Op trollenjacht in Denemarken!

door Karlijn Gabriels
Op trollenjacht in Denemarken!

Denemarken bleek een leuke verrassing voor ons te hebben afgelopen zomer. Midden in de natuur, met een flinke portie avontuur en een vleugje magie. We konden op trollenjacht! Wist je dat er tientallen te vinden zijn in Denemarken? Geen enge, gevaarlijke trollen maar prachtige grote vriendelijke reuzen. In dit blog artikel deel ik dan ook alles over onze trollenjacht in Denemarken.

De Deense kunstenaar Thomas Dambo

De Deense kunstenaar Thomas Dambo begon ruim tien jaar geleden met het bouwen van de eerste trollen en inmiddels heeft hij er meer dan 100 gemaakt. Het leuke aan deze trollen is dat hij ze altijd maakt van afvalhout en gerecyclede materialen. Ook staan veel van deze trollen op mooie unieke plekken in de natuur.

Thomas Dambo wil mensen graag meer naar buiten krijgen, verbinden met elkaar én bewustzijn creëren over het hergebruiken van materialen en kennis over de natuur meegeven. Dat is een missie waar wij heel blij van worden en wat ook heel leuk is om te delen met de kinderen!

Op trollenjacht in Denemarken

Wat onze kinderen pas écht leuk eraan vinden is dat niet iedere trol zomaar te vinden is. Als het even kan heeft Thomas Dambo er ook een spannende wandeling aan gekoppeld of kun je een trol pas vinden na een daadwerkelijke speurtocht of door op trollenjacht in Denemarken te gaan. En dat hoef je bij onze kinderen geen twee keer te zeggen, hoe moeilijker de trol te vinden is, hoe leuker ze het vinden!

Daarnaast is aan de meeste trollen een oude legende, sprookje of gedicht gekoppeld. Dat maakt het extra magisch om ze te vinden leuk om wat mee te krijgen over de oude verhalen die vroeger rond gingen over trollen.

Omdat Thomas Dambo uit Denemarken komt, staan de meeste trollen ook in Denemarken. Maar inmiddels verspreid zijn werk zich meer en meer over de wereld.

Op trollenjacht gaan in andere landen

Zo kun je ook al trollen vinden in België, Frankrijk, Oostenrijk, Australië, de Verenigde Staten en Singapore. Als je wilt weten waar de trollen te vinden zijn kun je zoeken op google maps op ‘Thomas Dambo’ (hij geeft dan niet alle trollen, maar veel staan er wel op) of op de website van de kunstenaar de Trollenmap openen. De locaties daarin zijn niet heel exact maar geven je wel een goed beeld van waar ongeveer de trollen staan en hoe ze heten, waarna je er via google maps wel uit komt!

Onze favorieten trollen in Denemarken

De trollen in Denemarken bleken trouwens stuk voor stuk echt prachtig te zijn! De details van ieder kunstwerk zijn echt ontzettend indrukwekkend. Hieronder een paar van onze favorieten die we gespot hebben tijdens onze trollenjacht in Denemarken:

Runde Rie

Deze prachtige trol zit op een strandje aan de rand van een meertje alsof hij zit te vissen. En het allerleukste… Je kan het touw waarmee hij vist gebruiken om vanaf zijn knie het water in te slingeren! Vergeet dus zeker niet je zwemspullen mee te nemen!

Bij het meertje dat hiernaast ligt in hetzelfde natuurgebied vind je ook een shelterplads waar je kunt kamperen en een picknickplek met openbare BBQ. Echt een prachtig natuurgebied om een middag door te brengen!

Vild Emil

Vild Emil vind je in een leuk stukje bos. Deze plek is echt een super fijne pauzeplek met kinderen. Je parkeert bij een scouting terrein met een shelterplads en openbare vuurgelegenheid en toilet. Daarnaast is er in het bos een grote speeltuin en er is een hindernisbaan. En ergens in het bos verstopt vind je Vild Emil slapend…. Hopelijk! Met de camper kun je ook overnachten op de parkeerplaats hier.

Op trollenjacht in Denemarken!

”If you want to find Emil, go where the trees are spun. But if you hear a grunt, you better spin around and run.”

Måne Mor

Deze zwangere trol vonden we de allermooiste om te zien, zoveel detail had dit kunstwerk. Maar dat was nog niet eens waarom deze trol onze absolute favoriet is… Dat is omdat deze trol vinden het grootste avontuur was van ze allemaal!

