Emigreren naar Afrika met kinderen

door Björn Donnars
emigreren naar Afrika met kinderen

Voor sommigen is emigreren naar Afrika met kinderen een droom, maar velen laten zich uiteindelijk toch tegenhouden. Vaak laten we ons tegenhouden omdat het te veel gedoe is en te veel onzekerheid met zich meebrengt. Maar is dat eigenlijk wel zo? Ook voor ons was emigreren naar Afrika een droom en na lang twijfelen hebben we besloten om het er gewoon op te wagen en met onze dochter van toen bijna 1 jaar oud naar Malawi te verhuizen. Benieuwd hoe dit is afgelopen en naar onze tips?

Een sprong in het diepe

We hebben Nederland voor onbepaalde tijd achter ons gelaten en zijn in het diepe gesprongen. Nog geen één dag hebben wij spijt gehad van deze keuze om te emigreren naar Afrika met kinderen. Maar we hadden het maar wat fijn gevonden als er iets meer informatie beschikbaar was over het emigreren naar Afrika met kinderen. Mocht dit ook jouw droom zijn, dan geven wij jou hier wat houvast om deze grote, maar oh zo mooie stap te wagen.

Voor ons heeft deze stap echt heerlijk uitgepakt. We beleven veel meer avonturen dan in Nederland, door minder werkdruk en minder sociale druk hebben we veel meer tijd voor elkaar en om alles uit het leven te halen.

Wil jij ook emigreren naar Afrika met kinderen? Lees dan snel verder wat je moet regelen.

emigreren naar Afrika met kinderen

Gezondheid

Voor ons (en voor elke ouder) is de gezondheid van ons kind het belangrijkste van alles. En qua gezondheid zitten er natuurlijk wel wat haken en ogen aan emigreren naar Afrika met kinderen. Een voordeel voor ons is dat we beiden medisch geschoold zijn en medische situaties daardoor goed in kunnen schatten. Daarnaast is het handig om van te voren te weten welke risico’s er zijn, wat je kan doen om deze te verkleinen en hoe je moet handelen als er wel iets mis is.

Om risico’s te verkleinen zijn er een aantal dingen handig om uit te zoeken voordat je gaat emigreren naar Afrika met kinderen. Te beginnen met vaccinaties. Laat je hier goed over inlichten; in veel Afrikaanse landen is namelijk geen rijksoverheidsvaccinatieprogramma, of deze is er wel maar bevat andere vaccinaties. Daarnaast zijn er nog de reizigersvaccinaties tegen ziektes die in Nederland niet voorkomen, maar in Afrika wel.

Begin ook op tijd met het regelen van alle vaccinaties, want voor je het weet ben je door wachttijden tussen twee vaccinaties, weken of zelfs maanden verder.

Ook is het verstandig om uit te zoeken of het gebied waar je naartoe gaat een malariagebied is en wat je daartegen wilt doen. Het is mogelijk om allemaal profylaxe te slikken, maar je kunt er (afhankelijk van het risico) voor kiezen om alleen mugwerende-middelen te gebruiken.

Let er wel op dat (met name) kinderen erg ziek kunnen worden van malaria, dus neem niet te veel risico. Wij slikken alle drie één keer per week Lariam en hebben daar gelukkig geen bijwerkingen van en ook nog geen malaria gehad. Je kunt ook kiezen voor Malarone, maar dat is voor de lange termijn erg duur. Een laatste optie is doxycycline, maar dan moet je weer voorzichtig zijn met de zon, dus ook niet ideaal.

Dan is er nog de zorg in de landen zelf. Niet overal in Afrika zijn goede ziekenhuizen te vinden. Bedenk voordat je gaat emigreren naar Afrika met kinderen hoeveel risico je wilt nemen en bepaal hoe ver je van een ziekenhuis af komt te zitten. Veel landen hebben goede privé-ziekenhuizen waar je terecht kunt met een goede ziektekostenverzekering, maar dit is zeker niet in elk land het geval.

