Emigreren met kids naar Zweden; tips & tricks!

door een gastblogger
vader jongens moeder

Soms roept het avontuur en voel je van je kruin tot aan het puntje van je tenen; dit moeten wij gaan doen! Het overkwam Linda Peelen. Samen met haar vriend en hun twee zoons, besloten ze hier gehoor aan te geven. Ze verkochten hun Friese woonboerderij en vertrokken op de bonnefooi naar Zweden toe waar zij binnen 5 weken een huis vonden en emigreerde. Hoe inspirerend! In dit blog artikel delen zij hun verhaal inclusief tips & tricks voor wanneer je wilt emigreren met kids naar Zweden.

‘’We moeten naar Zweden!’’

Het was een zondagochtend in oktober 2020. Na het ontbijt gingen de kinderen van tafel om in de huiskamer te spelen. Op dat moment zei ik tegen mijn vriend:  “Ik heb helemaal geen zin om alles te regelen, maar we moeten naar Zweden!”. Hij moest even aan het idee wennen. We hadden tenslotte alles voor elkaar; een heerlijk leven op onze Friese woonboerderij (wij 12 jaar geleden vanuit de Randstad naar Friesland verhuisd), twee leuke B&B ’s in de boerderij, ik een succesvolle kinderpraktijk als kindertherapeut en onze kids hadden het fijn met familie en vrienden.

Martijn ging die ochtend wandelen met onze jongste en de hond. Toen zij terug naar huis toe liepen vanaf het strand, namen ze een andere route naar huis toe. Onderweg zagen ze een arend; een roofvogel die we nog niet eerder in Friesland hadden gezien. Een teken, zei ik toen zij thuis kwamen! Ik pakte mijn Sjamanen boekje uit de kast en ja hoor; de arend staat voor ‘sla je vleugels uit, ga op avontuur’!

We verkochte onze boerderij en vertrokken op de bonnefooi.

Dus op 5 mei 2021 vertrokken wij met onze zoon Moos van 10 jaar en zoon Joas toen 2 jaar met de camper naar Zweden. We hadden onze boerderij verkocht en gingen op de bonnefooi op zoek naar een nieuwe plek om te settelen. We begonnen met onze zoektocht in het midden van Zweden en vertrokken richting de Noordpoolcirkel. Na 5 weken vonden wij al ons huis!

TIP: Wanneer je een huis zoekt in Zweden neem dan een kijkje op hemnet.se. Dit is de Funda van Zweden.  

Inmiddels wonen wij 2 jaar in Zweden.

Met mijn praktijk Sterrekind coach ik kinderen en ouders via online consulten. Veel Nederlanders in Zweden weten mijn praktijk te vinden.

Onze oudste zoon heeft het fijn op de dorpsschool en is ontzettend warm ontvangen. Hij heeft leuke vriendjes. En ook de jongste heeft het heerlijk; hij zit op de voorschool. Ze zijn hier heel veel buiten in de natuur. Zelf leven wij ook veel buiten en echt met de seizoenen. Ook zien wij het Noorderlicht vanuit onze woonkamer. Dat blijft bijzonder!

Martijn werkt, na jarenlang een eigen IT bedrijf inclusief burn-out te hebben gehad, nu in het bos en is bezig om op onze 5 hectare zelfvoorzienend te gaan leven. Ik werk daarnaast als invaller op de voorschool om zo de taal ook te leren. Dat is trouwens wel een tip; leer de taal want het is ontzettend belangrijk om te integreren. En het is ook voor de kids fijn dat je hun vrienden kan verstaan.

Het leven is hier veel relaxter dan in Nederland, echt Lagom; het is heel bijzonder om dat te ervaren.

Het is een beetje zoals wij zelf vroeger als kind leefden; buiten, onbezorgd en met veel minder prikkels. Ook koop prikkels zijn hier minder. En dat is heel waardevol, vooral met kinderen. Als zij nu honger hebben dan gaan zij gewoon het bos in. Daar groeit van alles; van aardbeien, frambozen tot aan bessen en meer.

Mijn visioen/ingeving op die zondagochtend ben ik nog iedere dag dankbaar.

En weet je wat bijzonder is? Ongeveer een jaar later zat ik samen met Martijn in de auto en hadden we een fijn momentje samen. We hadden het erover hoe trots we zijn op onszelf en elkaar. Dat het heel knap is dat wij deze sprong in het diepe hebben durven maken. En op dat moment zag Martijn een adelaar (nog niet eerder gespot), echt super mooi heel hoog in de lucht, hij vloog over onze auto heen, we hebben een dak van glas dus we konden hem mooi zien, dat was een heel bijzonder moment! En een teken voor ons; emigreren met kids naar Zweden, we hadden geen betere sprong kunnen maken!

Meer lezen over emigreren met kids naar Zweden? Dit zijn een aantal boekentips:


Is emigreren met kids naar Zweden ook iets waar jij van droomt? En heb je een vraag aan Linda? Deel het gerust in een reactie. Wij zijn super benieuwd! Linda leest mee om eventuele vragen te beantwoorden.

You may also like

Laat een reactie achter