Toen we de vraag van Claire kregen of we een bezoekje wilde brengen aan het preHistorisch Dorp hoefden wij er niet lang over na te denken. Het stond al een tijdje op het lijstje van dingen die we wilden doen, maar we wisten niet zo goed of het iets zou zijn voor onze kinderen. Roan (4 jaar) zal zich er waarschijnlijk wel vermaken, maar is het ook iets voor een 2-jarige? Ga je mee om het te ontdekken? In dit blog artikel deel ik onze ervaring met je.
Op ontdekkingsreis in het preHistorisch Dorp
In het openluchtmuseum van Eindhoven ervaar je hoe het is om te leven in het verleden. Je begint bij de prehistorie en je ontdekt de wereld door je jaren heen tot de late middeleeuwen.
Beleef de wereld als een jager of viking. Schiet als Robin Hood of maal je eigen broodmeel. Speel spellen zoals in de middeleeuwen en ga mee op ontdekkingsreis in het preHistorisch Dorp!
De ontdekkingsreis in het preHistorisch Dorp is heel actief, door zelf vast te pakken, er aan te ruiken en te proeven leer je het verleden op een tastbare manier kennen.
Door het dorp heen ontmoet je bewoners die van alles kunnen vertellen en laten zien over het verleden. Bij de receptie kan je ook een gratis audiotour meenemen. Maar je kan ook deelname aan een gratis rondleidingen.
Op dinsdag tot en met zondag kan je op ontdekkingsreis in het preHistorisch Dorp van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Wat is er te doen?
Mensen in klederdracht voeren verschillende oude ambachten uit in het preHistorisch Dorp. Mensen koken buiten in een pannetje boven open vuur. Daarnaast zit iemand zijn handwerk af te maken. Je kan ze altijd een keer helpen. Met vuur maken, graan malen of wol vilten. Sterker nog ze nodigen je uit om te helpen. Heel kalm en warm vertellen ze wat je moet doen.
Het is heel erg leuk om te zien hoe de mensen vroeger leefden, ze spelen het heel erg leuk na. Sommige medewerkers zijn er echt geknipt voor! Hierdoor wordt de beleving nog groter. Het is alsof je echt terug in de tijd gaat.
Bouw hutten van takken of een Romeinse brug, speel met oude tollen of een diabolo, spring in een kano (helaas waren de kano’s bij ons nat) of ga op jacht. Ook kan je er meedoen aan een stokpaarden race of boogschieten.
Ons eerste klusje van de dag was, granen malen tot broodmeel. Vervolgens moesten we het meel inleveren en kregen we er stukje gekneed broodmeel op een lange stok terug. Dit mochten we boven het vuur houden. Uiteindelijk hadden we zelf gebakken broodje. Super leuk!
In de weekenden en schoolvakanties zijn er poppenkastvoorstellingen. Met echte ouderwetse handpoppen! Ook een enorme aanrader!
Dagelijks is er vanaf 13.00 uur vanaf het marktplein in het preHistorisch Dorp een gratis rondleiding. Hier leer je meer over de archeologie en reconstructies van de historische gebouwen. Heel erg interessant, maar daar vonden we onze kinderen te klein voor. De rondleiding is ook meer gericht op volwassenen.
Tijdens ons bezoek bij het preHistorisch Dorp was er een verhalenverteller. Rondom het knapperende vuur, als gast zittend op een bankje met een wolletje, vertelde de verhalenverteller een spannend verhaal. Dit was niet zomaar een verhaal. Het was een heel levendig verhaal met uitbeeldingen en voorwerpen. Wat een speciaal talent als je zo kan vertellen! Iedereen hing aan zijn lippen!
Op het park vind je Herberg Den Bonten Os. Hier heb je de mogelijkheid om iets te eten of drinken. Het zijn pure gerechten die daar met aandacht worden bereid. De prijzen zijn gemiddeld, de ambachtelijke frietjes, worstenbroodje en koffie waren lekker. De prijzen in het souvenirwinkeltje vonden wij ook prima. Ze verkochten er veel leuke dingen. Roan en Elise gingen naar huis met een houten zwaard, zoals een echte ridder.