Communicatie

Wi-Fi en 4G/5G zijn in Afrika niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Niet overal heb je dus continu goede communicatie middelen. Zo hebben wij in Malawi alleen 4G en geen Wi-Fi verbinding, waardoor wij voor elke verbruikte GB betalen. Daarnaast is internet vaker slecht, waardoor het niet altijd mogelijk is om te videobellen met vrienden en familie. Dit is goed om te weten voordat je gaat emigreren naar Afrika met kinderen. Vooral omdat voor de opa’s en oma’s een goede manier van communicatie belangrijk is, want ze willen hun kleinkinderen natuurlijk nog wel geregeld zien en spreken.

Papierwerk

Voordat je gaat emigreren naar Afrika met kinderen moet je natuurlijk eerst een aantal dingen regelen in Nederland. Zo moet je je hele gezin uitschrijven wanneer jullie langer dan acht maanden weggaan. Hierdoor verlies je vaak het recht op verschillende toeslagen (waaronder kinderbijslag), een Nederlandse zorgverzekering en AOW. Wanneer je dit geregeld hebt is het handig om wel een postadres aan te houden, zodat belangrijke instanties jullie alsnog kunnen vinden.

Niet alleen de uitschrijving uit Nederland moet geregeld worden. Je moet jezelf vaak inschrijven in het land waar jullie naartoe emigreren. Dit zal met vele bezoeken aan de ambassade geregeld kunnen worden. Vaak is het nodig om een temporary residency aan te vragen, maar in sommige landen is het mogelijk om te werken en te verblijven op een toeristenvisum.

Daarnaast is het ook belangrijk om officiële documenten zoals een eventuele trouwakte, een samenlevingscontract, geboorteaktes, diploma’s en dergelijke aan te vragen en te laten ondertekenen door de bevoegde instanties. Aan dit soort officiële documenten wordt in Afrika zeer veel waarde gehecht. En vervelend voor de mensen die niet getrouwd zijn; maar ook het huwelijk is hier veel waard en maakt het papierwerk vaak wat makkelijker.

Culturele verschillen

Dan zijn er natuurlijk ook de nog de culturele verschillen, iets waar je van te voren zeker over nadenkt, maar nooit kunt voorspellen hoe het gaat zijn en hoe je daar mee om gaat. Zeker wanneer je kijkt naar de manier van opvoeden zijn er veel grote verschillen.

Zo wordt (in ieder geval in Malawi) de buggy totaal niet begrepen, want je kan je kind toch beter de hele tijd op je rug dragen? Wanneer je gebruik maakt van een buggy, zal je van alle kanten bekeken worden (al zijn er ook genoeg andere redenen waarom mensen je aanstaren). Ditzelfde geldt, in mindere mate, ook voor de draagzak. Vooral wanneer je jouw kind op je buik draagt, in Afrika is het namelijk gebruikelijk om een kind op de rug te dragen en een andere manier wordt niet begrepen.

Maar het hebben van een kind tijdens een emigratie naar Afrika maakt het soms ook stukken makkelijker. Iedereen is gek op (kleine) kinderen, waardoor je sneller gezellig contact hebt met je nieuwe “buren”.

Weinig praktische hulpmiddelen

Veel hulpmiddelen, zoals autostoelen, draagzakken, kinderstoelen, flessenwarmers en babyvoeding zijn in Afrika veel minder of zelfs niet te vinden. Daarnaast is het, wanneer het wel te vinden is, heel erg duur. Al dit soort hulpmiddelen zal je dus zelf vanuit Nederland mee moeten nemen. Gelukkig zal je er snel achter komen, dat veel van deze hulpmiddelen helemaal niet noodzakelijk zijn en je het ook prima zonder redt. Zo zijn wij eerst nog op zoek gegaan naar een kinderstoel, maar kwamen erachter dat onze dochter ook prima kan eten als we haar campingstoeltje aan een lage tafel schuiven.

emigreren naar Afrika met kinderen

Kinderopvang en school

Nog een belangrijk ding om goed over na te denken is opvang en scholing. In grotere steden zijn vaak wel Engelse of Amerikaanse scholen en kinderopvangplekken voor expats te vinden, maar zeker wanneer je op landelijke plekken terecht komt is dat vaak niet het geval.