Je moet eerst een stukje een natuurgebied door wandelen waarna je een andere trol, Glade Anders, vrij makkelijk kunt vinden. Maar om dan vervolgens bij Måne Mor te komen moet je een pad volgen gemarkeerd met vogelhuisjes. Dat pad is behoorlijk uitdagend en gaat kriskras door het bos, over en onder omgevallen bomen langs, via steile hellingen en half overgroeide paden. Het is steeds goed speuren naar het volgende vogelhuisje om te zien of je nog op de goede weg zit.

Al met al was het echt een goede uitdagende wandeling van zeker drie kwartier waarbij we de kinderen amper konden bijhouden. Vergeet niet als je deze trol hebt gevonden je naam in het logboek te schrijven, verstopt in haar halsketting!

Deze wandeling is niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelen, hoewel er ook een meer rechtstreeks (maar volgens onze kinderen ook veel saaier!) pad is dat ernaartoe loopt.

Wat onze trollenjacht in Denemarken zo onvergetelijk maakt…

Wij hebben afgelopen zomer tijdens onze trollenjacht in Denemarken uiteindelijk 9 vriendelijke reuzen gevonden. We reisden met een camper en bepaalden onze route deels op basis van de trollen die we onderweg wilden tegenkomen. Maar ook als je ergens een langere tijd staat kun je vanuit die plek een aantal trollen bezoeken. En waar ze wat ons betreft al helemaal ideaal voor zijn, is als pauze stop als je op doorreis bent, naar bijvoorbeeld Zweden of Noorwegen.

Wij vinden het ideaal om tijdens een langere dag rijden als pauze een plek in de natuur te zoeken met ruimte voor de kinderen om te bewegen en te spelen. Een trol zoeken blijkt dan een ideale activiteit te zijn. Je komt op de mooiste onverwachtse plekken, hebt meteen een doel tijdens de pauze om iedereen de auto of camper uit te krijgen en het is echt een heerlijke uitlaatklep! Dus rijd je deze zomer naar het Noorden? Zoek vooral even op of er leuke trollen langs je route staan en ga op trollenjacht in Denemarken (of ergens anders in de wereld 😉 )!


Op trollenjacht gaan in Denemarken; wij zijn fan! Is dit ook een leuk avontuur voor jou en je gezin? En heb je een vraag aan Karlijn? Deel het gerust in een reactie onderaan dit blog artikel. Wij zijn super benieuwd!

You may also like

7 Reacties

Melanie Hoogvliet 21 juni 2024 - 9:17 am

Ooh wauw die trollen zijn echt supertof! Ik wil ook op trollenjacht met mijn camera. Runde Rie is helemaal idealistisch. Een supergave trol op een geweldige plek. Ik heb deze blog opgeslagen voor een nieuwe vakantie.

Reageren
Kijkje in huis en tuin 21 juni 2024 - 11:12 am

O wat leuk, op speurtocht naar lieve trollen, een zoektocht is altijd een leuk idee om te doen met kinderen.

Reageren
Jouvence 21 juni 2024 - 1:05 pm

Wat ontzettend leuk gedaan zeg die trollenjacht! Ze zien er erg mooi uit die trollen.

Reageren
Tine 21 juni 2024 - 7:26 pm

Wat leuk! Ik heb de trollen van Thomas Dambo in de Schorre in Boom (België) gezien en die vond ik echt indrukwekkend.

Reageren
Heidi 21 juni 2024 - 10:10 pm

Wat vind ik ze prachtig. Inderdaad hier in België heb je ze ook. Maar nog niet heen geweest. Denk dat ik er wel eens naar toe zal gaan als ik mee verlof ben.
Wat super mooie foto’s.

Reageren
Wanda 22 juni 2024 - 10:08 am

Toevallig gaat mijn collega met zijn gezin deze zomer naar Denemarken en hij had het er ook al over. Ik wist niet eens dat zoiets bestond, maar ik kan mij voorstellen dat het voor kinderen ontzettend leuk is om op trollenjacht te gaan.

Reageren
Elsa 22 juni 2024 - 10:55 am

Wat zijn ze leuk die enorme trollen! Supermooi gemaakt! De kinderen hebben, zoals ik op de foto’s zie, heel veel plezier.

Reageren

Laat een reactie achter