Het preHistorisch Dorp en kleine kinderen
Direct bij binnenkomst ontvingen Roan en Elise een heel leuk doeboekje met stickers. De kinderen vonden het helemaal geweldig! En ook de ontdekkingsreis in het preHistorisch Dorp was heel erg leuk. Voor zowel kinderen als volwassenen. Doordat het zo interactief is blijft het voor iedereen leuk. Met name het prachtige middeleeuws plein met oude spellen vonden onze kinderen leuk. Ze konden zelf lekker actief iets doen zonder stil te zitten.
Het eerste deel waar we brood hadden gebakken vonden we leuk, maar we ontdekte wel dat onze kinderen hier iets miste. Ze vroegen waar de diertjes waren (er liepen wel wat kippen rond en een varken stond in zijn hok). Het malen van het broodmeel was nog te zwaar voor ze en duurde te lang. Hutbouwen met stokken vonden ze wel weer heel erg leuk.
De oude huizen ingericht zoals vroeger vonden ze leuk om doorheen te lopen, maar ergens ook een beetje saai. Kinderen die wat ouder zijn zullen dit zeker leuk vinden. Er valt namelijk van alles te ontdekken en ze kunnen er bordspellen spelen. Elise en Roan waren eigenlijk alleen maar druk met wolletjes en koeienhuiden aaien. Ook leuk!
Het laatste deel (je loopt voorbij wat schapen) vond Roan geweldig. Met de speelzwaarden en schilden als hoogtepunt.
Overal door het park staan hele leuke activiteiten. Zo zijn er verschillende timmer activiteiten; de ene keer met hout en een andere keer met soort koperdraad. Je kan er schrijven met een veer en inkt of een armband maken met weeftechnieken. Dit is allemaal heel erg leuk. Maar vooral voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar. Onze kleintjes vonden het wel leuk om te zien hoe papa, mama of opa aan de slag gingen.
Het ringwerpen en kegelen vonden Roan en Elise heel leuk. De muzikanten waren ook erg interessant en leuk. Beide stonden heerlijk zorgeloos te dansen. De muzikanten zorgden sowieso voor een hele leuke en gezellige sfeer.
Eindconclusie
Wat was het een leuke, leerzame en actieve dag! We hebben allemaal genoten van de ontdekkingsreis in het preHistorisch Dorp. Er waren activiteiten voor elke leeftijd en doordat er zoveel te doen is blijft het ook interessant. Of het iets is voor een tweejarige? Het is misschien niet het eerste park wat ik zal uitkiezen voor die leeftijd. Toch heeft Elise een hele leuke dag gehad. De perfecte vanaf leeftijd is denk zes jaar.
Het park is opgedeeld in tijdzones, soms miste wij even wat waar was. De volgorde voelde soms wat onlogisch. We liepen lekker rond in het zonnetje, dus het was helemaal niet erg. Laarzen en of een speelpak voor de kinderen is wel aan te raden. Het is op sommige stukken vrij modderig. Wel kon je er makkelijk met een kinderwagen door. Over een jaar of twee gaan wij zeker nog een keer terug. Dan kunnen de kinderen overal aan mee doen.
Leuk om te weten is dat iedere dinsdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur het preHistorisch Dorp gratis te bezoeken is. Een dagkaart kost normaal gesproken €12,50. Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Houd er rekening mee dat het preHistorisch Dorp tot en met 3 november open is. Daarna zijn ze vijf maanden dicht. Dus wees snel als je nog op ontdekkingsreis in het preHistorisch Dorp wilt!
Hebben jullie weleens een bezoek gebracht aan het preHistorisch Dorp of staat het nog op jullie wensenlijstje? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onderaan dit blog artikel.
5 Reacties
Wat super leuk is dat, lijk me een beetje zelfde dan hier in bokrijk.
Dit lijkt me erg leuk! Toevallig een tijdje terug voorbij zien komen online en toen opgeslagen omdat het me een leuk uitje leek, alleen niks meer mee gedaan nog.
Wij hebben in België iets gelijkaardig in Bokrijk. Ben er al lang niet meer geweest, maar zou misschien wel iets voor onze kleindochter van 8 zijn
Wat leerzaam om te zien hoe mensen vroeger leefde. Vooral omdat het echt nagespeeld wordt.
Ik ben hier jaren geleden geweest. Echt super leuk, leerzaam en vooral interactief