Je zult er dan voor moeten kiezen om je kind naar een lokale school te brengen of om thuisonderwijs te geven. Dit laatste is vaak de beste optie, omdat het openbare onderwijs in Afrika niet in de buurt komt van het openbare onderwijs in Nederland. Qua opvang zal je, als je allebei werkt, al snel genoodzaakt zijn om een nanny in huis te moeten nemen, welke voor jouw kinderen zorgt wanneer jij aan het werk bent.

Verzekeringen

Natuurlijk ook niet onbelangrijk wanneer je gaat emigreren naar Afrika met kinderen zijn de verzekeringen. Vaak verlies je het recht op Nederlandse zorgverzekering en ook de andere verzekeringen zoals reisverzekering, annuleringsverzekering e.d. zijn niet dekkend wanneer je in het buitenland woont. Gelukkig kun je al deze verzekeringen makkelijk en snel afsluiten bij OOM. Een nadeel is wel dat de zorgverzekering voor de kinderen dan niet meer gratis is, maar deze blijft absoluut noodzakelijk.

Vervoer

Het openbaar vervoer is in (grote delen van) Afrika niet te vergelijken met het openbaar vervoer in Nederland. Sterker nog, het verkeer is vrij gevaarlijk. Zorg er dus voor dat je gebruik van maakt van goed en betrouwbaar vervoer. Het is misschien wel het verstandigst om een auto (het liefst een grote) te kopen. Hier zitten alleen wel wat haken en ogen aan. Zo is het niet in elk Afrikaans land even makkelijk om als buitenlander een auto op jouw naam te laten zetten. Daarnaast zijn de auto’s vaak al bezig aan hun 3de leven en zijn de wegen slecht wat veel vraagt van deze auto’s. Laat je dus goed adviseren wanneer je een auto gaat kopen.

Emigreren naar Afrika met kinderen boekentips


Denk jij eraan om te emigreren naar Afrika met kinderen? Laat je dan vooral niet tegenhouden, want ja het heeft zo zijn uitdagingen, maar je krijgt er ook heel erg veel voor terug. En heb je vragen? Stel ze dan gerust onder dit blog artikel.


Affiliate-op-avontuur-met-kids

You may also like

6 Reacties

Sandra 31 mei 2024 - 9:35 am

Ja er komt wel heel wat bij kijken! Ik kan me goed voorstellen dat dit mensen afschrikt. Ook als de kinderen al wat groter zijn; lijkt het me moeilijker dan met een klein kindje

Reageren
Uniek overnachten 31 mei 2024 - 10:37 am

Als dat je droom is moet je dat gewoon doen, ook al komt er heel wat bij kijken. Anders ga je altijd spijt hebben over “wat als…”

Reageren
Linda schrijft 't op 31 mei 2024 - 4:28 pm

Afrika, lijkt me bestwel een spannend land om naartoe te emigreren. Fijn dat je nu kunt lezen hoe mensen het ervaren.

Reageren
Malou 1 juni 2024 - 3:21 pm

Het lijkt me heel bijzonder om te doen, maar het zou niks voor mij zijn denk ik.

Reageren
Melanie Hoogvliet 2 juni 2024 - 3:10 pm

Afrika lijkt me prachtig om naartoe te emigreren. Fijn om te lezen hoe ze het ervaren hebben

Reageren
Irene | Neneh's Choice 3 juni 2024 - 5:33 pm

Heel gaaf en volgens mij maak je herinneringen voor het leven! Zoiets kun je inderdaad het beste doen als je kinderen nog jong zijn en nog niet leerplichtig. En zoiets als homeschooling moet je ook echt zelf zien zitten (ik zie het mezelf nog niet doen, haha). Maar zoonlief (inmiddels 19) is wel ontzettend fan van Afrika. We hebben vorig jaar samen een fantastische rondreis gemaakt. Met z’n tweeën kamperen in een tentje. Geweldig!

Reageren

Laat een reactie achter