s worth it. Het is een ervaring/herinnering die niemand jullie ooit weer afneemt.

Reageren
Elsa 18 juli 2024 - 5:50 pm

Wat een mooi artikel om te lezen. Ik vind het echt knap om zo’n stap te durven nemen. Chapeau!

Reageren
Melanie Hoogvliet 9 augustus 2024 - 1:22 pm

Wat geweldig om zo’n reis met je kinderen te kunnen maken. Dat zijn herinneringen die ze nooit meer vergeten.

Reageren

Laat een reactie achter