Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand feel-good-familiemusical (review)

door een gastblogger
Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand feel-good-familiemusical

Twee weken geleden was Tamara met haar gezin namens op avontuur met kids te gast bij de feel-good-familiemusical Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand in Theater De Lievekamp in Oss. Benieuwd hoe zij de voorstelling ervaren hebben en of het een aanrader is? Dat delen ze met ons in dit blog artikel 😀 !

Over de feel-good-familiemusical: Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand

Pietje Bell heeft een hart van goud en zet met haar vrolijke avonturen de hele stad op stelten. Voor meester Geelman en tante Cato is haar gedrag een doorn in het oog. Als op een dag een rijke zakenman besluit om een arme wijk te slopen, zodat hij er een groot hotel kan bouwen, komt Pietje in opstand. Waar moet haar vriendje Sproet dan gaan wonen?

Samen met Peentje, Engel en Blikkie richt ze de bende van de Zwarte Hand op. Ze organiseren een grote circusvoorstelling om geld in te zamelen, maar doen dan een bijzondere ontdekking. Als de rijke zakenman lucht krijgt van hun plannen zet hij alles op alles om hen de mond te snoeren. Maar de bende van de Zwarte Hand laat zich niet zomaar wegjagen! Lukt het Pietje en de Bende van de Zwarte Hand om hun vriend Sproet te redden?

Een leuke musical voor kinderen vanaf zes jaar

Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand is een musical vol vriendschap, avontuur, nostalgie en leuke liedjes! En ook voor mij persoonlijk is het echt een beetje jeugdsentiment want wie kent de bende van Pietje Bell niet van vroeger? De filmreeks komt ook uit 2002 van Maria Peters. Pietje is in deze musical een meisje en ze is herkenbaar door haar rode pet. Ze is de dochter van een schoenmaker en gaat naar school bij meester Geelman, die wel een oogje heeft op de zus van Pietje Bell. Een echte leuke musical voor kinderen vanaf zes jaar.

Duidelijke regels

De regels van meester Josef Geelman worden al duidelijk bij binnenkomst. De duidelijke regels dat je niet mag eten en drinken, je telefoon uit mag zetten, rustig moet gaan zitten en anders krijg je problemen met de meester. Pietje Bell heeft daar lak aan en verandert de essentiële woorden op het schoolbord. Pietje Bell wordt in deze musical gespeeld door Vera de Heus.

En is de musical Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand een aanrader?

In het begin van de musical Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand is het niet meteen duidelijk waar het verhaal over gaat. De tante van Pietje Bell komt aan op het station en wordt bevriend met Sproet, gespeeld door Teun Meester. Ze willen een groot hotel gaan bouwen, de zogenaamde Tromptoren en dat betekent dat het huis van Sproet wordt omgegooid. Sproet vindt dit verschrikkelijk. Pietje Bell weet daar wel raad mee en samen met Sproet, richt ze een bende de Zwarte Hand op. Peentje, Engel en Blikkie doen ook gezellig mee. Ze willen het plan van groot magnaat Tromp boycotten en doen er alles aan om dit dwars te liggen.

Tijdens de voorstelling van Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand zijn mooie liedjes te horen als bijvoorbeeld Zwarte hand in hand. De kinderen vervullen een belangrijke rol in deze musical en zijn dan ook de reden dat de kinderen van het begin tot het einde zijn geboeid en goed kunnen blijven kijken naar deze familiemusical, die ongeveer 75 minuten duurt zonder pauze.

Op een gegeven moment ontdekt Pietje Bell dat er op de grond van het nieuw te bouwen hotel ouderwetse munten in de grond liggen, die heel veel waard zijn. Als meester Geelman hier achter komt, wil hij op goede voet komen met de ontwikkelaar van het hotel op deze nieuwe grond. Pietje Bell moet vertellen waar de munten liggen en wordt daardoor opgesloten samen met Sproet.

Over de cast

De rollen van de kinderen worden goed gespeeld en vooral Pietje Bell is erg enthousiast en schitterend om naar te kijken. Daarnaast is de grappige meester Geelman (gespeeld door Martijn Vogel) ook humoristisch. De regie is in handen van Bruun en Lotte Kuijt. Ook de woordgrappen en verschillende aspecten van de hedendaagse tijd zijn in deze familievoorstelling ingebouwd. Zo heeft een kindje last van ADHD en dat is ook van deze tijd.

Zoë Black, die de rol van Peentje speelt, is een echt natuurtalent en zet Peentje op een leuke manier neer. Er zitten veel verborgen grappen in deze musical, die de kinderen niet meteen zullen snappen, maar de volwassenen des te meer. Ook termen zoals “vet” en “cool” komen terug in deze musical. Een musical vanuit de negentiende eeuw met een moderne twist dus!

Eindconclusie

De kinderen hebben genoten en konden het goed volgen. Soms zitten er voor kleine kinderen nog spannende elementen in zoals de tante met de papegaai. Het decor is mooi en afwisselend, de scène waarin Pietje Bell in het circus geld ophaalt, spreekt de kinderen zeker aan! Wij vonden het dan ook een feest en eer om bij Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand feel-good-familiemusical aanwezig te mogen zijn!


De feel-good-familiemusical Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand reist de komende maanden nog door heel Nederland. Ga jij ook een bezoek brengen met je gezin aan een voorstelling of hebben jullie al een bezoek gebracht? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust hieronder in een reactie.

You may also like

3 Reacties

Sandra 23 november 2023 - 9:37 am

Pietje Bell, die boeken las ik vroeger, pure nostalgie… Wat fijn dat er nu een musical van is!

Reageren
Frederique 24 november 2023 - 12:48 pm

Hartstikke leuk dat die ‘oude verhalen’ op deze manier levend blijven bij de jonge generaties!

Reageren
Inge 23 december 2023 - 8:51 pm

Zou je het ook aanraden voor kindje van 4 jaar? Zoontje van vriendin speelt mee en zou eigenlijk graag willen zijn. Maar twijfel of mijn zoontje niet te jong is….

Reageren

Laat een reactie achter