Zo maak je van kamperen met kleine kinderen een feest (6 tips + musthaves)!

door Claire
kamperen met kleine kinderen

Ben je van plan om binnenkort te gaan kamperen met kleine kinderen? Geweldig idee! Kamperen is een fantastische manier om quality time door te brengen met je gezin en de natuur te verkennen. Het kan echter ook een uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt wanneer je kleine kinderen meeneemt. Maar maak je geen zorgen! In dit blog artikel delen we een aantal musthaves en belangrijke tips waar je rekening mee moet houden bij het kamperen met kleine kinderen.

Musthaves voor het kamperen met kleine kinderen

Voordat we ingaan op de super handige tips, laten we eerst kijken naar enkele musthaves die onmisbaar zijn wanneer je gaat kamperen met kleine kinderen:

  1. Een ruime tent: Kies voor een tent die groot genoeg is om voldoende slaapruimte te bieden voor het hele gezin. Overweeg zelfs een tent met aparte compartimenten, zodat de kinderen hun eigen ruimte hebben.
  2. Slaapspullen: Zorg ervoor dat je voldoende slaapzakken, dekens en kussens meeneemt om je kinderen warm en comfortabel te houden tijdens de nachten in de tent.
  3. Kampeerstoelen: Neem een paar kindvriendelijke kampeerstoelen mee, zodat je kleine avonturiers een comfortabele plek hebben om te zitten en te ontspannen.
  4. Vermaak: Denk aan spelletjes, kleurboeken, speelgoed en andere activiteiten om je kinderen bezig te houden tijdens rustmomenten of regenachtige dagen.
  5. EHBO-kit: Een goed gevulde EHBO-kit is essentieel. Kleine ongelukjes kunnen altijd gebeuren, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn.
  6. Niet teveel spullen: Eén van de dingen die kamperen zo leuken maken is om weer even terug naar de basis te gaan. Neem dus niet teveel spullen mee. Zo neemt een wasbare luier-pakket bijvoorbeeld veel minder ruimte in beslag als wegwerp luiers. En zo heb je weer meer ruimte voor bijvoorbeeld kleding en andere essentials.

6 tips voor het kamperen met kleine kinderen

Naast de musthaves zijn er ook een aantal belangrijke tips waar je rekening mee moet houden bij het kamperen met kleine kinderen:

Zorg voor structuur

Kleine kinderen gedijen goed bij structuur. Probeer daarom een dagelijks schema aan te houden tijdens het kamperen. Dit kan helpen bij het handhaven van routines zoals maaltijden, dutjes en bedtijd. Hierdoor voelen ze zich veilig en vertrouwd, zelfs in een nieuwe omgeving.

Houd rekening met veiligheid

Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop wanneer je met kleine kinderen op pad gaat. Zorg ervoor dat de camping kindvriendelijk is en beschikt over speeltuinen, veilige wandelpaden en andere voorzieningen die geschikt zijn voor kinderen. Daarnaast is het belangrijk om je kinderen altijd in het oog te houden, vooral bij water of open vuur.

Pak slim in

Als je met kleine kinderen kampeert, kan inpakken een uitdaging zijn. Probeer daarom slim in te pakken en alleen de essentiële spullen mee te nemen. Maak een checklist van wat je nodig hebt en zorg ervoor dat je alles georganiseerd inpakt, zodat je gemakkelijk kunt vinden wat je nodig hebt.

Houd het simpel

Kamperen met kleine kinderen kan soms hectisch zijn. Probeer daarom de dingen eenvoudig te houden. Plan niet te veel activiteiten op één dag en laat ruimte over voor spontaniteit. Laat je kinderen ook meehelpen met eenvoudige taken zoals het opzetten van de tent of het verzamelen van hout voor het kampvuur, dit kan hen betrekken bij het kampeerproces.

Bereid maaltijden voor

Het kan lastig zijn om maaltijden te bereiden tijdens het kamperen met kinderen, vooral wanneer je kleine kinderen hebt die mogelijk kieskeurige eters zijn. Overweeg om maaltijden vooraf thuis voor te bereiden en ze vervolgens in herbruikbare containers mee te nemen naar de camping. Dit bespaart tijd en stress, en zorgt ervoor dat je gezonde maaltijden kunt serveren.

Geniet van de natuur

Als laatste, vergeet niet om te genieten van de natuur! Kamperen biedt een geweldige kans om samen met je kinderen de prachtige buitenwereld te verkennen. Ga op avontuurlijke wandelingen, observeer dieren in het wild en leer je kinderen over de natuur om hen heen. Deze ervaring zal onvergetelijke herinneringen creëren voor het hele gezin.


Ben jij ook zo dol op kamperen met kleine kinderen? En kun je de lijst met tips en musthaves nog verder aanvullen? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onder dit blog artikel.


samenwerken met op avontuur met kids

You may also like

Laat een reactie achter