Op bezoek bij Triceratops de kudde van Naturalis (review)

door Angela van de Rijt
Op bezoek bij Triceratops de kudde van Naturalis (review)

Er zijn plekken waar wetenschap en verwondering elkaar ontmoeten, en Naturalis Biodiversity Center in Leiden is daar een prachtig voorbeeld van. Het museum, dat bol staat van indrukwekkende tentoonstellingen en een schat aan kennis over de natuur, biedt momenteel een unieke kans om de prehistorie in te duiken. Met de tijdelijke tentoonstelling “Triceratops de Kudde” brengt Naturalis een van de meest iconische dinosauriërs tot leven. Wij mochten een kijkje gaan nemen!

Naturalis: waar wetenschap tot leven komt

Naturalis is een van de toonaangevende natuurhistorische instituten in Europa. De collectie, variërend van fossielen en mineralen tot een enorme diversiteit aan opgezette dieren, vertelt het verhaal van de aarde, haar biodiversiteit en de processen die het leven vormgeven.

In 2019 onderging het museum een indrukwekkende metamorfose, inclusief een architectonisch vernieuwd gebouw dat lijkt te zijn opgebouwd uit schubben. Het is een plek om op ontdekking te gaan en geïnspireerd te raken door de wonderen van de natuur. En de manier waarop de tentoonstellingen zijn opgezet helpt hierbij, je wordt meegenomen op een reis onder water, door de hedendaagse dierenwereld, de wereld van de dinosauriërs en de evolutie van de mens met ook een prachtige tentoonstelling over de ijstijd.

Een van de kroonjuwelen van Naturalis is Trix, het wereldberoemd skelet van een Tyrannosaurus Rex, dat permanent tentoongesteld staat. Maar deze winter trekt een andere ster de aandacht: de Triceratops. En niet één, maar vijf!

Triceratops de Kudde

De tentoonstelling “Triceratops de Kudde” beschrijft de ontdekking van een kudde van vijf Triceratopsen. Deze vondst, gedaan door het Naturalis team in Wyoming in de VS, biedt een unieke inkijk in het sociale gedrag van deze planteneters die 66 miljoen jaar geleden leefden. Omdat de meeste dino-vondsten individueel zijn, geeft juist deze kudde wetenschappers waardevolle informatie over hoe deze dieren mogelijk samenleefden, communiceerden en zichzelf beschermden tegen roofdieren zoals de Tyrannosaurus rex.

De Triceratops de Kudde tentoonstelling combineert wetenschap met een visueel spektakel. Voor binnenkomst word je begroet door indrukwekkende reconstructies van de Triceratops samen met een baby die levensecht ligt te snoozen. Daarna begroeten de vijf Triceratops skeletten de bezoeker.

Het verhaal van de Triceratopsen wordt verteld, van hoe ze verdronken zo’n 66 miljoen jaar geleden tot hoe de wetenschappers van Naturalis de 1200 botten vonden en met monniken geduld terug in elkaar puzzelden. Dit duurde tien jaar en nu zijn de skeletten eindelijk te bewonderen.

Interactieve tentoonstelling

Naast de skeletten zijn er tijdens de Triceratops de Kudde tentoonstelling interactieve displays en animaties en een ruimte waar kinderen spelend meer kunnen leren over Triceratopsen. Zo kunnen ze met digitale spuitbussen een Triceratops kleuren, ontsnappen aan een T-Rex door bij elkaar in een kudde te blijven, in een Triceratops ei kruipen en zelfs Triceratops scheten horen (en ruiken!). Leerzame lol verzekerd!

Want wat de Triceratops de kudde tentoonstelling extra bijzonder maakt, is hoe het de nieuwste technologieën inzet om wetenschap tot leven te brengen. Met behulp van scans en reconstructies hebben paleontologen kunnen achterhalen hoe de Triceratops bewoog en hoe hun leefomgeving eruitzag. Dit geeft niet alleen een beter beeld van hun wereld, maar ook van de uitdagingen waarmee deze dieren te maken hadden.

Naturalis maakt gebruik van Virtual Reality om de 66 miljoen jaar oude skeletten letterlijk tot leven te roepen, je ziet ze zo de zaal uit wandelen!

Wetenschap voor iedereen

Een van de krachten van Naturalis is hoe het complexe wetenschap toegankelijk maakt voor iedereen. Triceratops de Kudde is geen uitzondering. Kinderen kunnen zich vergapen aan de levensgrote skeletten, terwijl volwassenen worden meegenomen in de diepere wetenschappelijke inzichten. Deze vondst is werkelijk uniek, en als je nog geen dino fan bent dan word je er hier zeker een!

Voor wie meer wil weten, biedt Naturalis ook een inkijkje in het werk van paleontologen. Hoe worden fossielen gevonden? Wat gebeurt er in een laboratorium voordat een skelet in een museum terechtkomt? Het zijn vragen waar je tijdens je bezoek antwoord op krijgt.

Er staan ook diverse interactieve tafels, waar je vragen kunt stellen aan zeer kundige enthousiaste medewerkers van Naturalis. Hier kun je ook verschillende objecten aanraken, iets wat vooral voor kinderen de ervaring compleet maakt.

Praktische Informatie

De tentoonstelling Triceratops de Kudde is te zien tot en met 31 augustus 2025. Het is aan te raden om tickets vooraf online te reserveren, vooral tijdens weekenden en schoolvakanties, omdat het museum en vooral de Kudde veel bezoekers trekt.

Naturalis is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt op loopafstand van station Leiden Centraal. Parkeren is op het moment lastiger, het parkeerterrein wordt verbouwd en het is vroeg komen of parkeren bij de Morspoort (15 minuten wandelen).

Er is een restaurant, cafeetje en een enorm leuke museumshop aanwezig.

Conclusie

Of je kinderen (of jezelf) nu dinoliefhebbers zijn of niet: Naturalis, en “Triceratops de Kudde” in het bijzonder, is een absolute aanrader! Het is een tentoonstelling die door slim gebruik van moderne technologie de bezoeker terugvoert naar een wereld waarin de aarde werd bevolkt door gigantische dieren met hoorns, schubben en staarten.

En voor ons volwassenen was het bezoek een waardevolle herinnering aan hoe klein, maar tegelijk ook hoe bijzonder, de Mens is in de geschiedenis van de aarde – dan sta je oog in oog met een Triceratops die 66 miljoen jaar geleden over de Aarde liep!

Mijn advies: ga, geniet en verwonder!


Staat een bezoek aan de tentoonstelling ‘Triceratops de kudde’ in Naturalis ook al op jullie wensenlijstje? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onderaan dit blog artikel. Ook als je vragen hebt aan Angela over haar bezoek.

You may also like

1 reageren

Tessa 1 december 2024 - 4:14 pm

Naturalis is echt een super leuk en leerzaam museum voor klein en groot. Ik ging er vroeger graag heen

Reageren

Laat een reactie achter